CBRE: V průmyslové zóně Pilsen Park West se otevírá nová výrobní hala pro společnost Faurecia

Praha 17. prosince 2020 – Investiční skupina CBRE Global Investors dokončila pro nadnárodního dodavatele automobilových dílů společnost Faurecia novou výrobní halu v průmyslové zóně Pilsen Park West nedaleko Nýřan. Na míru postavená budova o ploše téměř 13 000 m2, která navazuje na dosavadní provoz Faurecie v lokalitě, bude sloužit k výrobě automobilových sedaček a sedačkových komponentů pro značku Volkswagen. Vlastníka nemovitosti během výstavby zastupovalo oddělení Building Consultancy společnosti CBRE, světového lídra v oblasti komerčních realitních služeb, které poskytovalo odborné technické poradenství a monitoring celého procesu od zadání projektu přes zisk potřebných povolení až po technickou supervizi během výstavby. I díky tomu se podařilo nový objekt zrealizovat za dobu kratší než 10 měsíců, a to navzdory právě probíhající pandemii koronaviru. Developerem a generálním dodavatelem byla společnost Demaco. Celková výše investice se blíží k 300 milionům Kč.

„Rozšíření budovy o téměř 13 tisíc metrů čtverečních si vyžádalo i navazující úpravy jako vybudování nového sociálního zázemí a parkoviště pro zaměstnance nebo přeložení stávající komunikace včetně páteřních sítí infrastruktury. Efektivní přípravy a řízení celého projektu zásadně urychlily jeho průběh. Navíc do budoucna máme připravenou i variantu pro další expanzi o cca 8 000 metrů čtverečních,“ uvádí Pavel Křen, Senior Asset Manager v CBRE Global Investors.

Oddělení Building Consultancy v CBRE zodpovídalo za technické poradenství při vyjednávání nájemní smlouvy a následně zajišťovalo kompletní supervizi projektu. „Z pohledu poskytování našich služeb šlo o unikátní situaci, kdy jsme dostali příležitost zastupovat přímo vlastníka nemovitosti. To nám poskytlo větší pole působnosti, takže jsme byli schopni efektivně koordinovat a kontrolovat všechny procesy. Zásadní část projektu vznikala na jaře v době kompletního lockdownu a veškerá komunikace probíhala online. I přesto se podařilo celý projekt dokončit včas a v požadované kvalitě,“ komentuje Jan Chloupek, Senior Project Manager v oddělení Building Consultancy společnosti CBRE. 

Samotné vypracování projektové dokumentace, zisk povolení a vlastní výstavbu zajišťovala společnost  Demaco. „Výstavbu jsme důkladně naplánovali, a proto trvala pouhých pět měsíců od prvního kopnutí až po předání k užívání. Důslednou koordinací se podařilo eliminovat nežádoucí vlivy na dosavadní výrobní činnost Faurecie a připravit budovu přesně podle jejích požadavků, aby se minimalizoval čas pro náběh výroby v nových prostorách,“ říká Tomáš Budař, jednatel společnosti Demaco.

Areál Pilsen Park West se nachází u Nýřan nedaleko dálnice D5. Oblast je jedinečnou lokalitou pro dodavatele automobilového průmyslu v sousedním Německu a patří k nejatraktivnějším regionům pro příliv zahraničních investic ve střední a východní Evropě. 

„Jsme přesvědčeni, že expanze navzdory probíhající pandemii koronaviru je správným krokem a přispěje k oživení celého automobilového sektoru. Poptávka po našich produktech zůstává i nadále silná a je hnacím motorem k dalšímu růstu,“ uzavírá Tomáš Burkoň, ředitel závodu Faurecia v Nýřanech.

O CBRE 

CBRE Group, společnost figurující na žebříčku Fortune 500 a indexu S&P 500 se sídlem v Dallasu, je světovou vedoucí společností v oblasti realitních služeb a investic (z hlediska výnosů za rok 2019). S přibližně 100 000 zaměstnanci poskytuje služby majitelům nemovitostí, investorům a nájemníkům prostřednictvím více než 530 poboček po celém světě (do tohoto součtu nejsou započteny dceřiné společnosti). Společnost CBRE poskytuje širokou škálu integrovaných služeb od správy a údržby nemovitostí, obchodních transakcí, projektového managementu, investičního managementu přes oceňování nemovitostí, pronájmu a prodeje nemovitostí, strategického poradenství až po hypoteční a developerské služby. S téměř 350 zaměstnanci CBRE v České republice spravuje téměř 75 objektů komerčních budov o celkové rozloze téměř 1,2 mil. m2. Pro více informací navštivte internetové stránky společnosti na www.cbre.cz