Kardiologové: očkujte přednostně pacienty s nemocemi srdce a cév

Praha, 27. 1. 2021 – Čeští kardiologové apelují na vládní činitele, aby společně s lidmi vyšších věkových skupin upřednostnili v očkování proti koronaviru i pacienty s nemocemi srdce a cév. V Česku jde o skupinu čítající přibližně 800 000 osob.

„Kardiaci jsou nejohroženější skupinou z hlediska úmrtnosti na covid-19. Pokud se nakazí a musí do nemocnice, umírá jich 10–15 %. Hůře jsou na tom jen pacienti s onkologickým onemocněním a s již existujícím onemocněním plic,“ říká prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., FESC, FCMA, předseda České kardiologické společnosti (ČKS). 

Podle kardiologů je již prokazatelně zdokumentováno, že nakažení virem covid-19, kteří se léčí s onemocněním srdce nebo cév, mají vysoké riziko „covidových“ komplikací. Také smrtnost je u nich násobně vyšší než u jedinců bez anamnézy kardiovaskulárního onemocnění. „Ve světle těchto dat a s ohledem na poměrně málo účinnou léčbu již nastalých komplikací považuje Česká kardiologická společnost za jedinou možnou cestu ochrany pacientů s onemocněním srdce a cév časnou vakcinaci proti covid-19,“ pokračuje prof. Linhart. „I přesto, že vakcíny byly vyvinuty ve velmi krátké době a nebyly specificky zkoušeny u jedinců s onemocněními srdce a cév, jeví se jejich podání v drtivé většině případů bezpečné. Podobně jako při očkování proti chřipce lze očekávat, že vakcinace vysoce rizikových nemocných by měla snížit riziko jejich úmrtí. Jen očkování proti chřipce snižuje například u nemocných se srdečním selháním celkovou úmrtnost o 17 %, efekt očkování proti koronaviru by měl být zásadně vyšší.“ Očkování je podle kardiologů bezpečné i pro ty, kteří užívají antikoagulační (protisrážlivou) léčbu, jen by tuto skutečnost měli lékaři nahlásit předem.