K narozeninám chce mladík darovat 300 tisíc třem rodinám v těžké životní situaci

„Srdcař“ a autor neziskových projektů, Peter Chalupianský, doslova dýchá pro pomoc druhým. Pracovně jako manažer společenské odpovědnosti v mezinárodní firmě, zejména ale osobně jako člen nadačního fondu Klub SRDCAŘŮ. K příležitosti svých 30. narozenin chce sbírkou podpořit tři rodiny v tíživé situaci – hendikepovaného sedmiletého Františka z Opavska, matku a dceru s onkologickým onemocněním z Frýdku-Místku či rodinu, která se vyrovnává s tragickou událostí i těžkými následky po autonehodě. Lidé mohou rodiny podpořit díky projektu Bude mi třicet, a to „symbolickými srdíčky“ v hodnotě 30 Kč.

„Přes projekt Bude mi třicet chci prodat 10 000 symbolických srdíček. Pro každého, kdo si zakoupí alespoň jedno srdíčko za 30 Kč, mám připravenou speciální odměnu,” říká Peter, který sbírku sám podpořil koupí 100 srdíček. Dárcům navíc nabízí za odměnu dva své on-line cestovatelské stand-upy o Jižní Koreji a Vietnamu. 

Finanční dar pomůže třem rodinám s náklady spojenými s léčbou onemocnění, chodem domácnosti, nákupem léků a rehabilitací. Například paní Renatě z Frýdku-Místku, která vychovává tři dcery (19, 9 a 7 let). Jejich klidný život obrátilo naruby onkologické onemocnění prostřední z nich. Se zákeřnou nemocí se nyní vypořádává i maminka. Podporu potřebuje také sedmiletý František z Opavska, který byl po narození v kritickém stavu. Lékaři mu diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu. Krvácení do mozku mělo vliv na jeho motoriku a řeč, avšak František je velký bojovník a s maminkou pilně rehabilituje. Třetí rodina žije ve stínu tragické nehody, při které zemřel starší syn, mladší zůstal téměř nepohyblivý a maminka se pro těžké trauma dlouhodobě léčí v psychiatrické léčebně.

Peter, autor sbírky, za uplynulých sedm let vytvořil mnoho fungujících neziskových projektů. Stojí za populární neziskovou knihou Odposlechnuto v Praze, Pecha Kucha v Brandýse či desítkami lokálních sbírek. S partou svých přátel a nadšenců z Klubu SRDCAŘŮ dokázal získat téměř 2 300 000 korun pro více než 90 potřebných, jen za loňský rok 700 000 korun. Ze studií v Jižní Koreji poslal sám přes 700 pohlednic, za které lidé darovali 200 000 na charitu. Tento nápad se vyvinul v projekt Srdcaři na cestách. Peter je mimo jiné členem správní rady Nadačního fondu Českého rozhlasu (projekty Světluška či Ježíškova vnoučata). Za své neziskové aktivity získal nedávno ocenění #laskavec od Nadace Karla Janečka. 

Nyní chce dát přesah svým narozeninám a podpořit jej můžete každý. Stačí darovat kousek ze svého srdce a zakoupit si alespoň 1 symbolické srdíčko za 30 Kč na webu Bude mi třicet. Do budoucna by Peter chtěl motivovat další vrstevníky k podobným oslavám a podporovat dobročinné chování mezi běžnými lidmi: „Společenská odpovědnost není pouze výsadou firem, s nápady, jak pomoci, může přicházet každý,“ říká.