Umělá inteligence pomůže při umělém oplodnění

Rozpozná nejlepší embrya

Praha, 23.2.2021 – Které embryo má největší šanci, že ze ženy učiní novopečenou maminku? S tímto klíčovým rozhodnutím při umělém oplodnění bude již brzy v Česku pomáhat umělá inteligence. Podle lékařů z reprodukční kliniky Reprofit zvládne technologie určit kvalitu a životaschopnost embryí rychleji a spolehlivěji než lidští specialisté. Dokáže totiž analyzovat řadu faktorů, které člověk ani neumí rozlišit a zohlednit. Lékaři tak budou do těla ženy s pomocí umělé inteligence vkládat to nejlepší embryo s největší šancí se uchytit. Pravděpodobnost úspěšného těhotenství a pozdějšího porodu by tak podle jejich odhadu mohla vzrůst o 10-20 %. 

„Kvalita embryí se nyní určuje podle názoru embryologů, kteří je hodnotí podle vzhledu, rychlosti růstu nebo pravidelnosti dělení a porovnávají je s jakousi ideální představou, jak by měly vypadat. Nicméně vždy záleží na subjektivním posouzení člověka. Umělá inteligence dokáže tento lidský faktor odclonit a posoudí parametry tak, jako doposud žádná laboratorní metoda nebo člověk,“ říká MUDr. Pavel Otevřel, vedoucí lékař kliniky Reprofit. V praxi se technologie podle snímků „naučí“, jak vypadal vývoj tisíců jednotlivých embryí, a především jejich „úspěšnost“ – zda proces oplodnění skončil porodem, potratem, nebo se embryo vůbec neuchytilo. Podle těchto „vzorů“ pak analyzuje další. „Očekáváme také, že dojde ke zkrácení času v procesu otěhotnění. Díky technologii totiž vybereme to úplně nejlepší embryo hned na začátku. Nicméně stále se pohybujeme na poli pravděpodobnosti, dnes máme přibližně 60% úspěšnost. S využitím umělé inteligence bychom mohli dosáhnout až na 80 %,“ vysvětluje MUDr. Otevřel. Na klinikách Reprofit očekává zavedení metody ve druhé polovině letošního roku. 

Na výhodách použití umělé inteligence v reprodukční medicíně se shodují i experti z oboru. „To, co dokáže vyhodnotit zkušený embryolog během hodiny, zvládne umělá inteligence v řádu minut. Sleduje přes 400 různých parametrů s pomocí kamery přímo v inkubátoru, která pravidelně pořizuje snímky,“ říká Walter Pavliš ze společnosti Cogniware, která se zabývá vývojem systémů umělé inteligence. 

Lékaři však upozorňují, že i přes technologický pokrok celosvětově úspěšnost umělého oplodnění spíše klesá. Na vině je podle nich zejména rostoucí věk pacientek. „V průměru mají naše pacientky 39 let a v tomto věku již kvalita vajíček prudce klesá. Vajíčka mají často genetické chyby, které bohužel nelze opravit, a to jejich použití vylučuje. S tím nám žádná umělá inteligence nepomůže,“ varuje MUDr. Otevřel.Podle Waltera Pavliše je však umělé oplodnění jen jedním z mnoha oborů, kde by technologie umělé inteligence mohla najít uplatnění. „Medicína je obor, který v nejbližší době projde největším boomem. Umělou inteligenci je podle podobného principu možné využít všude, kde se k různým účelům používají zobrazovací metody – radiologie, sonografie nebo magnetická rezonance. Postupně přijde čas i na analýzu krevních vzorků,“ popisuje expert.