Česká investiční platforma Bondster roste i v době koronavirové

Praha, 28. ledna 2021 – Pandemie koronaviru v loňském roce zasáhla prakticky do všech oblastí ekonomiky. O alternativní možnosti investování je však stále velký zájem. To ukazují i data české FinTech společnosti Bondster za rok 2020.

Zdroj foto: Bondster

Lidé, kteří nechtějí našetřené peníze nechat ladem, se v posledních letech nespoléhají pouze na tradiční spořící nástroje, jako je například stavební spoření, spořicí účty nebo penzijní fondy. Stále častěji využívají dynamičtější investiční nástroje v podobě podílových fondů, akcií, dluhopisů, kryptoměn či investic do nemovitostí. 

V poslední době se pak velmi oblíbenými staly i investiční P2P (peer-to-peer) online platformy. Zjednodušeně řečeno se jedná o investice do půjček obyčejných lidí, často jde ale také o investice do půjček firmám, tedy do úvěrů na podporu rozvoje byznysu a chodu společností.

Na P2P sektor se zaměřuje i česká společnost Bondster, dvojka na českém trhu po mediálně známé firmě Zonky. Jen v roce 2020 lidé téměř zdvojnásobili celkovou sumu peněz, které investují na online platformě Bondster.cz – částka na konci loňského prosince dosáhla celkově proinvestovaných 1,4 miliardy korun.

„Jsme rádi, že nám naši investoři důvěřují a že jsme se díky nim přiblížili k proinvestované jedné a půl miliardě. Investiční podmínky se přitom zlepšily i pro samotné investory. Nabízený úrok u půjček mimo jiné i vlivem koronaviru totiž vzrostl meziročně zhruba o jeden procentní bod na 12 %. I díky tomu dlouhodobě patříme mezi top 3 nejvýnosnější P2P platformy v Evropě. Například podle nezávislého srovnání zahraničního portálu TodoCrowdlending jsme v prosinci 2020 ve srovnání více než stovky platforem dokonce dosáhli prvního místa,“ říká jednatel Bondsteru Michäel März.

Obrázek 1 – Objem úvěrů profinancovaných na Bondster.cz – 1 405 740 000 Kč

Na Bondster.cz došlo meziročně k 80 % nárůstu celkově proinvestovaných peněz a k 100 % nárůstu peněz vyplacených na úrocích. Konkrétně prostřednictvím této online platformy loni lidé investovali 636 milionů korun a na úrocích vydělali 29 milionů. Celkem tak investoři za dobu fungování platformy získali na vyplacených úrocích už více než 58 milionů korun

Obrázek 2 – Vyplacené úroky – 58 459 000 Kč

Bondster rostl i z pohledu počtu registrovaných investorů. Jejich počet v loňském roce vzrostl o 30 % z 8417 na celkem zaregistrovaných 11 070.

„Tím, že je platforma Bondster původem česká, je i většina investorů z České republiky. Nicméně stále častěji na ní investují i lidé ze zahraničí a díky tomu se dnes můžeme pochlubit zastoupením investorů z celkem 65 zemí světa,“ dodává Michäel März.

Obrázek 3 – Počet investorů – 11070

Přes platformu Bondster.cz se každý měsíc proinvestuje více než 50 milionů korun a její celkový počet investorů stále narůstá. Jednoznačný růst této české platformy ukazuje, že i přes ekonomicky nelehké časy je o alternativní způsoby investování stále velký zájem.

O společnosti Bondster

Bondster je česká FinTech společnost, která zprostředkovává investice do půjček. Vznikla v roce 2017 a funguje jako trh investic, který propojuje investory z řad široké veřejnosti s důvěryhodnými poskytovateli půjček. Nabízí tak alternativu k tradičnímu investování. V zájmu snížení rizika jsou půjčky zajištěny např. nemovitostí, movitými věcmi nebo garancí zpětného odkupu. Prostřednictvím trhu Bondster mohou investoři jednoduše a bez znalostí finančního trhu dosáhnout nadstandardní roční výnosy ve výši 8–15 % ročně. Společnost patří do české investiční skupiny CEP Invest. 

Výše uvedené statistiky a jiné údaje najdete také na stránce https://www.bondster.com/cz/statistika