Největší inovační akce Česka k oslavě sta let slova robot se odehraje o víkendu

Praha, 19. ledna 2021 – V pátek 22. ledna odstartuje ze Švandova divadla v Praze pod záštitou místopředsedy vlády a primátora hlavního města inovační online maraton Robothon 2021 (www.robothon.cz) připomínající stoleté výročí vzniku slova robot, které se objevilo poprvé ve hře R.U.R. Karla Čapka v lednu 1921. Na Robothonu se proti sobě postaví týmy studentů českých vysokých škol. Tématem setkání bude řešení problémů dnešní doby pomocí umělé inteligence. Účastníci se budou zabývat dezinformacemi, péčí o osamělé, vzděláváním, spravedlností, zdravím, ale také třeba budoucností umění.

Na Robothonu budou soutěžit dvoj až pětičlenné týmy složené nejen z nadšenců do umělé inteligence, robotiky a programování, ale také psychologové, sociologové, umělci a vizionáři z řad talentovaných studentů z celého Česka. Akce potrvá 36 hodin a na jejím konci účastníci představí nápady, jak za využití umělé inteligence pomoct v boji s COVID-19, předcházet nekalým obchodním praktikám, zabraňovat šíření dezinformací ve vzdělávání či přispět k popularizaci matematiky a navýšení číselné gramotnosti Česka. Akce se zúčastní přes sto padesát nejtalentovanějších studentů. Vítězné týmy si jako odměnu odnesou celkem 110 000 korun a řadu dalších cen.

Přihlášky na akci jsou pro účastníky stále otevřené – možnost registrace je zdarma a končí 21. ledna.  Jednotlivci nebo týmy se zájmem řešit výzvy dneška se můžou přihlásit přes webové stránky akce www.robothon.cz. 

Událost zaštítili ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Akce se kvůli situaci s COVID-19 uskuteční online. Ale jen částečně – poprvé se událost bude živě vysílat z místa, kde se technologické akce konají málokdy. Zázemí organizátorům Robothonu poskytne Švandovo divadlo na Smíchově, které se účastní vědeckého projektu THEaiTRE (www.theaitre.com), kde umělá inteligence píše scénář divadelní hry.

“Robota považuji za nejzásadnější intelektuální přínos Česka světu. Rok karantén a izolací přidusil možnost tento odkaz si připomenout a nadchnout pro umělou inteligenci a robotiku další generace,” popisuje radikální inovátor Tomáš Studeník, proč se se svým týmem a partnery rozhodl touto formou oslavit výročí robota a dodává: “Dnes bych bratry Čapky přizval na náš hackathon jako mentory.”

Odborná porota na závěr Robothonu posoudí kvalitu technického řešení, byznysový potenciál a inovativnost řešení, které jim účastníci po 24 hodinách práce předloží. Vítěze porota vyhlásí v sobotu 23. ledna od 18:30 během online vysílání, které bude pro veřejnost dostupné na webových stránkách akce www.robothon.cz.

Robothon organizuje společnost Insane Business Ideas (www.inbui.com) a odehraje se s podporou partnerů THEaiTRE, O2 Chytrá škola, Zásilkovna, Edwards Lifesciences, Credo Ventures, Deepnote, Kraj Vysočina, CzechInvest, Apify, Advokátní kancelář Matzner et al, Promethist, prg.ai, Ministerstvo průmyslu a obchodu a další.

Své studenty na akci vyslaly Univerzita Karlova, České vysoké učení technické v Praze nebo Vysoká škola chemicko-technologická.

Co je inovační maraton neboli hackathon?

Hackathon je několikadenní akce, na které skupina studentů informačních technologií postaví prototyp řešení výzev moderní doby. Při práci účastníkům pomáhají odborní mentoři, data z veřejné a soukromé sféry, pizza, energetické nápoje a rychlý internet. Na hackathonu se zrodilo tlačítko „Like” Facebooku nebo tržiště bytů k pronájmu Airbnb.