V Česku je nejvíce Ukrajinců a Slováků. Rusové jsou čtvrtí, jejich odliv se neočekává

Probíhající diplomatická roztržka by neměla ovlivnit počet pracujících Rusů v Česku ani Čechů v Rusku. Zájem o kvalifikované pracovníky je z obou států. Nyní ale žádat o víza nelze.

Praha, Česká republika, 22. dubna 2021 – V České republice je podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) celkem 634 000 tisíc cizinců, z čehož je velká část usídlena v Praze a Středočeském kraji, poté přirozeně následuje Jihomoravský kraj s Brnem. 

Největší českou minoritou jsou Ukrajinci, kterých tu podle ČSÚ žije okolo 165 tisíc. Druhé místo obsazují Slováci s přibližně 124 tisíci obyvatel. Třetí místo s téměř polovinou předchozího drží Vietnamci, kterých je tu bezmála 63 tisíc. Čtvrtí jsou Rusové, pátí pak Němci. 

Počet cizinců podle země původu v roce 2020

Ukrajina165 654
Slovensko124 544
Vietnam62 884
Rusko41 907
Německo20 861
Polsko20 733
Rumunsko18 369
Bulharsko17 917
Mongolsko10 141
Velká Británie9 084

Zdroj: Český statistický úřad

„Ruská“ krize vyvolává nejistotu. Otevře ambasáda příští týden?

Prudké ochlazení diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Ruskem může vnést nejistotu i do procesu relokace zahraničních odborníků do Česka. Jelikož na české ambasádě v Moskvě po vyhoštění dvaceti diplomatů jich zbylo pouze pět, ambasáda ohlásila její uzavření, a to včetně konzulárního oddělení, kde jsou vyřizovány žádosti o zaměstnanecké nebo modré karty. Podle oficiálních informací uvedených na webových stránkách ambasády bude zavřeno “až do odvolání”.

„Od pracovnice konzulárního oddělení víme, že se počítá s uzavřením jen pro tento týden, tedy do 22.4.2021. Na ambasádě doufají, že příští týden opět otevřou. Pokud ovšem návrat diplomatů nebude ze strany Ruské federace umožněn, nemyslíme si, že by ambasáda v aktuálním počtu pracovníků otevřít mohla,“ vysvětluje Mirek Mejtský, specialista na cizinecké právo a relokační služby ze společnosti Petyovský & Partners.

Cizinců přibývá, bude i Rusů, myslí si experti

Počet cizinců se v České republice za posledních 15 let téměř zdvojnásobil, kdy největší meziroční nárůst byl před hypoteční krizí, a v době krize, tedy mezi lety 2008 až 2010 počet zůstával stejný. Od té doby počet cizinců stále roste a ani pandemický rok nebyl navzdory restrikcím bez nárůstu. Například Rusů přibylo mezi lety 2019-2020 okolo 3 800. Ovlivní aktuální situace zájem o ruské pracovníky?
„Nehledě na diplomatickou situaci se nedá očekávat jak ze strany českých zaměstnavatelů pokles zájmu o zaměstnání ruských odborníků, tak ze strany ruských odborníků pokles zájmu se přemístit do České republiky za zaměstnáním,“ zakončuje Mirek Mejtský.