Uzavření průmyslu? Pozitivní případy netvoří ani procento, říká Česká manažerská asociace

Praha (23. března 2021) – Česká manažerská asociace (ČMA) vyzývá vládu České republiky, aby v rámci protiepidemických opatření neuzavírala průmysl, ale pomohla, ať je testování a záchyt nakažených co nejpřesnější.  Zkušenosti členů asociace ukazují, že pozitivní případy u firemního antigenního testování nedosahují průměrně ani jednoho procenta. Uzávěra firem bude naproti tomu stát miliardy korun denně a výrazně zhorší ekonomickou perspektivu České republiky. Navíc pravděpodobně nebude mít na celkovou situaci významný vliv. 

Podle prezidenta ČMA Petra Kazíka je v zájmu firem eliminovat rozšíření pandemie na jejich zaměstnance. I bez opatření vlády jsou ve většině firem přísná opatření již mnoho měsíců a díky tomu firmy fungují. Povinné testování to jen potvrdilo. 

Česká manažerská asociace se opírá o data svých členských firem, mezi nimiž nikdy nedošlo k překročení jednoho procenta pozitivních případů. Například ve společnosti ŠKODA VAGONKA a.s. se první týden v březnu provedlo 1266 antigenních testů. Pouze devět případů, čili 0,7 %, bylo pozitivních. Další týden došlo k 0,2% poklesu. „Testování je důležité. Začali jsme s ním dříve, než to bylo požadováno od vlády. U nás ve Vagonce i díky tomu počty záchytů neustále klesají. Tento týden bylo pozitivních pouze 9 osob, což je půl procenta. Věříme, že s očkováním se brzy budeme moci vrátit ke zcela normálnímu provozu i chodu života. Aktuální zásahy do ekonomiky nevnímáme tak, že by mohly přispět ke zlepšování situace,“ dodal Martin Bednář, předseda představenstva a ředitel společnosti ŠKODA VANGONKA.

Podobná čísla jako ČMA vykazuje také Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Ze 158 firem, které se do jeho průzkumu zapojily, prokázaly testy nákazu do jednoho procenta zaměstnanců v 71 % firem. Kupříkladu Třinecké železárny provedly přes 6 200 testů, z nichž pozitivních bylo 37, což je zhruba 0,6 %.

„Pandemie koronaviru má svá ohniska. Pracoviště velkých firem mezi ně ale prokazatelně nepatří. Pozitivita testů se pohybuje hluboko pod průměrem v rámci celé společnosti. Uzavírat kvůli takovým číslům celý průmysl je ekonomická sebevražda. Přinese to do budoucna větší dopady na zdravotnictví než současná pandemie. Ochromí se příjmy do zdravotního pojištění, které nyní drží nemocnice nad vodou,“ varoval Petr Kazík a dodal: „Vláda by naopak měla nastavit rovné podmínky a otevřít služby, maloobchod a další odvětví, která jsou v současnosti oproti průmyslu znevýhodněná, ačkoliv ani tam se neprokázal výrazný přenos nemoci covid-19. Dále vytvořit podmínky pro co nejefektivnější očkování, testování a trasování. Firmy by byly ochotny proočkovat své zaměstnance pomocí podnikových lékařů, ale ti mají jen velmi omezené množství vakcín.“