Rheinmetall a Ray Service spolupracují na programu houfnic pro Maďarsko

Česká společnost Ray Service se bude podílet na výrobě pracovního podílu Rheinmetall Landsysteme, jež společnost dodává pro 24 samohybných houfnic Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) maďarské armádě. Společnost Ray Service je dlouhodobým partnerem Rheinmetallu Defence a do zbraňového systému houfnic, které Maďarsko obdrží v příštích dvou letech, dodá kabeláž. Toto oznámení je nejnovějším z široké řady příkladů spolupráce společnosti Rheinmetall s významnými místními hráči v obranném průmyslu České republiky.

Houfnice PzH 2000 je všeobecně považovaná za nejmodernější a nejúčinnější dělostřelecký systém pro bitevní pole současnosti. Mimo jiné je zavedena ve výzbroji ozbrojených sil Německa, Itálie, Nizozemska a Kataru. Pro samohybné houfnice získal Rheinmetall smlouvu na dodávku hlavní výzbroje, technologie řízení střelby a podvozek. Smlouva mezi společnostmi Rheinmetall a Ray Service týkající se spolupráce pro maďarskou objednávku byla podepsána 9. listopadu 2020, přičemž dodávky mají být zahájeny v únoru 2021 a dokončeny v září 2022.

Ray Service je dlouholetým partnerem společnosti Rheinmetall a vyrábí vysoce kvalitní komponenty a systémy pro řadu jejích produktů. V návaznosti na závazek společnosti Rheinmetall k lokalizaci výroby v rámci mezinárodní spolupráce a přenosu know-how, vedla podepsaná smlouva s firmou Ray Service k vytvoření rozsahu prací pro bojové vozidlo pěchoty Lynx KF41. Vozidlo Lynx KF41 je předním uchazečem v probíhajícím projektu české armády na výběr nových bojových vozidel pěchoty. Předmětem smlouvy jsou dodávky kabelových svazků, elektromechanických sestav, vnějšího osvětlení a hasicích systémů, které lez prostřednictvím dceřiné a partnerské sítě Ray Service dodávat kromě Maďarska i do Austrálie a USA.

Za předpokladu, že v právě probíhajícím výběrovém řízení na nová bojová vozidla pěchoty zvítězí vozidla Lynx, pak Rheinmetall dostojí svému závazku zajistit průmyslovou spolupráci v rozsahu minimálně 40 % celkové nákupní hodnoty. Účast společnosti Ray Service na maďarské zakázce na dodávku houfnic PzH 2000 přesto ukazuje, že spolupráce společnosti Rheinmetall s místními českými průmyslovými partnery probíhá výrazně uceleněji, intenzivněji a na hlubší úrovni, než je pouze kooperace na jednotlivých programech nebo výrobcích.

„S Rheinmetallem spolupracujeme již dvě desetiletí a nedávná zvýšená poptávka po našich produktech ze strany několika dceřiných společností celé skupiny nám i přes tuto obtížnou dobu pomáhá udržet naše vysoce kvalifikované pracovní síly. Jsme zapojeni do mnoha mezinárodních projektů Rheinmetallu, které se týkají dodávek do Německa, Austrálie, Litvy, Maďarska a Velké Británie. Momentálně v souvislosti s českým výběrovým řízením na nová obrněná vozidla maximalizujeme zapojení místních partnerů a subdodavatelů pro obrněnce Lynx. Již jsme se dohodli na rozsáhlém objemu spolupráce pro tento program, v případě, že Rheinmetall ve výběrovém řízení uspěje,“ říká Jakub Gabriel, výkonný ředitel Ray Service.

„Ray Service znovu a znovu prokázal svou schopnost vyvíjet a dodávat komponenty nejvyšší kvality pro různé produkty Rheinmetallu,“ říká Oliver Mittelsdorf, senior viceprezident pro prodej pásových vozidel a věží ve společnosti Rheinmetall Defence. „Maďarská dohoda je jedním z příkladů výhod a potenciálu, které partnerství se společností Rheinmetall přináší místním společnostem. Díky integraci do našeho globálního dodavatelského řetězce mohou čeští výrobci sklízet plody významných exportních příležitostí a ukázat svoji nezastupitelnou úlohu a inovativní schopnosti českého strojírenství celosvětovému zbrojnímu trhu,“ doplnil Oliver Mittelsdorf.

Mezi další české firmy, s nimiž společnost Rheinmetall navázala dlouhodobá partnerství, patří EVPU Defence, přední výrobce pozorovacích a detekčních systémů, Meopta, výrobce výrobce optiky a senzorových technologií, a VOP CZ, která se specializuje na pozemní vojenské vybavení.

Tyto společnosti již vidí výhody spolupráce se Rheinmetallem. Dodávka houfnic PzH 2000 pro Maďarsko úzce navazuje na nedávno oznámený společný podnik na výrobu 218 bojových vozidel pěchoty Lynx KF 41 pro maďarské ozbrojené síly.  A s pokračující účastí Rheinmetallu v projektu nových bojových vozidel pěchoty pro českou armádu vypadá budoucnost jeho českých průmyslových partnerů zářně. 

Poznámka

 V rámci maďarského projektu na dodávku houfnic uzavřely společnosti Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) partnerství. V prosinci 2018 získala společnost KMW od maďarských ozbrojených sil objednávku na 24 nových samohybných houfnic PzH 2000. Maďarsko se tak stane osmým národem, který se rozhodl pro PzH2000. Kromě konstrukčního řešení je Rheinmetall také hlavním výrobcem 155 mm hlavního děla L52 samohybné houfnice PzH 2000.

O společnosti Rheinmetall

Veřejně obchodovaná společnost Rheinmetall AG se sídlem v Düsseldorfu je technologický koncern zaměřený na dva imperativy moderní doby – mobilitu a bezpečnost. Skupina byla založena v roce 1889 a dnes se skládá ze dvou provozních složek: Rheinmetall Automotive a Rheinmetall Defence. Rheinmetall Defence je jedním z předních světových dodavatelů vojenských systémů a vybavení, a zahrnuje tři divize: systémy vozidel, elektronická řešení a zbraně a střelivo. 26 000 zaměstnanců této silné globální skupiny v loňském roce vygenerovalo tržby ve výši 6,9 miliard USD.

O společnosti Ray Service

Ray Service a.s. je inovativní česká výrobní a obchodní společnost, jež poskytuje vynikající řešení v oblasti kabelových svazků, elektromechanických sestav, elektronických zařízení a kabelových komponentů pro širokou škálu zákazníků v oblasti letectví a obrany. Více než dvacet let zkušeností a intenzivního vývoje vyústilo v silný, moderní podnik, který je spolehlivým a vyhledávaným partnerem na mezinárodní úrovni.