Mutumutu, Upvest a Fondee jdou příkladem trhu s finančními službami a zakládají Fér Fintech

Tři mladé fintechové firmy Mutumutu, Upvest a Fondee založily uskupení Fér Fintech s cílem kultivovat trh s finančními produkty, jako je pojištění, investice a bankovní služby. Chtějí s ostatními firmami a lidmi rozvíjet komunitu, která staví etiku nad kšeft, a nastavovat tak zrcadlo hráčům, kteří stále holdují manipulativním a nepoctivým praktikám.

To, že stále k poškozování spotřebitelů hojně dochází, dokazuje i průzkum, který pro Fér Fintech vypracovala výzkumná agentura EMA data. Vyplývá z něj, že více než polovina lidí někdy doplatila na nevýhodný finanční produkt, jako je půjčka, investice nebo pojištění. Dva ze tří nespokojených lidí uvedli, že dostali špatně nebo nedostatečně vysvětlené či dokonce zatajené podmínky produktu.

„Z průzkumu víme, že důvodů, proč se to lidem děje, je hned několik,” říká Jindřich Lenz, šéf online životního pojištění Mutumutu, které je jedním ze tří zakládajících členů. „Některé produkty a služby jsou záměrně navržené tak, aby jejich podmínky byly pro obyčejného smrtelníka nepřehledné a těžko srozumitelné. Typické je to právě pro pojistné smlouvy, ve kterých se schovávají výluky pod čáru malým písmem nebo se záměrně komplikují podmínky ukončení služby. Fér Fintech si naopak zakládá na tom, aby bylo vše co nejjednodušší a absolutně transparentní,” vysvětluje Lenz.

Spotřebitelům na trhu s finančními službami a produkty nehraje do karet ani jejich docela slabá finanční gramotnost. Téměř polovina respondentů (27 %) uvedla, že nemá vůbec žádnou finanční rezervu nebo má duhy. Více než polovina dotazovaných přiznávám že pro své finanční vzdělávání nic nedělá, 17 % lidí se mu věnuje jen  hodinu měsíčně.

„Nad tím se můžeme pozastavit anebo se na celou věc podívat trochu jinou optikou. Základní orientace v financích je určitě užitečná pro každého, není ale možné házet zodpovědnost za špatná finanční rozhodnutí na koncového spotřebitele. Ten se v dobré víře obrací na finanční instituci jako na experta, který mu má s pomoci vybrat ten nejlepší finanční produkt. Když se vydáte k lékaři, také očekáváte, že vás bude léčit, jak nejlépe umí a nemusíte přitom mít zrovna zkoušku z anatomie,” vysvětluje situaci Petr Volný, spoluzakladatel a CTO investičního crowdfundingu do nemovitostí Upvest.

V Upvestu, Mutumutu ani Fondee nic takového nehrozí. „Všichni tři jsme budovali naše služby od píky tak, aby byly srozumitelné, lidské a ve všem co nejvíce transparentní,” říká šéf investiční platformy Fondee Jan Hlavsa. „To jde ruku v ruce i s tím, že jsme čistě online, bez kamenných poboček nebo poradců a obchoďáků. Naše nabídka musí být sama od sebe pochopitelná, nemanipulativní a je jen na případných klientech, jesti uznají, že stojí za to,” vysvětluje Hlavsa.

Kdo se připojí?

Právě společný pohled na to, jak přistupovat k budování byznysu, a fakt, že se všichni tři zakladatelé v celkem malém tuzemském fintechovém prostředí znali, vedlo ke zrodu Fér Fintechu: „Byly jsme tři fintechy se společným mindsetem a asi jak už se mnohokrát ukázalo v minulosti, pokud chcete něco změnit, jde to lépe, pokud se spojíte,” říká Lenz s tím, že v delším časovém horizontu by mohla skupina být relevantním účastníkem diskuzí o přenastavení pravidel trhu třeba s Českou národní bankou. „To je ale zatím velmi hypotetická a možná i snová budoucnost. Teď je pro nás hlavní se věnovat krátkodobějším cílům,” shrnuje Lenz. 

„A tím je budování komunity,” pokračuje Volný. „Zatím dokážeme poradit firmám, jak si ověřit, nakolik jsou férové a zlepšovat se. Pomůžeme lidem najít řešení na jejich konkrétní problémy nebo je propojíme s nezávislými odborníky a organizacemi, které se danou problematikou zabývají. Pro firmy i spotřebitele hodláme také přidávat nejrůznější obsah v podobě článků, tipů, inspirací, průzkumů, diskuzí a příkladů, jak má anebo nemá vztah mezi finanční institucí a klientem vypadat. Hledáme také nějakou osobnost, která Fér Fintech zaštítí. Každopádně o Fér Fintech ještě uslyšíte,” uzavírá Volný.

O Fér Fintech

Fér Fintech je skupina mladých fintechových firem, které si zakládají na férovém a partnerském přístupu. Jejich hlavním cílem je kultivovat trh a obory, ve kterých podnikají. Co nejvíce zjednodušovat život svých klientů, poskytovat poctivé služby a pomáhat jim vyhnout se špatným nabídkám.

Zakládajícími subjekty jsou online životní pojištění Mutumutu, investiční crowdfundingová platforma Upvest a investiční platforma Fondee.Více na: www.ferfintech.cz