Investiční (r)evoluce 2020 – část čtvrtá: Jak při investování nenaletět?

Jak potvrdil reprezentativní průzkum agentury Ipsos v rámci našeho velkého analytického projektu Cyrrus investiční (r)evoluce 2020, část Čechů sice má o možnostech investování dobré povědomí, ani zdaleka si ale nejsou jisti ve správném a objektivním vyhodnocení potenciálních výnosů nebo všech rizik. Jak jsme uvedli v minulé části našeho projektu, i online svět a digitalizace mění svět investování a internet se pro většinu populace stal hlavním zdrojem informací. Přístup k investování se výrazně zjednodušil. Roli hrají všudypřítomné reklamy a „uchvacující“ příběhy o téměř zázračném zbohatnutí. Otázkou pro mnohé (především začínající) investory zůstává, jak se aktuálně v té spoustě nabídek vyznat a nenaletět?

Většina Čechů má co se týče investování poměrně reálné požadavky na zisk a zhodnocení. Závěry našeho průzkumu mluví jasně – od investic 38,6 % Čechů očekává ochranu úspor před inflací, další třetina populace (33,3 %) si myslí, že je reálné dosáhnout výnosu od 3 % do 5,99 %. I přes tato deklarovaná realistická očekávání stále mnoho lidí naletí na sliby o výnosech v nízkých desítkách procent nebo vyšších. Pravděpodobně jde o důsledek reklamy a „zaručených tipů“ od odborníků na sociálních sítích. Začínající investor by si měl dát pozor, sliby o výdělku v řádu desítek procent jsou ve většině případů pouze manipulativní rétorika. V průzkumu nás proto zajímalo i to, nakolik si lidé myslí, že lze investováním dosáhnout finanční nezávislosti a stabilního pasivního příjmu. Téměř polovina populace (43 %) je přesvědčena, že to je možné. Odpověď na tuto otázku je pak silně ovlivněna věkem respondenta – čím mladší respondent, tím větší optimista. I v tomto případě se ale domníváme, že investiční optimismus významně ovlivňuje právě větší přítomností a aktivita mladých lidí v online světě.

Mnoho začínajících investorů ale netuší, jaký výnos je realistické očekávat. Obecně můžeme říct, že s vyšším příslibem zisku roste také riziko. Státní dluhopisy, které jsou považovány za nejbezpečnější, nesou výnos maximálně do 3 % ročně a aktuálně tak s výjimkou tzv. speciálního protiinflačního dluhopisu nepokryjí ani právě inflaci. U korporátních dluhopisů je reálné očekávat zisk 3,5–6,5 % ročně, cokoliv nad tuto hranici už je rizikové. V případě akcií se reálné, a tedy dosažitelné zhodnocení může pohybovat v rozmezí 5–10 % ročně. Pozor, zejména u investic do akcií ale platí, že skutečné zhodnocení se projeví až v čase, a je tak dobré nechat pár let investované peníze pracovat. Především v případě slibů rychlého zisku za velmi krátký čas by měli být zejména začínající investoři obezřetní. Například investice do akcií nebo kryptoměn mohou lákat, a dokonce i skutečně přinést zajímavé zhodnocení v kratším čase. Rozhodně to ale není běžné. 

V tomto ohledu můžeme doporučit například investice do cenných papírů, které jsou aktivně spravovány investičními společnostmi s dostatečným know-how. Díky tomu, že firma v oboru působí dlouho a má zkušenosti se správou různých portfolií, vybírá opravdu jen ty zajímavé příležitosti. Veškerou práci s výběrem podkladů a aktivní správou udělají odborníci tzv. na klíč a investor-laik se může těšit z konečného výsledku. Konkrétním příkladem takového přístupu mohou být investiční certifikáty.

Jak tedy u investování nenaletět? Jednou z rad je určitě nevsázet vše na jednu kartu, ale snažit se o rozložení portfolia mezi několik typů cenných papírů s různou mírou rizika. Každou lákavou nabídku zkuste podrobit kritice, a hlavně se ptejte – jak taková investice funguje a jak je vůbec takový výnos možný. Každý má při investování právo znát otevřeně všechny informace, a pokud nejsou zveřejněny relevantní podrobnosti, pak může být taková nabídka podezřelá.

— KONEC —

O společnosti Cyrrus

Společnost CYRRUS, a. s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. S cennými papíry úspěšně obchoduje již od roku 1998. Patří mezi členy Burzy cenných papírů Praha a Frankfurt Stock Exchange – Deutsche Börse. Svým klientům poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích. Obchoduje s investičními certifikáty a zaměřuje se na burzovní obchody na pražské burze a zahraničních trzích – především v Německu a USA. Dlouhodobě pomáhá klientům investovat jen s takovým rizikem, které jsou ochotni nést. Právě i díky tomu má svá investiční portfolia u CYRRUS, a. s., více než 8 tisíc klientů a celková hodnota investic přesahuje 22 miliard korun. Špičkovou úroveň komplexních služeb garantuje i prostřednictvím úzce specializovaných dceřiných společností. Cyrrus FX rozvíjí technologie zahraničního platebního styku už od roku 2009. Cyrrus Advisory pomáhá s financováním prostřednictvím dotací a finančních nástrojů, které jsou v České republice k dispozici. Jedná se o strukturální fondy EU, zvýhodněné úvěry, prostředky státního rozpočtu, ale i soukromé nadace a další zdroje.