Zoufalí lidé bez práce hledají pomoc na darknetu a hackerských fórech, o zaměstnání žádají kyberzločince

PRAHA – 19. března 2021 — Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, upozorňuje, že koronavirová pandemie dostala řadu lidí do kritické situace a na darknetu a hackerských fórech se množí žádosti o práci. Zoufalí lidé bez práce, na které tvrdě dopadla ekonomická krize v důsledku koronavirové pandemie, hledají jakoukoliv cestu, jak si přivydělat a nabízí kyberzločincům svou pomoc. Slibují, že „nebudou klást hloupé otázky“, „budou dostupní 24/7“ a „chtějí vydělat peníze na internetu jakýmkoli způsobem“.

Darknet je část internetu, která není viditelná pomocí vyhledávačů a pro přístup je nutný anonymní prohlížeč. Hackeři zde obchodují s kradenými osobními daty, přihlašovacími údaji, kreditními kartami, drogami, kybernetickými a hackerskými nástroji nebo zbraněmi.

Na darknetu a hackerských fórech obvykle nabízí práci kyberzločinci. Check Point Research ale zaznamenal opačný trend: uživatelé na darknetu a hackerských fórech nyní nabízí své služby za finanční odměnu. Od začátku roku 2021 se na několika sledovaných hackerských fórech objevilo každý měsíc 10 až 16 nových příspěvků v podobném duchu, což je neobvykle vysoký počet, protože podobné příspěvky v minulosti prakticky neexistovaly, navíc jde o stoupající trend pravděpodobně v důsledku zoufalé situace mnoha lidí, kteří se snaží nějak uživit.

„Doposud jsme prakticky neviděli, že by někdo hledal práci na darknetu a hackerských fórech. Nabídky pomoci s trestnou činností jsou šokující. Lidé, kteří nabízí kyberzločincům pomoc, mohou znamenat vážné bezpečnostní riziko. Sledovali jsme řadu měsíců několik hackerských fór a zjistili jsme, že počet zájemců o práci neustále roste. Můžeme odhadovat, že podobně to bude vypadat i na dalších fórech. Přitom by darknet měl být posledním místem, kde lidé hledají práci. Zoufalá doba bohužel přináší i zoufalé činy. Každopádně to můžeme brát jako volání o pomoc, které ovšem dále komplikuje boj s kyberzločinem,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu v kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Check Point pro ilustraci přináší i ukázku několika inzerátů: 

„Beru jakoukoli práci… Kvůli pandemii jsem doma 24/7“

„Budu klidně odesílatel. Nebo přijímat finanční prostředky… Budu útočník… nebo kurýr“

Další uchazeč o zaměstnání je ochoten „vydělávat peníze na internetu jakýmkoli způsobem“.

Jiný uživatel tvrdí, že je ve složité finanční situaci a klidně bude pracovat v oblasti „finanční hotovosti, DDOS, bezpečnosti“ a slibuje, že nebude klást příliš mnoho hloupých otázek.

25letá žena z Ukrajiny, která má „zkušenosti s podvody v logistice, prodeji a velkoobchodu“ a rozumí souvisejícím rizikům, hledá práci s měsíční odměnou.

Uchazeč o práci zmiňuje, že je „připraven na spolupráci“.

27letý muž z Moskvy vzhledem k zoufalé situaci hledá jednorázovou práci za minimálně 200 000. Je otevřený vyjednávání.

V dalším inzerátu uživatel zmiňuje, že „nutně potřebuje peníze“.

Sledujte novinky o bezpečnostním týmu Check Point Research:

Blog: https://research.checkpoint.com/ 

Twitter: https://twitter.com/_cpresearch_ 

Sledujte novinky o společnosti Check Point:
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
Blog: http://blog.checkpoint.com 
YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies

O výzkumném týmu Check Point Research 

Check Point Research poskytuje zákazníkům společnosti Check Point Software a širší bezpečnostní komunitě detailní informace o kyberhrozbách. Výzkumný tým shromažďuje a analyzuje data o globálních kyberútocích ze sítě ThreatCloud, chrání tak před hackery a zajišťuje, že všechny produkty Check Point jsou aktualizované a mají nejnovější ochranu. Výzkumný tým se skládá z více než 100 analytiků a výzkumných pracovníků, kteří spolupracují také s dalšími bezpečnostními společnostmi, donucovacími orgány a organizacemi CERT.

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je přední poskytovatel kyberbezpečnostních řešení pro vlády a organizace po celém světě. Chrání zákazníky před kyberútoky 5. generace prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru, ransomwaru a jiných pokročilých cílených hrozeb. Check Point nabízí víceúrovňovou bezpečnostní architekturu, Infinity Total Protection s pokročilou prevencí hrozeb 5. generace, a tato kombinovaná produktová architektura chrání podnikové sítě, cloudová prostředí a mobilní zařízení. Check Point navíc poskytuje nejkomplexnější a nejintuitivnější nástroje pro správu zabezpečení. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí.