Bytové domy mají výtahy a jsou zateplené, teď přichází na řadu solární panely, tvrdí nová služba Domy sobě

Solární fotovoltaika je nyní dostupnější nejen rodinným, ale i bytovým domům. Na trh vstupuje služba Domy sobě, kterou pro Veolii vyvinul company builder Creative Dock. Jde o první energetickou službu, která se specializuje na fotovoltaiku a energetický management pro bytové domy. Dokáže snížit náklady na elektřinu o více než 30 %. Navíc pomůže s financováním. Služba má potenciál oslovit desetitisíce bytových domů, a kromě solárních panelů jim nabídnout i ochranu před haváriemi vody nebo plynu a mnohem více. To vše v duchu trvale udržitelného rozvoje.

Domy sobě je první energetickou službou, která se soustředí na segment bytových domů, tedy společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev. Takto si mohou levnější a k životnímu prostředí šetrnější energii vyrábět pro svou spotřebu například i panelové domy. Ze slunce vyrobená energie je pak v domě využívána nejen ve společných prostorách bytového domu, ale i v jednotlivých bytech. Průměrná úspora na účtech za elektřinu tak v každé bytové jednotce dosahuje několik set korun měsíčně. 

Například v bytovém domě o 80 bytech a s celkovými ročními náklady na elektrickou energii 866 000 korun je možné při investici do řešení od Domů sobě ve výši 1,8 mil. korun uspořit na elektřině zhruba 311 000 korun ročně.

Služba dokáže bytovým domům snížit účty za energie na několika úrovních. Výrazných úspor dosáhnou bytové domy díky instalaci solární fotovoltaické elektrárny na střechu, sloučením odběrných míst do jednoho nebo zavedením dálkových odečtů. Díky energetickému managementu pak mohou ušetřit i na teple. Další službou, kterou Domy sobě nabízí, je instalace chytrých bezpečnostních čidel, která bytové domy chrání před haváriemi plynu nebo vody. 

To vše je možné díky instalaci bezdrátové páteřní sítě, která je napojena na aplikaci Dominiq. Ta umožňuje mimo jiné zobrazení aktuální spotřeby energií, jak pro vedení SVJ, tak pro koncové uživatele v jednotlivých bytech.

Bez vstupní investice a byrokratického kolečka

„Sami působíme ve výborech SVJ a víme, jak sdružení vlastníků fungují, jaké mají motivace a s jakými se potýkají problémy. I proto jsme navrhli naše služby na klíč, aby bylo pro výbor SVJ vše bez starostí,“ vysvětluje Radomil Valeš ze společnosti Creative Dock, která projekt Domy sobě pro Veolii vybudovala a dále rozvíjí.

Navíc je služba otevřena i bytovým domům, které nedisponují financemi na realizaci projektu. Pro ně nabízí služba Domy sobě výhodné financování s úrokem 1,9-2,3 % pa.

Služba Domy sobě vznikla ve společnosti Creative Dock, která vytvořila známé digitální služby, jako jsou Zonky nebo Hoppygo. Technologickým a energetickým partnerem projektu je společnost Veolia Energie ČR. 

“Služba Domy sobě je další z našich nabídek určena stávajícím i novým klientům, kterou rozšiřujeme naše produktové portfolio o nová, moderní energetická řešení pro bytové domy po celé ČR” řekl Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia.

V současnosti má za sebou služba Domy sobě úspěšný pilotní provoz a výzva k zapojení do něj stále platí. “Vzhledem k tomu, že Covid-19 komplikuje SVJčkům shromáždění vlastníků a hlasování o investici, jsou do konce pandemických omezení prodlouženy zvýhodněné podmínky,” dodává Radomil Valeš z Domy sobě.

O Creative Dock

Creative Dock Martina Pejši a Miroslava Essera je firma, která staví další firmy. Zaměřuje se na vytváření startupových projektů pro velké korporace a investory. Z její dílny pochází již řada firem, které na trh přinášejí inovativní služby, obvykle postavené na jednoduché online propozici, kvalitní zákaznické péči a originální komunikaci.

Mezi projekty vytvořené v Creative Docku patří například Zonky, Sečteno, Single Case, MALL pay, HoppyGo nebo Mutumutu. Kromě České republiky Creative Dock působí v Německu, Francii, Nizozemsku, Polsku, Maďarsku, Rakousku, Dánsku, Švýcarsku a na Slovensku.

O Domech soběDomy sobě jsou výsledkem partnerství společností Veolia a Creative Dock. Jejich cílem je přinášet moderní technologie a z toho vyplývající energetické úspory všem bytovým domům v ČR. Navrhují, instalují a spravují domovní fotovoltaické elektrárny, dodávají a zprovozňují systémy dálkových odečtů, úsporné regulace topení a bezpečnostních čidel. 
Za vznikem Domů sobě stojí přesvědčení, že technologický pokrok nemůže a nesmí být vyhrazený pouze pro novostavby. Naopak. Věříme, že každý bytový dům v naší zemi může být přátelštější k životnímu prostředí a zároveň pohodlnější, bezpečnější a méně nákladný na život.