Nejkrásnější místa pro karavaning? Poradí vám čerstvě spuštěný průvodce Camperguru

Praha, 5. května 2021 – Až budete plánovat svoji letošní dovolenou s karavanem, poraďte se s odborníkem na ta nejkrásnější místa po celé Evropě. Jmenuje se Camperguru a je dílem českého designéra Víti Války, který v projektu zúročuje 10 let rodinného putování s karavanem, a jeho společníků. Těmi jsou fotograf Jakub Zdechovan, blockchain specialista Alex Preukschat a s 10% podílem také Miton.

Letošní léto bude pro karavaning dost možná zlomové. V obytňáku vyrazí na dovolenou jak zkušení karavanisté, tak i bezprecedentní množství nováčků. Covid nás zkrátka nutí hledat nové způsoby, jak strávit volno. A taky nás, po roce stráveném mezi čtyřmi stěnami, přibližuje přírodě.

Camperguru chce být “michelinským průvodcem” po nejkrásnějších místech Evropy pro karavaning a camping. Jde o pečlivý ruční výběr toho nejzajímavějšího, co se v Evropě karavanistům nabízí. Mohou to být malé přírodní kempy, rodinné farmy či vybavená parkovací stání (tzv. stellplatzy) v unikátních lokalitách blízko pláží, horských vyhlídek nebo historických center nejkrásnějších evropských měst.

“Camperguru je pro mě srdeční záležitostí. Díky týmu zkušených cestovatelů vybíráme to nejlepší, co Evropa pro kemping nabízí. Od jógy přes nekonečné pláže až po výlety za gastronomií. Cílem je inspirovat všechny pro cesty za poznáním, vybudovat komunitu náročných cestovatelů a zprostředkovat pobyt na unikátních místech. Nechceme sbírat všechna místa světa, ale představit 5 % těch nejlepších v každém regionu,” vysvětluje Víťa Válka.

Aktuálně Camperguru nabízí téměř čtyři desítky míst po celé Evropě, v České republice jich má vyhlédnuto zatím pět. Do léta průvodce doporučí kolem 200 pečlivě vybraných evropských spotů. Důležitou roli v tom hrají tzv. ambasadoři, kteří mají za cíl destinace vytipovávat, testovat, fotit a popisovat. Nejde o dobrovolníky, ale placené členy týmu, kteří jsou zkušenými cestovateli a zároveň zručnými fotografy a copywritery. Jejich počet stále narůstá a do léta jich chce mít Camperguru minimálně deset.

Lidé si budou moc na Camperguru ta nejlepší místa nejen nalézt a prohlédnout, ale také zarezervovat. A právě provize z rezervací spojená s poplatkem za prezentaci daného místa bude základem obchodního modelu Camperguru. Cestovatelé tak budou mít služby Camperguru zdarma.

Camperguru je po Campiri druhou aktivitou Mitonu v této oblasti: Karavaning vnímáme jako možnost vymanění se z přeplněných turistických destinací a šanci pro větší fragmentaci trávení volného času i ekologickou udržitelnost. Je ale nutné udržet rovnováhu mezi poptávkou a infrastrukturou. Proto chceme podporovat jednak projekty typu Campiri, které lidem zpřístupňují obytná auta, a vytváří tak nové karavanisty, ale také projekty, které pro ně nejen zpřístupňují, ale taky nově vytvářejí místa pro přespání. Camperguru do toho skvěle zapadá. Je na startu, a i tak máte při brouzdání průvodcem chuť okamžitě vyrazit na cesty,” říká CEO Mitonu David Špinar.

Odkazy z tiskové zprávy

https://camperguru.com/

https://vitavalka.cz/zmente-vse-co-vam-nesedi/ (2012)

https://vitavalka.cz/c/karavan/ (blog Víťi Války o rodinném životě na cestách)

https://travelbible.cz/vita-valka/ – rozhovor

Zakladatelé

https://www.linkedin.com/in/vitezslavvalka/

https://www.linkedin.com/in/alexpreukschat/

https://www.miton.cz/

https://www.amazingplaces.cz/

https://www.designhotels.com/

https://www.plumguide.com/