Moderní technologie jsou pro nás vítaným pomocníkem, shodují se Radek Jaroš, David Křížek a Miky Škoda

Adrenalinové situace zažíváme v posledních měsících více než dřív. Není to ale kvůli kýženým outdoorovým aktivitám, příčinou je nepříjemná celosvětová pandemie. Horolezec Radek Jaroš, jachtař David Křížek i dobrodruh Miky Škoda si adrenalin vychutnávají v jeho ryzí outdoorové podobě. Jak zachycují své zážitky z domova i ciziny v době pandemie? Kvalitní technika je základ, shodují se. Tyto tři známé osobnosti se zúčastnily on-line diskuse pořádané společností Canon. 

Společnost Canon, která s vyznavači adrenalinových zážitků spolupracuje, dobrodruhům nabízí množství kvalitní techniky. “Z posledních novinek bych všem doporučil zejména fotoaparát Canon EOS R5, který změnil pohled fotografů na bezzrcadlovky díky propojení elektroniky, optiky a potřeb uživatelů,” říká produktový manažer Canon CZ Pavel Šerý. Japonský výrobce techniky umí uspokojit i ty outdoorové nadšence, kteří chtějí vyrobit čtvercové fotky pomocí minimalistických tiskáren SELPHY SQUARE QX10.

Radek Jaroš je jedním z nejúspěšnějších světových horolezců. Pokořil všech 14 himalájských osmitisícovek, podíval se také na vrcholy všech nejvyšších hor jednotlivých kontinentů. Koronavirová pandemie pro něj jako OSVČ znamenala výraznou změnu. “Jednou z mála jistot, na kterou se mohu spolehnout, jsou fotoaparáty Canon, které mě doprovázejí na cestách desítky let. Věřím, že se z pandemie poměrně brzy dostaneme, byli jsme před ní, budeme i po ní, jsem životním optimistou,” říká legendární horolezec. On sám kdysi dovezl do Himalájí fotky dětem, které pořídil dřív na stejném místě. Způsobil tak gejzír radosti pro nejmenší.

David Křížek toho na moři dokázal hodně, mj. čtyřikrát na jachtě přeplul Atlantik. I jemu koronavirus výrazně zkřížil plány. “Zrušili nám všechny akce, včetně Mistrovství světa i Evropy,” říká Křížek s tím, že správný jachtařský trenér se neobejde bez potřebné techniky. “Používám dalekohled Canon 14×32 IS, který je pro moji práci absolutně nezbytný. Má skvělé přiblížení, ale především stabilizátor, který je ještě důležitější. Mohu tak sledovat chyby svých svěřenců při závodu a pomáhá mi během tréninků i pro větší bezpečnost týmu, když se např. některá loď převrátí. Sám dalekohled používám v závodech na námořních lodích. Sleduji vývoj větru, počínání soupeřů a závodní trať,” dodává jachtařská legenda.

Miky Škoda zažívá a zprostředkovává nejrůznější dobrodružství. Má rád adrenalinové výzvy. Jednou z nich byl i podzimní výstup na Matterhorn, při němž zažil nejednu horkou chvilku. “Výstup na Matterhorn byl docela dramatický, ale nakonec na třetí pokus úspěšný. Jako lovec zážitků jsem zorganizoval jsem také výstupy na 7 nejvyšších vrcholů nejvyšších pohoří v Česku,” říká dobrodruh. I on rád zachycuje adrenalinové zážitky. Pomocníkem na Matterhornu mu byl kompakt Canon PowerShot G5 X. “Byla to pozitivní zkušenost, samozřejmě jsem rád za super fotky. Takže nejvíc mi pomohl kvalitně fotit a zároveň nebylo třeba tahat zbytečná kila navíc,” dodává Škoda.

Jaroš, Křížek i Škoda se rádi při dobrodružstvích obklopují moderními technologiemi. Vyznavači adrenalinu nebudou zahálet ani letos. Střádají cestovatelské plány v tuzemsku i zahraničí, známý jachtař David Křížek už je nyní na soustředění na Sicílii.  A všichni unisono tvrdí, že je zvlášť nyní důležité žít, radovat se z maličkostí a brát věci s nadhledem.Videozáznam on-line diskuse najdete ZDE.