Společnosti HARTMANN – RICO v roce 2020 nepatrně klesly tržby, čistý zisk dosáhl výše 377 mil. Kč

Brno 26. dubna – Přední tuzemský výrobce zdravotnických prostředků, člen skupiny HARTMANN, uzavřel rok 2020 s celkovými tržbami ve výši 4,69 mld. Kč. Oproti roku 2019 se jedná o mírný pokles (o 1,1 %). HARTMANN – RICO pokračovala v zásadních investicích do své výroby. Navýšila je oproti roku 2019 o pětinu na 151 mil. Kč.

Rostoucí prodeje na českém trhu, ale i rostoucí produktivita díky investicím do efektivních výrobních technologií – to vše se promítlo v hospodářském výsledku neklidného loňského roku. Oproti roku předešlému vzrostl čistý zisk firmy na 377 mil. Kč, tedy o necelé procento. Pomohly mu kurzové zisky a mírný růst dividend z dceřiných společností. 

„Navzdory dramatickému nástupu pandemie a těžko odhadnutelnému vývoji pro nás byly výsledky roku 2020 dobré. Loňský výsledek do jisté míry korigovaly rostoucí mzdové náklady a zvýšené odpisy vlivem vysokých investic v předešlých letech. Přesto jsme optimističtí a rádi bychom i letos udrželi dobré výsledky,“ říká Marek Třeška, výkonný ředitel a člen představenstva HARTMANN – RICO.

Společnost fungovala v celém loňském roce na plný výkon. „Rozvíjeli jsme své výrobní portfolio, nemuseli jsme omezovat servis a podporu zákazníkům. Nijak jsme neomezili ani firemní benefity a investice do vzdělávání svých zaměstnanců,“ dodává Marek Třeška. 

HARTMANN – RICO zaměstnává ve třech výrobních závodech, třech logistických centrech a v brněnské centrále 1 566 lidí. 

 
Ohlédnutí za výsledky skupiny HARTMANN v uplynulém roce
Celá skupina HARTMANN dosáhla vloni tržeb ve výši 2,43 mld. eur. Nejvíce posílil segment boje proti infekcím. Skupina produkuje nejen žádanou desinfekci pod značkou Sterillium, ale také další zdravotnické prostředky potřebné k účinnému boji s infekcemi. 

Upravená EBITDA skupiny se dostala na hodnotu 292,4 mil. eur z předchozích 211,9. Na letošek odhaduje generální ředitelka firmy, Britta Fünfstück, mírný pokles tržeb a výraznější pokles zisku, stále ovšem s vysokou mírou nejistoty předpovědi dalšího vývoje. 

„Pozitivní dopad pandemie ve fiskálním roce 2020 se letos projeví pouze v malé míře. Velká část našich trhů čelí poklesu poptávky. Předpokládáme také, že rostoucí tlak na rozpočet se zrychlí a zatíží všechny účastníky trhu v sektoru zdravotní péče. Rok 2021 bude pro skupinu HARTMANN i celé odvětví náročný,“ komentuje výhledy trhu Britta Fünfstück.

HARTMANN – RICO 

Společnost HARTMANN – RICO a.s. patří mezi nejvýznamnější výrobce a distributory zdravotnických prostředků a hygienických výrobků v České republice. Vznikla v roce 1991 vstupem společnosti PAUL HARTMANN AG do tehdejšího státního podniku Rico Veverská Bítýška. Společnost je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN se sídlem v Heidenheimu v Německu. Více než 20 let působí HARTMANN – RICO také na území Slovenska se sídlem v Bratislavě. HARTMANN – RICO poskytuje pracovní příležitost v České republice celkově více než 1 500 osobám.