Krabice od bot 2020: sečteno! K chudým dětem letos poputuje rekordních 51 612 krabic s vánočními dárky.

  • V letošní vánoční sbírce na pomoc dětem a samoživitelům ohroženým chudobou dárci připravili 51 612 krabic s vánočními dárky. Z toho 2 000 krabic s dary jsme předali rodičům samoživitelům
  • Výnos finanční sbírky Krabice online je k dnešnímu datu 2 620 416 Kč
  • Do sbírky se zapojilo 87 mateřských a základních škol
  • 9 941 registrovaných dárců Krabic od bot a 2 479 dárců Krabice online

Praha, 22. prosince 2020 – Diakonie ČCE, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v ČR, dnes oznámila výsledky desátého ročníku sbírky dárků na pomoc dětem a samoživitelům ohroženým chudobou. Na 120 sběrných místech po celé České republice se vybralo 51 612 krabic s vánočními dárky, z toho 2 000 krabic je určeno pro rodiče samoživitele. Výnos finanční sbírky Krabice online je k dnešnímu datu 2 620 416 Kč.

Solidarita s nejslabšími 

„Jsme vděční všem dárcům, kteří se zapojili, a dobrovolníkům, kteří i v této náročné době otevřeli sběrná místa a sbírali dárky pro ty nejohroženější. Poprvé jsme letos sbírali krabice i pro „dospěláky“. Když jsme předávali dárky maminkám a tatínkům samoživitelům, byli překvapení, že letos je dárek i pro ně a měli stejně upřímnou radost jako děti. Krabice sobě i dětem schovávají až pod stromeček,“ říká Zdeňka Sobotová, manažerka sbírky Krabice od bot. „Velmi působivé a silné jsou také zprávy od dárců. Často nám píší, že začínali na jedné krabici, pak přidávali další a další a nakonec jich odnesli na sběrné místo deset,“ doplňuje Sobotová.  

Zapojily se firmy i školy

I přes složitou situaci se do sbírky nadšeně zapojilo 87 mateřských a základních škol. „S myšlenkou zapojit se do sbírky jsem nejprve seznámila své kolegyně pedagogy i nepedagogy. To, co následovalo, nečekal nikdo z nás: strhla se obrovská smršť, žáci i zaměstnanci začali přinášet neskutečné množství dárků a naše sborovna se velmi rychle plnila. Během jednoto týdne se nám podařilo nashromáždit tolik dárků, že ve sborovně nebylo k hnutí. Dva dny kolegyně kompletovaly a balily všechny dárky, aby vytvořily celkem 53 balíčků/krabic od bot. Auto jsme zaplnili dárky až po strop a mně se při tom pohledu draly slzy do očí při vědomí, jak i v této nelehké době dokáží být naši žáci, jejich rodiče, prarodiče i naši zaměstnanci solidární a mít srdce na správném místě,“ popisuje sbírání krabic Veronika Hulová, ředitelka školy v Klenovicích na Hané.

Mnoho firem letos nemohlo uspořádat žádnou vánoční akci pro své zaměstnance, a tak poslaly všechny finanční prostředky, které měly v rozpočtu vyhrazené například pro vánoční večírek, na podporu rodin a dětí ohrožených chudobou. Díky těmto štědrým darům i velké obětavosti individuálních dárců se objem finančních darů zvýšil oproti loňskému roku téměř na trojnásobek. 

Krabice online: dary, které změní kvalitu života

Ne všechny dárky se vejdou do krabice od bot. Z výtěžku finanční sbírky Krabice online 2020 jsme vyčlenili prostředky na krizový fond pro přímou pomoc konkrétním klientům Diakonie. Z něj rozdělíme minimálně 200 000 Kč na přímou podporu rodin a dětí v nouzi. Finanční prostředky se použijí na nákup potravin a kojenecké výživy, plen a hygienických potřeb, léků, školních pomůcek, úhradu nákladů na bydlení, dopravu dětí do školy nebo internetové připojení pro distanční výuku.

„Podpoříme například rodinu, která žije na ubytovně, a jejíž veškeré příjmy jdou na úhradu bydlení a na zdravotní péči o dítě. Rodina musí kupovat pravidelně léky a speciální protialergickou stravu.  Začátkem ledna by se měla rodina přestěhovat do vstupního bytu. Byt bude nezařízený a rodina nemá dostatek financí ani pro zajištění základního vybavení,“ uzavírá Zdeňka Sobotová.

Ostatní finanční prostředky budou použity na doučování, předškolní přípravu a volnočasové aktivity dětí v nouzi.

Všechny informace o sbírce a podporovaných projektech najdete na www.krabiceodbot.cz.

—konec—

O Diakonii: Pomoc má mnoho tváří

Diakonie pomáhá lidem v těžkých situacích, kdy už jim nebo jejich nejbližším docházejí síly. Poskytuje služby seniorům, dětem i dospělým s postižením a lidem v různých životních krizích. Diakonie se věnuje také humanitární a rozvojové práci v zahraničí. Ročně podpoří 40 tisíc lidí u nás i ve světě. Více na www.diakonie.cz

O projektu Krabice od bot

Krabice od bot je největší sbírka vánočních dárků pro děti z chudých rodin v ČR a jediná celorepubliková sbírka, kde nejen obdarovaní, ale také dárci jsou děti. V loňském roce dárci věnovali více než 35 000 dárků. Projekt má dvojí cíl: obdarovat děti z chudších rodin pěkným vánočním dárkem, možná jediným, který letos o Vánocích dostanou, a děti ze zajištěných rodin učit solidaritě. Příjemci dárků jsou děti v sociálně vyloučených lokalitách, azylových domech, krizových centrech, pěstounských rodinách, nízkoprahových klubech či jinde. V doprovodné finanční sbírce Krabice online už Češi darovali více než dva miliony korun na dlouhodobou pomoc rodinám a dětem v nouzi.

Kontakt pro média: Ivo Mareš, ivo.mares@diakonie.cz, tel. +420 724 142 700