Prostřednictvím Donio lidé přispěli už více než 2 100 000 korun na seriál Plešouni určený onkologicky nemocným dětem

Praha 18. ledna 2021 – Autorkou seriálu Plešouni je ilustrátorka Eliška Podzimková, která onkologické onemocnění prodělala v 16 letech. Tato zkušenost ji dovedla k myšlence na vytvoření seriálu, při jehož tvorbě byl největší inspirací francouzský animovaný seriál Byl jednou jeden život. Skrze platfomu Donio a její program Donio Plus probíhá od začátku prosince 2020 crowdfundingová kampaň za účelem financování pilotní epizody seriálu. Ta následně pomůže autorům oslovit distributory a zástupce televizí v dalších zemích, aby se Plešouni dostali mezi širší spektrum diváků, případně pacientů. Již dnes se podařilo překonat vytyčenou cílovou částku 2 100 000 korun. Do konce sbírky zbývá ještě 27 dní, tvůrci veškeré peníze, které se vyberou nad rámec cílové částky použijí na výrobu dalších epizod. 

Jsme neuvěřitelně nadšení, že se skrze crowdfunding za necelý měsíc vybrala celá částka, kterou jsme si předsevzali. Velmi si také vážíme reakcí, kterých se nám dostává od těch, co přispěli, ale také například od studentů medicíny, kteří by rádi s projektem pomohli. Jsem opravdu dojatá a zároveň mě to utvrzuje v přesvědčení, že s Plešouny můžeme opravdu pomoci dětem projít onkologickým onemocněním,” říká autorka projektu Plešouni Eliška Podzimková. „Projekt je výjimečný také tím, že dokázal zasáhnout velký počet lidí bez zkušenosti s onkologickým onemocněním, kteří jej na našem portále podpořili,” dodává projektová manažerka Donio Plus, Lucie Hanáčková.

Jak je vidět i na projektu Plešouni, touha lidí podporovat zajímavé projekty a nápady se neomezuje pouze na dobročinné sbírky či přispívání na pomoc sektoru zdravotnictví v boji s pandemií. Plešouni jsou jeden z nejúspěšnějších projektů, které jsme u nás v rámci Donio Plus měli. Za měsíc od spuštění na něj přispělo už přes 3900 lidí a počet dárců neustále roste. Úspěch tohoto projektu potvrzuje směr, kterým jsem se v polovině minulého roku vydali. A sice přerod z čistě dobročinné platformy na crowdfundigovou, kde si lidé mohou vybrat peníze téměř na cokoliv. Svůj životní příběh si tak skrze Donio může změnit každý, ať už se jedná o dobročinnost nebo komerční sféru,” dodává CEO platformy Donio David Procházka.

Sbírky na kulturu, vzdělání či ekologii

Ačkoliv Donio vzniklo jako platforma pro dobročinné účely, skrze její program Donio Plus je možné založit crowdfundingovou sbírku, která může být zaměřena například na podporu zvířat v zoologické zahradě, vzdělání nebo divadla. Necelý půlrok po spuštení sekce Donio Plus se vybralo již více než 8 milionů korun. I v tomto programu však zůstává doménou transparentnost a to, že plná výše vybrané částky putuje zakladateli sbírky. Donio si ze zaslaných peněz neúčtuje žádné poplatky a je pouze na dárci, zda platformu podpoří dobrovolným příspěvkem. Stanovené milníky v rámci vytyčeného cíle také pomáhají autorům sbírek ve chvíli, kdy není vybrána původně nastavená částka. A již při dosažení prvního z nich, putují finance k zakladateli projektu. 

O Donio

Donio je crowdfundingová platforma, která pomáhá vybrat finance na cokoliv. Každý si zde může založit sbírku či projekt – ať už potřebuje peníze na léčbu nemocného příbuzného, nebo třeba shání prostředky pro rozjezd nového startupu. Vybírání financí probíhá snadno a efektivně, 100 % vybrané částky jde zadavateli a vše je maximálně transparentní. Projekt založil David Procházka, který už od školních let rád pomáhá druhým, a pracuje na něm s desetičlenným týmem inspirativních lidí. Za dobu své krátké existence se přes Donio povedlo vybrat přes 70 milionů Kč, nejde však jen o peníze – platforma se zároveň věnuje edukaci v důležitých tématech jako je pravidelné dárcovství na dobročinnost, které je v ČR na velmi nízké úrovni. Zabývá se také širokou podporou rodičů samoživitelů.