Specializace na cestovní pojištění je v době koronaviru závazkem

ERV Evropská vloni hospodařila se ztrátou

Praha, 25. 3. 2021 – Loňský rok zasažený pandemií koronaviru dramaticky změnil trh cestovního ruchu. Cestování bylo komplikováno řadou různých faktorů. I přes výrazně nižší počet cest stoupl samotný význam cestovního pojištění. ERV Evropská řešila na jaře nebývale vysoké množství storen, v létě zase jako první na trhu přišla s pojištěním rizik spojených s COVID-19. Významný propad příjmů a vysoké náklady na škody způsobily, že pojišťovna vloni hospodařila se ztrátou. Přesto ERV Evropská nežádala o jakoukoli státní podporu.

Ačkoli první dva měsíce roku 2020 potvrzovaly obvyklé trendy, kdy klienti vyráželi na hory do zahraničí a s předstihem nakupovali letní dovolené, zbytek roku byl z pohledu cestování katastrofální. Trh cestovního ruchu se od března skoro zastavil, škody ale přibývaly. „Na konci zimy 2020 jsme řešili až pětkrát více storen než v předchozím roce. Většina z nich se týkala COVIDem zasažených destinací, např. Itálie. Výrazně přibylo hlášení diskutabilních či spekulativních škod, proto jsme museli ještě důsledněji kontrolovat lékařské zprávy a další předložené doklady,“ říká Štěpán Landík, člen představenstva ERV Evropské pojišťovny.

Dopady pandemie potvrzují i výsledky hospodaření společnosti. S pojištěním od ERV Evropské cestovalo do zahraničí 408 tisíc osob, což je meziročně o 64 % méně. Hrubé předepsané pojistné kleslo o 49 % na 364 mil. Kč. I přesto se ERV Evropské podařilo uhájit přední pozici na trhu cestovního pojištění. Nadále má dominantní postavení v prodeji cestovního pojištění přes CK, kde spolupracuje s 8 z 10 největších CK u nás. „I přes řadu úsporných opatření, a to bohužel včetně snížení počtu pracovníků, jsme nakonec skončili ve ztrátě 3 mil. Kč,“ říká Landík. 

Hlavním důvodem je nepoměr vybraného pojistného a vyplacených škod, které zásadně ovlivnil právě koronavirus. Průměrná výše škody vloni vzrostla o výrazných 21 % na 12,9 tis. Kč. Naprosto se také změnil podíl hlavních druhů škod. Zatímco v předchozích letech tvořily léčebné výlohy průměrně 65 % všech škod z cestovního pojištění, vloni to bylo jen 42 % a naopak podíl storen vzrostl na více než polovinu. „Loňský rok potvrdil, že význam cestovního pojištění je nyní ještě vyšší než dříve, proto by lidé měli spoléhat na specialisty, kteří i v době pandemie umí pojistit rizika spojená s COVID-19,“ dodává Štěpán Landík. 

ERV Evropská i přes všechny nástrahy pandemie dokázala po celý rok zajišťovat kvalitní lékařskou péči a další doprovodné služby. Jako jedna z mála pojišťoven u nás také nabídla pojištění, které se vztahuje i na rizika spojená s COVID-19 v jiných než zeleně označených destinacích. Letos dokonce přišla s variantou pojištění storna, které řeší i situaci, kdy je člověku v souvislosti s COVID-19 nařízena osobní preventivní karanténa.