GFI Software: nové spamové a phishingové techniky ohrožují zejména SMB společnosti

Phishingové e-maily nedokáže rozpoznat 91 % běžných uživatelů 

PRAHA, 25. února 2021 – Společnost GFI Software, dodavatel řešení bezpečnosti v podnikových sítích, uvedla, že malé a střední firmy (SMB) jsou ohroženy stále sofistikovanějšími e-mailovými útoky, které využívají nových spamových a phishingových technik. Dnes nezbytná vícevrstvá ochrana elektronické pošty, kterou se běžně chrání velké organizace, ale je pro mnoho SMB firem nedostupná.

K aktuálním metodám, které kybernetičtí útočníci využívají v rámci e-mailových útoků patří:

  • K nejnovějším technikám lze například zařadit zasílání falešných chybových zpráv o nedoručení e-mailu s cílem přimět uživatele kliknout na přiložený odkaz.
  • Útočníci nově do e-mailů přikládají řetězce legitimního textu k oklamání obsahových filtrů.
  • E-maily vydírající uživatele zveřejněním intimního obsahu, pokud nezaplatí na bitcoinový účet.
  • K tradičním ale stále účinným patří zneužití známých firem či organizací (Apple, Google, banky, zásilkové služby apod.). 
  • Asi nejnebezpečnější dnes jsou BEC útoky (Business Email Compromise), kdy se e-mail tvářící jako od obchodního partnera či nadřízeného požaduje platbu na podvržený účet. 

Podle některých zjištění má dnes 91 % lidí problém s rozpoznáním phishingového e-mailu. Profesionálně podvržené e-maily dávají zapomenout na spamy psané s očividnými gramatickými chybami a odesílané z podezřelých domén. Situace je o to komplikovanější, že již 47 % přístupů k poštovní schránce probíhá z mobilních zařízení, kde posoudit legitimitu e-mailu je těžší než na větší obrazovce osobního počítače.

„Vzhledem ke stále se zdokonalujícím metodám e-mailových útoků a vyšší zranitelnosti uživatelů pracujících částečně či zcela z domova je vícevrstvá ochrana firemní elektronické pošty zcela zásadní – phishingový útok zažila již téměř polovina organizací,“ řekl Michal Hebeda, Sales Engineer ve společnosti ZEBRA SYSTEMS. „Avšak 54 % majitelů malých a středních firem potvrzuje, že nemají dostatečný IT rozpočet, a ani velikost a sílu k vyjednávání lepších cenových podmínek.“

Právě na SMB společnosti míří nedávno představená sada Unlimited Secure Email od GFI Software, která nabízí komplexní ochranu v oblasti nejvíce ohroženou kybernetickými útoky. Sada obsahuje za cenově přijatelný měsíční paušál oceňovaná řešení Kerio Connect, GFI MailEssentials a GFI Archiver k pokrytí aktuálních potřeb ochrany firemní elektronické pošty. 

Video k Unlimited Secure Email je dostupné zde.

O GFI

Společnost GFI Software vyvíjí špičková IT řešení umožňující podnikům monitorovat, spravovat a chránit své sítě s minimálními potřebami administrace. GFI podporuje komunikační a bezpečnostní platformy u desítek tisíc svých zákazníků s využitím řešení pro zabezpečení sítí, webový monitoring, antispam, patch management, správu zranitelnosti, faxování a archivaci. GFI prodává své produkty prostřednictvím globální sítě tisíců prodejních partnerů. Společnost je držitelem řady ocenění a certifikátů včetně certifikátu Microsoft Gold ISV Partner. Více o GFI Software naleznete na http://www.gfi-software.cz nebo  http://www.gfi.com.