Zumtobel přichází s futuristickým osvětlením pro maximální flexibilitu a udržitelnost

Portfolio značky Zumtobel, předního světového hráče v oblasti světelné techniky, se rozšiřuje o čtyři nové produkty s různými možnostmi využití. Do budoucna to znamená svobodnější, flexibilnější, udržitelnější a spolehlivější řešení při návrhu interiérů všeho druhu. 

Praha, Česká republika – Společnost Zumtobel od letošního jara nabídne novou verzi světelného stropu CIELUMA. Tvoří ho modulární světelné panely pohlcující zvuk, jejichž konfigurace se dodává na zakázku v rozměrech podle požadavků zákazníka. Výsledkem je nekonečná řada možností a zcela nová úroveň vzájemného propojení světla, zvuku a prostoru. Nová svítidla CRAFT II znamenají další průnik Zumtobelu do průmyslové sféry. Poprvé u této řady nejde o samostatné řešení, ale o systém vytvořený na zakázku pro konkrétní prostředí. Nový ovladač LITECOM je kompatibilní s protokolem DALI-2 a tedy i se zařízeními, které v tomto systému fungují. A bezpečnostní svítidla G5 jsou výrazně trvanlivější než jiné modely a vyžadují méně údržby, takže k nim výrobci nabízejí pětiletou záruku, která platí i pro baterii. „Stejně jako každý rok přicházíme na jaře s kolekcí nových produktů, které potvrzují naše kompetence v oblasti inovací, technologií a kvality,“ říká Jan Vacek výkonný ředitel ZG Lighting Czech Republic.

CIELUMA – multidimenzionální a modulární světelná klenba 

Nový velkoplošný světelný strop CIELUMA napodobuje denní světlo vskutku nevídaným způsobem. Působí přitom hned na dva nejdůležitější smysly, kromě zraku i na sluch. Světelné panely totiž tlumí hluk v intenzitě 0,85 αw podle normy ISO 11654, což má na organismus blahodárné účinky. Zároveň místnost osvětluje v souladu s konceptem Double Dynamic Lighting dynamickým, oživujícím způsobem. Celý systém se skládá z modulárních světelných panelů, které tvoří rozměrné hliníkové LED rámy a velkoplošné LED panely s textilním potahem. Každý blok je jedinečný a vyrábí se na zakázku v Rakousku z recyklovatelných materiálů ve volitelných rozměrech o délce až 75 m a šířce po 4,9 m. Moduly lze připevnit na strop, ale také na stěnu. V obou případech panely rozptylují rovnoměrné světlo a lze je instalovat v podstatě do libovolného prostředí s milimetrovou přesností. Díky konfigurátoru si lze vybrat optimální rozměry, tvar a design, případně barevný index a teplotu, světelný tok a účinnost LED. O příjemnou podobu světla se starají dvě textilní vrstvy – ta viditelná zvnějšku slouží jako difusér, který rovnoměrně a účinně rozptyluje světlo z jednotlivých LED svítidel do prostoru. Vnitřní textilní vrstva slouží jako lapač nečistot a zachytává jemné částečky prachu a hmyz tak, že je zvnějšku nevidíme. Světelný strop vznikl ve spolupráci s firmou TYPICO, která se specializuje na výrobu membrán. Její generální ředitel Thomas König o výsledném produktu prohlásil: „CIELUMA působí na několik smyslů současně. Moc se mi líbí, jak dokonale stejnoměrně osvětlený strop mění místnost v úplně jiný prostor. Působí to, jako kdybyste se nacházeli venku. Je to kouzelné.“

Výkon, který vydrží – CRAFT II 

Udržitelná výroba a vysoký výkon, to jsou dvě nová samostatná svítidla řady CRAFT II: CRAFT II performance a CRAFT II plus. CRAFT II performance je vysoce výkonné stropní svítidlo v lehkém, ale odolném krytu z ocelového plechu. Je vyráběné v Německu v rámci bezuhlíkového procesu a díky šesti odlišným křivkám distribuce světla nabízí dokonale univerzální využití. CRAFT II plus se vyznačuje vynikající odolností a revolučním způsobem práce s teplem. K automatickému chlazení a čištění využívá dva základní fyzikální zákony, Venturiho a Coandův efekt. Originální stropní světlo patří do úplně jiné třídy než předchozí model a odolá vysokým okolním teplotám až do 70 °C po celou svou životnost (minimálně 100 000 h). Aby dosáhlo takového výkonu, chytře využívá tlaku, rychlosti a teploty vzduchu, velkou roli hraje i hliníkový kryt výtečně vedoucí teplo. 

