Rheinmetall modernizuje britský tank Challenger 2. Objem zakázky činí přibližně 770 milionů eur

Společnost Rheinmetall získala výjimečnou zakázku na modernizaci pozemní techniky, která má zásadní význam na celoevropské úrovni i v rámci NATO. Britské ministerstvo obrany totiž uzavřelo s düsseldorfskou technologickou skupinou smlouvu na modernizaci flotily tanků britské armády. Celkem se bude týkat 148 tanků Challenger 2. Rheinmetall je vybaví novým kanonem ráže 120 mm s hladkým vývrtem a zcela novou konstrukcí věže, včetně nejpokročilejší digitální systémové architektury. Cílem modernizačního programu, který je součástí projektu britské armády Challenger 2 Life Extension Project neboli LEP, je přeměnit tento osvědčený tank na nový Challenger 3 a udržet jej ve službě po další desetiletí. Program se uskuteční v letech 2021–2027. Hodnota zakázky, která byla právě oznámena v Telfordu (ve Velké Británii), činí přibližně 770 milionů eur (665 milionů liber).

Nejnovější generace kanonu L55A1 s hladkým vývrtem od společnosti Rheinmetall posune modernizovaný Challenger mezi špičku těžké bojové techniky NATO. Challenger 3 se stane digitálním tankem se síťovým připojením, který se bude vyznačovat vysokou bojovou účinností a výrazně lepší schopností přežití na bojišti. Bude umět pálit střelami ráže 20 mm s kinetickou energií a programovatelnou víceúčelovou municí, které Rheinmetall vyrábí v současnosti i které bude vyrábět v budoucnu. V kombinaci s nejmodernější technologií řízení palby a senzorovými systémy to výrazně zvýší bojovou účinnost vozidla, což povede k velmi přesné palebné síle.

Většina modernizačních prací se uskuteční ve Velké Británii v závodě Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) v Telfordu ve West Midlands. Společnost se na území Spojeného království může pochlubit bohatou tradicí, neboť před více než 25 lety dodala britské armádě první tanky Challenger 2. RBSL je společným podnikem Rheinmetallu a BAE Systems, přičemž Rheinmetall Landsysteme GmbH vlastní 55 % akcií.

Jak uvedl Armin Papperger, generální ředitel společnosti Rheinmetall AG: „Velmi nás těší, že jsme zodpovědní za jeden z nejdůležitějších armádních technologických programů Spojeného království, navíc zde, v kolébce britského tankového průmyslu. Z technologického hlediska modernizace posune britský tank Challenger na špičku ozbrojených sil NATO. Abychom toho dosáhli, spojili jsme dlouholeté zkušenosti společnosti RBSL s nepřekonatelným know-how německé společnosti Rheinmetall v oblastech zbraňových systémů velkého kalibru, digitalizace a pokročilých věžových řešení.”

John Abunassar, vedoucí divize Vehicle System společnosti Rheinmetall, zdůrazňuje: „Britská armáda získá kapacity světové úrovně. Zároveň slavíme návrat výroby špičkové tankové techniky na britské ostrovy, protože většina prací bude probíhat ve Velké Británii, se zapojením mnoha místních dodavatelů. Toto oznámení přichází po letech tvrdé, společně odvedené práce s naším zákazníkem, zejména za nedávných mimořádných okolností, které přinesl COVID-19.”

Společnost RBSL bude spolupracovat se subdodavateli z celé Velké Británie, což jim poskytne ekonomickou podporu. Výrobní závody RBSL v Telfordu budou mít na starosti řízení celého projektu, technickou podporu poskytnou specialisté společnosti na těžkou obrněnou techniku jak z telfordské centrály, tak ze závodu RBSL ve Washingtonu poblíž Newcastlu v severovýchodní Anglii.

Modernizační program v Británii zachová stávající vysoce kvalitní průmyslová pracovní místa a vytvoří řadu nových. Zejména ve společnosti RBSL bude díky programu Challenger moci zůstat přibližně 200 zaměstnanců, včetně 130 vysoce kvalifikovaných inženýrů a 70 techniků. Kromě toho nabídne společnost RBSL během příštích pěti let pracovní příležitosti a možnosti školení více než 60 stážistům. V souvislosti s programem se v britském dodavatelském řetězci buď zachová, nebo vytvoří přibližně 450 pracovních míst.

Cílem programu je zabezpečit národní suverenitu Spojeného království v oblasti obranných technologií a inženýrských znalostí, umožnit na domácím trhu vývoj nových výrobků a rozvíjet další exportní příležitosti.

Challenger 3

Vozidlo bude vyzbrojeno nejnovějším kanonem L55 s hladkým vývrtem ráže 120 mm, který střílí podkaliberní projektily KE a programovatelnou víceúčelovou munici. Zbraňový systém, jenž poskytuje zvýšenou přesnost a průbojnost, je vybaven nejmodernější technologií řízení palby.

Nová konstrukce věže včetně vylepšených systémů pro přežití zajišťuje maximální ochranu posádky. Hlavní optický zaměřovač zlepšuje schopnost velitele i střelce zaměřovat a sledovat cíl.

Navíc díky nové systémové, elektronické a elektrické architektuře poskytuje toto řešení další významný potenciál růstu pro příští desetiletí.

RBSL

Společnost RBSL ze Spojeného království je nezávislým společným podnikem, který spoluvlastní Rheinmetall a BAE Systems a v němž Rheinmetall Landsysteme GmbH drží 55% podíl. Společnost byla založena v roce 2019, nicméně má dlouholeté vazby na britskou armádu: Společnosti, na jejichž základech RBSL vznikla, vyvinuly a dodaly mnoho bojových obrněných vozidel, která jsou v současné době ve výzbroji ozbrojených sil Jejího Veličenstva. Jedná se například o Vickers Defence Systems, která vyvinula a od roku 1994 dodávala vozidlo Challenger 2.