Texaský blackout a extrémní výkyvy spotových cen v Česku nehrozí, ujišťují odborníci

V důsledku rozsáhlého únorového blackoutu v Texasu se strhla vlna varování jak před obnovitelnými zdroji energie, tak před odběrem elektřiny za spotové ceny. Data ale ukazují, že ani z jednoho český spotřebitel nemusí mít obavy, upozorňuje energetický startup bezDodavatele. K situaci v Texasu totiž vedla zejména celková nepřipravenost na mrazivé počasí a také izolovanost místního energetického systému. Tuzemský energetický trh se ale od tamního velmi liší, a to už kvůli přísnější regulaci a rovněž svým napojením na celoevropskou energetickou síť.

Zprávy o rozsáhlém blackoutu v americkém Texasu obletěly celý svět a vášnivou diskusi vyvolaly i v Česku. „Pozorujeme, že se mezi lidmi v důsledku katastrofy v Texasu objevil strach z pohybu cen elektřiny na burze. S jistotou ale můžeme říct, že stejná situace u nás nastat nemůže,“ říká Robert Chmelař, zakladatel energetického startupu bezDodavatele, který domácnostem nabízí zelenou elektřinu za aktuální cenu na velkoobchodním trhu.

K výpadkům elektřiny v Texasu přispěla souhra několika faktorů. Asi tím nejvýraznějším byla naprostá nepřipravenost tamní sítě na silnou vlnu mrazivého počasí, které je pro jižanský stát raritou. Právě na Texas ve srovnání s jeho sousedy dopadla sněhová bouře zejména drtivě i kvůli naprosté izolovanosti jeho energetické sítě. Ta je přitom výsledkem záměrného rozhodnutí tamních politiků, ke kterému je vedla snaha vyhnout se federální regulaci. 

Česko vs. Texas

Nepřipraven na mrazy pak byl nejen energetický systém, ale i samotné domácnosti a jejich nemovitosti. K výsledným blackoutům proto přispěl i výrazný nárůst spotřeby elektřiny, která sloužila k vytápění nedostatečně zateplených domů.

„Český energetický systém vypadá velmi odlišně, díky čemuž jsou obavy z extrémních cenových skoků elektřiny na burze neopodstatněné. Tím nejdůležitějším faktorem je, že Česko je součástí největší elektrické sítě na světě, která se rozprostírá napříč Evropou. Případný výpadek v jedné oblasti je tak snadno možné kompenzovat dodávkou z jiné,“ vysvětluje Robert Chmelař. 

Data navíc dokazují, že z dlouhodobého hlediska jsou pro zákazníky tzv. spotové ceny, tedy aktuální ceny na burze, nejpříznivější. „Stačí se podívat na vývoj cen několik let zpět do minulosti. Ukazuje se, že i když rostou, stále jsou v porovnání se standardními ceníky dodavatelů atraktivnější. Významné výkyvy v cenách jsou ze své podstaty ojedinělé a krátkodobé. I v teoretickém případě, že by vyšší cena na burze trvala, by se navíc tato skutečnost postupně propsala i do ceníků tradičních dodavatelů,“ dodává Robert Chmelař. 

Texaský blackout vyvolal i diskuzi o spolehlivosti obnovitelných zdrojů energie, které z katastrofy vinili především američtí republikánští politici. Jak ale ukázalo následné vyhodnocení situace, v selhání sehrál mnohem větší roli výpadek dodávek elektřiny generované ze zemního plynu, a to kvůli zamrzlým přívodovým trubkám. Právě na toto fosilní palivo texaský energetický systém totiž do značné míry spoléhá. Ani extrémní situace v Texasu tak neukázala na nespolehlivost zelené elektřiny a obnovitelných zdrojů, kterou mnozí kritici s oblibou hlásají.

O bezDodavatele:

Energetický startup, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu. Více informací www.bezdodavatele.cz.