Obě svítidla jsou vybavena špičkovou optikou a senzory, lze je připevnit na mnoho způsobů, jsou kompatibilní se službami IoT, podporují protokol DALI a umožňují monitorovat lidskou přítomnost. A v neposlední řadě světelným výkonem dělají čest značce Zumtobel. Díky technologii TIR (Total Internal Reflection) odrážejí průhledné laserové optické členy světelné paprsky vcelku jako zrcadlo, což zajišťuje optimální světelnou distribuci po celé místnosti. Snižuje se i riziko oslnění, na čemž má zásluhu originální optika s dvěma možnostmi nastavení na úzké a široké svazky paprsků. Díky tomu systém dosahuje hodnoty UGR<19.  Jednotlivé modely jsou k dispozici ve třech velikostech od M po XL a ve třech odlišných barevných provedeních – ve stříbrné, bílé a černé verzi. Světelný výkon se pohybuje mezi 10 000 a 50 000 lm, na výběr je šest odlišných typů distribuce světla od velmi širokého po úzký svazek nebo asymetrické nasvícení. Jedinečná je i kombinace světelného výkonu a účinnosti. Model CRAFT II performance dosahuje hodnoty 21 000 lm ve velikosti M, CRAFT II plus ve stejné velikosti zvládá dokonce 25 000 lm. Výrobci se vyhnuli smíšeným materiálům, aby usnadnili recyklaci po dosloužení. Ekologická stopa je tedy minimální. 

Světelná infrastruktura pro budoucnost 

Intuitivní ovládací systém světel LITECOM nabízí širokou škálu uživatelských rozhraní a ovládacích jednotek pro nejrůznější možnosti využití v různých místnostech pro různé uživatele, od klasických vypínačů a nástěnných dotykových panelů až po mobilní aplikace a webová rozhraní. V každém případě je ovládání jednoduché a intuitivní, vhodné pro každodenní provoz. Jenže LITECOM znamená víc než jen ovládání světel – jde o flexibilní, chytrý a snadno škálovatelný systém. Jediný ovladač lze využít mnoha způsoby u malých systémů i velkých instalací. Ovládací systém světel tvoří jedinou integrovanou jednotku s budovou a systémem jejího řízení. LITECOM lze do systémů řízení budov snadno integrovat, můžeme ho připojit ke cloudovým řešením a používat ho v rámci internetu věcí. Nejnovější verze systému Zumtobel LITECOM podporuje protokol DALI-2 a s ním kompatibilní řešení a přístroje třetích stran, takže nepochybně obstojí i v budoucnu.

Vysoká kvalita, spolehlivost a udržitelnost

Bezpečnostní svítidla by měla být, pokud možno bezúdržbová. Toho lze dosáhnout především využíváním robustních a trvanlivých komponentů. Při vývoji jsme se soustředili zejména na baterie. Nová bezpečnostní svítidla řady Zumtobel G5 proto na baterie nabídnou pětiletou záruku. Nové bateriové články před použitím v bezpečnostních svítidlech Zumtobel procházejí náročným testováním, v němž obstojí jen nejlepší kusy. V nových verzích svítidel G5 mají baterie také větší rozměry. Větší rezervní kapacita prodlužuje jejich výdrž a až na pár výjimek umožňuje zachovat stejné teplotní rozpětí jako u jiných řad. Další předností je osvědčené tenké a diskrétní provedení. Nové verze svítidel jsou k dispozici prostřednictvím služby myProduct pro RESCLITE PRO jako bezpečnostní svítidla a pro veškerá značení únikových cest od společnosti Zumtobel. 

Popisky k fotografiím: 

(Autor snímků: Zumtobel) 

Snímek 1 + 2: 

Světelný strop CIELUMA místnost osvětluje v souladu s konceptem Double Dynamic Lighting dynamickým, oživujícím způsobem. Je to zážitek pro oči i uši. 

Snímek 3: 

Udržitelná výroba a vysoký výkon, to jsou dvě nová samostatná svítidla řady CRAFT II:  CRAFT II performance a CRAFT II plus.

Snímek 4: Vysoce výkonné stropní svítidlo CRAFT II performance v lehkém, ale odolném krytu z ocelového plechu. Je vyráběné v Německu v rámci bezuhlíkového procesu a díky šesti odlišným křivkám distribuce světla nabízí dokonale univerzální využití.

Snímek 5: CRAFT II plus se vyznačuje vynikající odolností a revolučním způsobem práce s teplem. K dosažení vysokého výkonu chytře využívá tlaku, rychlosti a teploty vzduchu, velkou roli hraje i hliníkový kryt výtečně vedoucí teplo. 

Snímek 6: Nejnovější verze systému Zumtobel LITECOM podporuje protokol DALI-2 a s ním kompatibilní řešení a přístroje třetích stran, takže nepochybně obstojí i v budoucnu.
 

O skupině Zumtobel Group:

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Se širokým portfoliem vysoce kvalitních svítidel poskytuje rakouská značka Zumtobel, specialista na osvětlení, nejlepší světelné řešení pro využití ve dne i v noci. Jako lídr v oblasti inovací Zumtobel svým přístupem neustále posouvá hranice při hledání jedinečného a nadčasového designu svítidel. Je mezinárodním dodavatelem integrovaného světelného řešení, který vyvíjí nové generace svítidel postavených na odkaze rodinné firmy s cílem zlepšovat kvalitu života prostřednictvím světla. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg.Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn, acdc a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: www.zumtobel.cz