Atos implementoval pro Zentivu vůbec první řešení SAP S/4HANA v Microsoft Azure Cloud ve střední Evropě

Praha, 27. ledna 2021 – Společnost Atos provedla unikátní implementaci řešení SAP S/4HANA na Microsoft Azure pro Zentivu, jednu z největších farmaceutických společností v Evropě, působící ve 25 zemích světa. Tým společnosti Atos zvládl dokončit nasazení v rámci plánovaných 12 měsíců, a to i navzdory současné pandemii. Celé nasazení probíhalo online a nový systém byl spuštěn na podzim roku 2020. Tato implementace se pohybuje na hranici dnešních technologických možností a jde přitom o první nasazení S/4HANA ve veřejném cloudu Microsoft Azure v regionu střední a východní Evropy. 

Pro společnost Zentiva, stejně jako pro velkou část firem ve farmaceutickém průmyslu, jsou systémy pro plánování podnikových zdrojů, tzv. „enterprise resource planning“ systémy (ERP), kritickou součástí infrastruktury. Jejím cílem je mít co nejpokročilejší aplikace a infrastrukturu na podporu firemního růstu, aby držela krok s nejnovějším technologickým pokrokem a vývojem a mohla zpřístupnit kvalitní a cenově dostupné léky ještě většímu množství lidí. 

Úspěšná implementace řešení v průběhu 12 měsíců 

Společnost Atos, digitální lídr, Gold Microsoft partner a SAP Platinum partner, navrhla kompletní Microsoft Azure infrastrukturu a SAP S/4HANA aplikační prostředí tak, aby odpovídalo specifickým potřebám Zentivy i oborovým požadavkům, jako je například GxP validace nebo velmi vysoká dostupnost.

„Kombinace řešení S/4HANA s MS Azure byla jedinečná. Jednalo se o vůbec první takovéto nasazení v regionu CEE, a to s požadavkem dokončení migrace do jednoho roku. Samotná roční lhůta byla velkou výzvou. Do plánu ale ještě navíc zasáhla omezení spojená s pandemií a náš tým přibližně 70 lidí se nemohl scházet osobně. Většina práce, koordinace a samotné nasazení proto probíhaly na dálku,“ komentuje implementaci Milo Georgievski, manažer divize SAP služeb pro Českou republiku ze společnosti Atos. „Celé řešení muselo být ideální nejen pro daný závod v České republice, ale mělo fungovat jako vzorové pro roll out do dalších závodů i v zahraničí.“

Jedinečné řešení podporující ambice Zentivy 

 Nová platforma SAP S/4HANA podporuje růst Zentivy a její budoucí digitální transformaci.  

„Při navrhování prostředí SAP S/4HANA v Azure existuje mnoho možností, takže jsme potřebovali odborníky, kteří mají expertízu v Azure i SAP. Odborné znalosti společnosti Atos se ukázaly jako klíčové při implementaci SAP S/4HANA v Azure a poskytovaly inovativní nápady a jasné pokyny při navrhování vhodného řešení, které by nám nejlépe vyhovovalo,“ řekl Josef Matoušek, CIO firmy Zentiva.

Díky novému řešení je Zentiva schopna teď používat vlastní licenci SAP, snižovat kapitálové výdaje a sledovat náklady na bázi finančního modelu Pay-as-you-go. Model běžící na MS Azure je nákladově efektivní s vypočítaným bodem zvratu. Přináší robustní zabezpečení a ochranu dat pomocí sady cloudových produktů a služeb a jednodušší obchodní růst a inovace díky tomu, že klíčové systémy běží ve škálovatelném, flexibilním prostředí připraveném na budoucnost. 

***

O Atos

Atos je globálním lídrem v digitální transformaci se 110 000 zaměstnanci a s ročním obratem ve výši 12 miliard EUR. Skupina, která je evropskou jedničkou v oblasti kybernetické bezpečnosti, poskytování cloudových služeb a výpočetní techniky s vysokým výkonem, poskytuje end-to-end řešení na míru pro všechna průmyslová odvětví v 73 zemích. Společnost Atos, průkopník v oblasti dekarbonizačních služeb a produktů, se zavázala k bezpečné a dekarbonizované digitální verzi pro své klienty. Atos působí pod značkami Atos a Atos|Syntel. Atos je SE (Societas Europaea), kótovaná na CAC40 akciovém indexu v Paříži.

Cílem společnosti Atos je napomáhat ve vytváření budoucnosti informačních technologií. Svými odbornými znalostmi a službami podporuje rozvoj vědomostí, vzdělávání a výzkumu multikulturním přístupem a přispívá k rozvoji vědeckotechnické excelence. Atos na celém světě umožňuje svým zákazníkům a zaměstnancům, jakož i členům společností, aby žili, pracovali a rozvíjeli se udržitelně v bezpečném informačním prostoru.