Z dvacítky klientů na dva tisíce jen za jediný rok. Investiční platformě Fondee přibývá i peněz pod správou, za dva měsíce o více než 50 %

Praha 16. března – Investiční platforma Fondee, která mění způsob, jakým Češi uvažují o penězích, překonala milník 2 000 zákazníků. Za pouhé první dva měsíce nového roku získala tolik klientů jako za prvních pět měsíců roku 2020. Aktuálně počet zákazníků přesáhl 2 500. Zvedla se také hodnota peněz pod správou (AUM). Ta se během ledna a února dostala na stejná čísla jako za prvních deset měsíců na trhu. Jen za letošní leden a únor se tak počet klientů a AUM zvýšil dokonce o více než 50 procent. „Češi se pomalu, ale jistě učí investovat na vlastní pěst a bez finančních poradců. Přišli jsme na scénu v ten správný čas,“ komentuje příznivé výsledky Jan Hlavsa, který platformu založil společně s manželkou Evou. 

„Češi jsou tradičně spíše konzervativnější investoři. Když už investují, tak do nemovitostí, případně nechávají peníze nečinně ležet na spořicích účtech nebo stavebních spořeních. Velmi mě těší, že se pomalu přestávají bát i odvážnějších investic – a především že si uvědomují, že k nim rozhodně nepotřebují žádné poradce, kteří často spolknou zbytečně mnoho na poplatcích,“ říká Hlavsa.

Eva a Honza Hlavsovi spustili platformu loni v lednu, funguje jako online služba pro jednoduché a transparentní investování do fondů akcií a dluhopisů. Oba zakladatelé přitom čerpali z bohatých zkušeností ze světa velkých financí, které nasbírali za devět let působení v Londýně, kde v nejvyšších patrech londýnského City měli na starosti transakce, fúze a úvěry v miliardách liber. „Myslím, že už bylo načase přinést západní styl investování také k nám do Česka,“ říkal při uvedení služby na trh Hlavsa.

Investice od J&T a vylepšené funkce

Výše průměrně investované částky se ve Fondee od dubna zdvojnásobila, lidé si dnes sami vybírají zejména odvážnější portfolia. Kromě počítání nových investorů se zakladatelé platformy věnují také jejímu neustálému vylepšování. Mezi nejnovější funkce patří zrychlené vklady a výběry, které nově příchozím mohou usnadnit rozhodování, zda Fondee své úspory svěří. „V prosinci 2020 jsme zásadně zrychlili vyřízení vkladů a výběrů, které obojí probíhá v nejbližší obchodní den. Kdykoli má klient finanční prostředky, které chce zainvestovat, stačí je poslat. A kdykoli naopak potřebuje peníze vybrat, má je obvykle do pár dní na účtu,“ vysvětluje Hlavsa.

Do startupu, který založili manželé Hlavsovi, zároveň koncem loňského roku vstoupila J&T Banka jako strategický investor. Poskytla částku deset milionů korun, která je určena ke zrychlení růstu s cílem stát se nejpoužívanějším a nejlepším online investičním nástrojem v České republice. „Když všechno půjde podle plánu – a zatím jde – do jednoho nebo dvou let budeme v černých číslech. Naší ambicí je vytvořit přední platformu na českém trhu, která naučí Čechy investovat, proto se nyní soustředíme především na růst počtu klientů a jejich edukaci,“ dodává Hlavsa.

Více o Fondee

Český startup Fondee mění způsob, jak lidé uvažují o investicích. Funguje jako online služba pro jednoduché investování do fondů akcií a dluhopisů. Pomáhá zejména těm, kterým leží peníze na běžných účtech a kteří hledají snadnou a efektivní cestu zhodnocení financí. Fondee pro ně zprostředkuje investice do fondů sdružujících akcie a dluhopisy. Registrace probíhá online, klient si jen vybere typ portfolia a zbytek už je bez starostí. Projekt v roce 2017 založili Eva a Honza Hlavsovi, kteří získali zkušenosti ve financích v londýnské City a pochopili, že investice nejsou žádná věda a mohou být dostupné pro každého. A že je člověk zvládne online a bez poradců. www.fondee.cz