Společnosti Clariant a Mibcon NDC spojily své síly ve vývoji aplikací pro kalkulaci nákladů pro výrobní podniky

Praha, 25. února 2021 – Přední česká IT společnost Mibcon NDC a švýcarská chemická společnost Clariant uzavřely dohodu o spolupráci na vývoji SAP aplikací pro předpovědi produktových nákladů pro výrobní podniky s plánem expanze do dalších segmentů. Společnosti spojují know-how v oboru se schopnostmi cloud computingu, aby vytvořily přesné předpovědi produktových nákladů v reálném čase a transparentní zprávy pomocí analytiky SAC.

Skupina Clariant působí v 28 zemích a zaměstnává více než 17 000 zaměstnanců. Mibcon NDC je čistě česká společnost, která je součástí Mibcon Group, zaměstnávající okolo 250 zaměstnanců. Předmětem společného projektu byla simulace celého výrobního procesu ve všech výrobních lokacích skupiny Clariant.

„Kalkulace výrobních nákladů není v chemickém průmyslu vůbec jednoduchá. Zahrnuje totiž vícestupňové výrobní procesy s velkým množstvím materiálů a specifických reakcí,“ říká Markus Mirgeler, CPO společnosti Clariant. „Představte si, že se snažíte předpovědět přesné měsíční marže výrobku s produkcí více než 20 000 kusů vyrobených z 50 000 materiálů,“ dodává.

Společnosti Clariant a Mibcon NDC, která je součástí Mibcon Group a.s., vyvinuly řešení pro výpočet produktových nákladů, které umožňuje i okamžitou kalkulaci pro celé portfolio, včetně specifických požadavků na hromadnou změnu, jako jsou cenové výkyvy. Tato aplikace byla úspěšně implementována a používána ve více než 70 pobočkách společnosti Clariant po celém světě. Clariant je od té doby schopen okamžitě vypočítat dopad budoucích cenových změn surovin na výrobu, což umožňuje rychlejší rozhodování důležitá na volatilních trzích.

„Vzhledem k situaci způsobené pandemií covid-19 jsme vyvinuli proces plně vzdáleného nasazení aplikace a všechny projektové aktivity byly poskytovány čistě online,“ říká Vladislav Štefaňák, CEO Mibcon NDC.

„Implementované řešení umožňuje kompletní simulaci portfolia – včetně různých scénářů – a to během několika minut. Proto ji lze provést ad hoc kdykoli, zatímco v minulosti trvala jedna analýza i několik dní,“ řekl Robert Vultier, Senior Category Manager of Procurement ve společnosti Clariant.

Nová dohoda se zaměřuje i na průběžné inovování a zdokonalování aplikace. Procesy implementované pro Clariant v současné době pokrývají výpočet nákladů na produkt a simulaci nákladů na hotové zboží pomocí prognóz nákupu. Simulace seznamu vstupů, hromadné změny nebo výměny materiálu jsou pak další funkcionality, které již byly vyvinuty. Podle plánu by měla následovat analýza rizik dodavatele založená na holistickém řízení rizik společnosti Clariant a předpovídání stopy CO2 pro celý výrobní proces.

„Chystáme se pořádat webináře a prezentace, kde detailně představíme celou studii transformace společnosti Clariant a další plány, abychom tuto aplikaci představili širšímu publiku,“ dodává říká Vladislav Štefaňák, CEO Mibcon NDC.