Axis vyznačuje hlavní technologické trendy pro rok 2021 v bezpečnostním sektoru

Johan Paulsson, technický ředitel společnosti Axis Communications, uveřejnil svůj každoroční výhled technologických trendů v bezpečnostním sektoru pro následující rok. Předpovídá v něm, že spíše než zcela nové technologie, můžeme v roce 2021 očekávat výrazný posun v tom, jak a proč používáme ty stávající. Zkrácený výčet 6 hlavních trendů uvádíme níže:

  1. Důvěra jako základ bezpečnostní agendy. Budování a udržení důvěry ovlivní technologický sektor víc než kdy předtím. Zásadními tématy bude transparentnost ve využívání technologií, správě dat a zajištění osobního soukromí. Organizace se budou snažit být maximálně transparentní a svou důvěryhodnost aktivně prokazovat.
  1. Horizontální integrace. V posledních letech organizace přidávají k řešením čistě on-premise také cloud a edge computing. Dosud však byly aplikace a služby navrhovány cíleně pro dané prostředí, tedy buď pro server, cloud, nebo pro koncové zařízení. V roce 2021 bude pokračovat horizontální integrace aplikací, analytiky a dat napříč těmito prostředími.
  1. Kyberbezpečnost. Model zabezpečení sítě založený na VPN se bude postupně nahrazovat chytřejším a bezpečnějším zabezpečením, kde se vytvářejí bezpečnostní profily každého zařízení, s tím, že za normální stav se považuje nulová důvěra. V těchto takzvaných „zero trust“ sítích se důvěra přisuzuje pouze těm zařízením a aplikacím, které disponují bezpečnostními prvky, jako je například podepsaný firmware.
  1. Umělá inteligence v mainstreamu. Přestože umělá inteligence figuruje ve výčtech trendů už dlouho, strojové učení (machine learning) a hluboké učení (deep learning) jsou dnes v dohledových technologiích široce dostupné, což znamená, že reálný dopad AI bude v roce 2021 velký. Výsledkem je, že bezpečnostní operátoři budou moci přejít k proaktivnímu způsobu práce, tedy k řešení detekovaných událostí, namísto neustálého ručního monitorování.
  1. Bezkontaktní technologie. Poroste zájem o bezkontaktní (nebo aspoň nízkokontaktní) technologie, které umožní automatickou kontrolu dodržování daných pravidel. V důsledku toho poroste počet implementací těchto technologií, především v oblastech, jako je řízení vstupu.
  1. Ekologie opět velké téma. Zájem o životní prostředí bude po roce nejistot spojených s pandemií opět velkou prioritou. Při výběru produktu budou pro zákazníky důležitým kritériem nejen kvalita, která je jak ekonomickým, tak ekologickým kritériem, ale také jeho celý životní cyklus a použité materiály. 

Je jasné, že předpovědi je potřeba brát s rezervou – ostatně, rok 2020 ukázal, jak těžké je předpovídat budoucnost. Nicméně dle Johana Paulssona lze věřit, že takto nastíněné trendy budou platit i v současném turbulentním prostředí s tím, že agilita a otevřený přístup k řešení problémů bude zapotřebí dvojnásob. 

O společnosti Axis Communications

Společnost Axis vytváří chytřejší a bezpečnější svět s pomocí síťových řešení, která otevírají přístup k lepšímu zabezpečení a k novým způsobům podnikání. Axis jako lídr v oblasti síťového videa nabízí produkty a služby pro videodohled a analýzu videa, řízení přístupu a audiosystémy. Společnost Axis má přes 3 000 zaměstnanců ve více než 50 zemích a při poskytování klientských řešení spolupracuje s globální sítí partnerů. Společnost Axis byla založena v roce 1984 a sídlí ve švédském Lundu. Více informací o společnosti Axis najdete na naší webové stránce www.axis.com.