Trh s nebankovními půjčkami kolísá podle vývoje pandemie

Praha 28. prosince 2020. Objem nově poskytovaných nebankovních spotřebitelských půjček kolísá v závislosti na postupu koronavirové pandemie. Zatímco k největšímu propadu obchodů došlo během první vlny, po následném rozvolnění ochranných opatření začal trh nabírat dech. Vyplývá to ze statistiky České leasingové a finanční asociace (ČLFA), sdružující přední leasingové a splátkové společnosti, které na tuzemském trhu nebankovního financování spotřebitelů realizují rozhodující, zhruba 80% podíl obchodů.

V uvedeném kontextu bude zajímavé sledovat, co s vývojem nebankovního trhu provedl říjnový nástup druhé vlny pandemie. Poslední čtvrtletí bývá pro  oblast financování spotřebitelů nejsilnějším obdobím. Letošní říjen a listopad ale byly poznamenány přísnými ochrannými opatřeními včetně uzavření velké části prodejen.

„Zatím nemáme k dispozici konkrétní data o tom, v jaké míře dokázal tento výpadek vykompenzovat výrazný nárůst online nákupů společně s prosincovým dočasným rozvolněním,“ říká generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.

Za první tři letošní čtvrtletí poskytli členové ČLFA domácnostem 17,63 miliardy korun, v meziročním srovnání to představuje snížení o 14,4 %. Vývoj trhu během roku ale není rovnoměrný.

Objem realizovaných obchodů se z 6,08 miliardy korun poskytnutých v prvních třech měsících snížil ve druhém čtvrtletí o 15,8 % na 5,12 miliardy. Ve třetím kvartále už ale mezičtvrtletně vzrostl o 25,6 % na 6,43 miliardy korun a byl tedy vyšší i v porovnání s úvodní pasáží roku. V meziročním srovnání, tedy ve srovnání s třetím čtvrtletím roku 2019, to však přesto představuje pokles, a to o 11,2 %.

„Ukazuje se, že lidé velmi citlivě reagují na průběh pandemie a podle něj korigují své finanční plány. V jarních měsících, které byly spojeny s přísnými ochrannými opatřeními včetně celonárodní karantény, byli s výdaji velice opatrní. Pak ale přišlo velké rozvolnění těchto opatření a spolu s ním vzrostl optimismus domácností ohledně jejich ekonomické situace,“ vysvětluje Jaroslav Krutilek.

Trh s nebankovními půjčkami se tedy nezastavil ani v době zákonného úvěrového moratoria, které platilo do 31. října. Zákazníci, kteří se vinou pandemie dostali do finančních problémů, požádali o odklad splácení. Členské společnost ČLFA schválily přes 79 tisíc těchto žádostí v objemu 31 miliardy korun, z toho zhruba polovinu v souladu s moratoriem a druhou polovinu nad jeho rámec.

„V členské základně ČLFA odpovídal počet schválených žádostí v kategorii spotřebitelského financování pouhým 4,8 % aktuálně běžících smluv. Nedomníváme se proto, že by za letním zlepšeným vývojem obchodů stála zhoršená finanční situace domácností a jejich snaha řešit tyto případné potíže půjčkou. Pravděpodobnější je, že společnost má tendenci vracet se po oslabení epidemie a následném uvolnění poměrů co nejdříve do obvyklých kolejí,“ konstatuje Jaroslav Krutilek.

ČLFA se také aktivně zapojila do jednání o finální podobě Prohlášení nebankovních poskytovatelů úvěrů o pomoci klientům po skončení úvěrového moratoria, které vzniklo z iniciativy Ministerstva financí. Prohlášení formuluje konkrétní kroky, jak po ukončení moratoria přistupovat ke klientům, kteří se vinou pandemie ocitnou v problémech se splácením svých závazků. Jednou z možností by podle prohlášení měl být i další odklad splátek.

„Ukazuje se, že podstatná většina klientů našich členů se dokáže s negativními ekonomickými dopady pandemie vyrovnat. Velkou zásluhu na tom má fakt, že naše členské společnosti velmi pečlivě posuzují úvěruschopnost žadatele o půjčku ještě před podpisem smlouvy. Přesto vnímáme, že existuje skupina dlužníků, na které má současná situace dramatický dopad. Členové ČLFA si uvědomují svou odpovědnost a jsou připraveni všem těmto zákazníkům nadále pomáhat,“ říká Jaroslav Krutilek.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 44 členů. Více na: www.clfa.cz.