Noc práva představuje svět práva zábavnou formou, letos online

V pátek 5. března začíná festival Noc práva, který přibližuje právo laické veřejnosti. Jeho cílem je popularizace práva, snaží se ukázat, jak právo může lidem pomoci. Akce je určena pro všechny věkové kategorie, své si zde najdou mladí studenti i senioři se zájmem o právní tématiku. Kvůli epidemiologickým opatřením letošní ročník poběží pouze online. Přednášky významných osobností z profese a další kulturní a zážitková představení mohou diváci zdarma sledovat
od 5. do 10. března na internetu. Tento festival již potřetí pořádá spolek Nugis Finem. 

Diváci se mohou těšit na desítku přednášek expertů z oblasti práva. Například vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se zamyslí nad vztahem mediálního obrazu justice a vnímáním spravedlnosti ve společnosti. Ústavní právník Jan Kysela zhodnotí fungování Senátu jako jedné ze zákonodárných institucí. Soudce Nejvyššího soudu Michal Králík pohovoří o sportovních úrazech v rozhodovací činnosti svého soudu, dozvíte se například, jak se chovat, když si při lyžování zlomíte ruku. Dále vystoupí soudce Krajského soudu v Brně Michal Ryška či advokát Lubomír Činka, který vás seznámí s tím, jak se stavěly zajímavé soudní budovy Čech, a mnozí další.

Dále si pořadatelé pro diváky připravili nahrávku divadelního představení Milada ztvárňující soudní proces s Miladou Horákovou, které secvičil Fakultní divadelní klub při Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Nebo nahrávku dramatického autorského čtení knihy Studovali práva z pera advokátů Rittera a Šťastného, kteří byli za svoji literární činnost uvedeni do Právnické síně slávy. Po autorském čtení následuje i talk show s autory. Kulturní program uzavírá rozhovor se známou moderátorkou Světlanou Witowskou. 

„Snažíme se právo přiblížit lidem a ukázat jim, že to není něco, z čeho by měli mít obavy. Právo je nástroj, který by nás měl chránit, ale jako každý nástroj ho musíme umět používat. Jsme s ním v dennodenním kontaktu, aniž si to uvědomujeme. Každý den uzavíráme desítky smluv, přitom si lidé myslí, že poslední smlouvu uzavřeli „tehdy před rokem, když na svého syna převáděli byt“.  Proto lidem ukazujeme, čeho se vyvarovat nebo jak se dostat z problémových situací,“ popisuje John Gealfow, organizátor akce a prezident spolku Nugis Finem, který se popularizací práva zabývá. 

Všechen obsah se zdarma otevře každému, kdo se zaregistruje na webových stránkách www.nocprava.cz od pátku 5. března od 15:00 do středy 10. března, do půlnoci.

Celé to trýznivé prožívání pandemické krize naléhavě ozřejmilo potřebnost zvyšování právní gramotnosti nejširší veřejnosti, ba i orgánů veřejné moci. Každý osvětový počin je proto třeba uvítat. A Noc práva je takovým počinem par excellence. Určitě upozorní na to, že právo je ve složitém světě složité, nemusí však být nesrozumitelné, pokud se opírá o náležité principy a je v rukou kompetentních lidí dobré vůle,“ doplňuje ústavní právník Jan Kysela. 

Původně tato kulturní akce měla v plánu prohlídky, přednášky, workshopy, exkurze, divadelní, filmová a hudební představení s tématikou práva v Brně, Praze, Plzni, Ostravě a Olomouci. Předešlý nultý a první ročník se těšily obrovskému zájmu, vloni se tři tisíce návštěvníků zúčastnilo například 

simulovaných soudních jednání, prohlídek ústavu forenzní genetiky, vězení, soudů či debat s experty. Kvůli současným epidemiologickým opatřením se letošní akce koná pouze online.

„Nejdříve jsme chtěli akci, která nemůže být naživo, zrušit. Ale poté, co mnoho lidí projevilo obrovský zájem a psalo nám, zda bude zase letos Noc práva, jsme se rozhodli ji zorganizovat alespoň online. Proto letos nemáme živou Noc práva, ale „5 dní práva“ na internetu. Je škoda, že účastníci přijdou o ten živý a kulturní zážitek, na druhou stranu se akce může zúčastnit kdokoliv z celé republiky a pohodlně z domova. Snažíme se právo přiblížit co nejvíce lidem,“ vysvětluje Gealfow. 

Inspirací vzniku Noci práva je francouzská noc práva – La nuit du droit, která má ve Francii celorepublikový charakter. Festival oslavuje významný historický okamžik v dějinách našeho státu, a to 6. březen 1920, kdy nabyla účinnosti první ústava – Ústavní listina Československé republiky. Letos si připomínáme její stoprvní výročí.

Program naleznete a přihlásit se můžete na www.nocprava.cz.

Spolek Nugis Finem, organizátor Noci právaNezisková organizace, která se snaží zlepšit právní povědomí české společnosti. Poskytuje bezplatné online kurzy o právu, píše otevřenou encyklopedii, přednáší na základních a středních školách po celé České republice a mnoho dalšího.
www.nugisfinem.org