Za dva roky existence ušetřily Reknihy čtenářům přes 3,6 milionu korun a předešly pokácení 300 stromů

Praha 31. května 2021 – Šest milionů korun – to je suma, za kterou udržitelné knihkupectví Reknihy prodalo celkem knihy, jež se čtenáři rozhodli poslat dál. 1,7 milionu z nich si následně zákazníci Reknih nechali vyplatit na své účty. Zbylá část provizí, které nakupující utržili, byla využita k nákupu dalších knih a pomohla tak fungování Reknih v rámci cirkulární ekonomiky. Z interních dat Reknih také vyplývá, že pokud by si čtenáři pořídili knihy jako nové, jejich celková hodnota by přesáhla 9,6 milionu korun, což ve výsledku přináší úsporu až 3,6 milionu pro peněženky čtenářů nakupujících již jednou přečtenou literaturu. Současně s financemi ale Reknihy šetří i přírodu. Díky jejich počínání byly ušetřeny téměř tři stovky stromů a necelých 9 milionů litrů vody.

„V současnosti máme skladem knihy v hodnotě přesahující 3,5 milionu korun a každým dnem přibývají další. Během letošního roku plánujeme na provizích proplatit přes 1,8 milionu. Zároveň nás ovšem těší, že část zákazníků peníze za sdílené knihy rovnou využije na další nákup. Výsledná částka tak může být nižší, nicméně pro Reknihy to znamená, že se nám daří budovat stálou klientelu a komunitu, což je i v rámci fungování ve sdílené ekonomice velmi důležité,“ říká zakladatel a CEO Reknih Tadeáš Kula. 

Vrací se nejen zákazníci

Svůj účet si na Reknihách otevřelo již přes 9 000 uživatelů. To znamená, že stejný počet lidí již alespoň jednou své knihy sdílel a je zde možnost, že se vrátí, ať už na nákup nebo nabídnout k prodeji další ze svých knih. Všichni registrovaní uživatelé již dohromady sdíleli s dalšími čtenáři přes 50 000 knih a 30 tisíc z nich si mezi sebe rozdělilo 12,5 tisíce lidí, kteří shání knihy za nižší ceny a zároveň jim není lhostejný osud naší planety. Vrací se však nejen zákazníci, ale také knihy, které již byly prostřednictvím Reknih alespoň jednou prodány a zakoupeny. V současné době čítá tento podíl 10–15 %. 

„Všechny knihy, které projdou našima rukama, značíme samolepkami. Díky tomu poznáme, když k nám opět dorazí. S každou takovou knihou máme radost, že čtenáři je opravdu jen nenechávají ležet v knihovnách. Ještě nedávno jich bylo podstatně méně, ale dnes už minimálně každá desátá kniha točí s Reknihami další kolo,“ doplňuje Kula. 

Spjato s přírodou

Již od svého založení směřují Reknihy mimo samotný prodej knih z druhé ruky k reálné změně ve společnosti. Stejně jako jsou pro ně důležitá čísla z byznysu, věnují se také číslům, jež souvisí se stopou, kterou zanechají na planetě. Celý tým se tak pravidelně proškoluje v ekologických tématech a ohledně udržitelnosti, jež se sdílenou ekonomikou úzce souvisí. I proto mají k dispozici statistiku týkající se ušetřeného množství vody, počtu stromů, spotřeby kyslíku, ale i přepočet, jenž ukazuje činnost Reknih v ekvivalentu vytříděného papíru.

„Celkově lze uplynulé dva roky naší činnosti přirovnat k 17 tunám vytříděného papíru nebo ušetření denní spotřeby kyslíku 15 tisíc lidí. Zároveň jsme si také začali u našeho smluvního dopravce platit uhlíkovou kompenzaci, abychom náš dopad ještě více snížili,“ dodává Kula. 

Nejen samotný byznys model Reknih šetří naše lesy. Z každé objednávky také putuje pět korun na účet organizace Rainforest Trust, jež se snaží o zachování deštných pralesů. Jejím prostřednictvím Reknihy v podstatě kupují jejich části a tím brání kácení. Díky objemu objednávek, které dnes přijímají, mohou přispívat částkou přesahující tisíc dolarů ročně a v nedávné době se tak staly patronem organizace v rámci jejího programu Conservation Circle. 

Více o Reknihách

Reknihy jsou online platforma, která dává knihám druhý život. Jejím cílem je nastartovat zelené čtení a ukázat lidem, že pro získání jejich vysněné knihy není vždy třeba kupovat si novou. Reknihy totiž přináší možnost nakupovat knihy, které již původního majitele omrzely, nechce je vlastnit a jen se mu hromadí v knihovně. Knihy, které se majitel rozhodne sdílet dál dalším čtenářům, jednoduše pošle na adresu sběrného místa, tým Reknih je pečlivě překontroluje, posoudí a posléze uvede do prodeje na svém e-shopu. Ve chvíli, kdy jsou prodány, získá jejich bývalý majitel kredit, který si může převést na bankovní účet, použít na další nákup nebo jím podpořit Reknihy v jejich snaze o zachování deštných pralesů za pomoci organizace Rainforest Trust. Právě na jejich účet pak putuje příspěvek z každé objednávky. Ročně Reknihy organizaci přispívají více než tisíc dolarů a jsou tak jejím patronem v rámci programu Conservation Circle. Ambiciózní a mladý tým okolo zakladatele Tadeáše Kuly spojuje v jeho práci touha šetřit nejen peněženky čtenářů, ale také naši planetu. Začátkem roku 2021 se pak Reknihy staly členy spolku Slušná firma a zařadily se tak po bok společností Bezobalu, Kytky od Potoka, Tierra Verde a dalších.