Pracovnu má doma jen pětina Čechů. Každý desátý home office tráví na pohovce nebo v posteli, ukázal průzkum Skanska

Třetina Čechů nemá k práci z domova vhodné podmínky, ukázal průzkum Skanska Reality. Každý desátý tráví home office na pohovce nebo v posteli. Vyhrazenou pracovnu má naopak jen pětina respondentů. I přes to 4 z 10 Čechů plánují režimu home ofice využívat i po skončení pandemie více než před ní. 

Češi si přivykli pracovat z domova. S tím, jak jejich zaměstnavatel vyřešil bezpečnost práce v období hlavní vlny epidemie, přitom bylo spokojeno 58 % lidí, ukázal průzkum Ipsos pro Skanska Reality. 

„Ačkoli většina respondentů důvěřuje svému zaměstnavateli, že se v nouzovém stavu postaral o bezpečnost pracoviště, přes 41 % lidí přesto pracuje aspoň částečně z domova. Tento trend se propsal i do poptávky po bytech. Lidé se při výběru nového domova zajímají mnohem více o to, jak zde budou moct pracovat,“ říká Renata Vildomcová, ředitelka komunikace a marketingu ve Skanka Reality.

Chodit do práce méně než dříve i po ukončení nouzového stavu chtějí obecně 4 z 10 Čechů. Režimu home office přišli na chuť i přesto, že samostatnou pracovnu s pracovním stolem i křeslem má pouze 22,6 % respondentů. Hned 16 % naopak pracuje u jídelního stolu. 

Práce z pohovky i postele

Průzkum ukázal, že třetina Čechů nemá k práci z domova vhodné podmínky. Téměř 16 % lidí například pracuje od jídelního stolu a každý desátý pak dokonce na pohovce nebo v posteli. Vyhrazenou pracovnu má jenom pětina Čechů.

„Průzkum ukázal, že zatímco muži mají doma samostatnou pracovnu v 29 %, ženy pouze v 17 %. Ty naopak dvakrát častěji pracují u jídelního stolu, odkud home office zvládá pětina z nich. Každý desátý Čech pak pracuje na pohovce, nebo přímo v posteli, kterou si pro práci oblíbili především mladí do 35 let,“ říká Renata Vildomcová.

Důležitost pracovní polohy pro naše zdraví přitom zdůrazňuje i jedna z největších kapacit české fyzioterapie Dr. Tomáš Rychnovský, Ph.D. „Například jídelní židle často nesplňuje to, co by měla plnit židle kancelářská. Jídelní stůl k ní může být relativně vysoký, proto se mohou snadno přetěžovat svaly šíje a krční páteře i předloktí, snadno ztuhne hrudní páteř,“ vysvětlil.

„Lidí s bolestmi zad a pohybového aparátu celkově u mě v praxi přibývá. Jistá část bolestí vzniká psychosomaticky, ale větší část je z důvodu fyzického přetížení – třeba i nevhodného sezení,“ dodává.

Předcházet potížím i bolestem se podle Rychnovského dá mimo jiné vhodnými cviky. „Internet je ‚dobrý zdroj‘ mnoha cvičení. Mnohdy ale předcvičují lidé bez obtíží a jejich cvičení se absolutně nehodí pro ty, kteří musí cvičit cíleně a přesně. Proto je dobré navštívit zkušeného terapeuta, který cviky navrhne individuálně, s vzájemnou propojeností a návazností,“ zdůraznil.  

Home office si užívají mladí a Pražané

Průzkum dále odhalil, že práce z domova vyhovuje především mladým lidem. Zatímco ve věkových skupinách od 18 do 35 let je s ní spokojena téměř 44 % respondentů, u lidí nad 54 let to bylo jen necelých 27 %. 

Spokojenost s takzvaným home office se liší i podle krajů. Nejčastěji si práci z domova užívají obyvatelé Libereckého kraje (46,2 %) a Pražané (43,7 %). Nejméně naopak vyhovuje lidem ve Zlínském kraji, kde je s ní spokojena pouhá pětina respondentů. 

Práce z domova pak vyhovuje více ženám (36 %) než mužům (32 %). Využívat ji do budoucna ale paradoxně častěji plánují právě muži, a to hned 48 % z nich. U žen má stejné plány jen necelé třetina respondentek.

Méně často nebo vůbec chce po ukončení nouzového stavu z domova pracovat čtvrtina lidí.  Zpátky na pracoviště se těší především respondenti z věkových skupin od 45 let, kde takto odpověděla téměř třetina z nich. Naopak u mladých do 26 let to bylo jen 17 %. 

Informace o průzkumu

Data pochází z průzkumu, který společnosti Skanska Reality a Skanska Property provedly prostřednictvím služby Instant Research agentury Ipsos v prosinci roku 2020. Účastnilo se ho 1000 respondentů napříč regiony České republiky, dosaženým vzděláním a příjmy.