Největším problémem covidové doby byl nedostatek pracovníků, poptávka po bydlení je přitom silnější, shodují se stavební firmy

Největším problémem stavebnictví v době covidu byl nedostatek manuálních pracovníků. Poptávka po novém bydlení přitom nepolevila, firmy se tak snažily své rozpracované projekty dokončit, k zastavení došlo jen minimálně, vyplývá z ankety společnosti Xella mezi českými stavebními firmami.  „Nový normál“ ve stavebnictví pak bude ve znamení tlaku na cenu, práce s menším počtem lidí a digitalizace.

Zahraniční pracovníci v době pandemie chyběli 70 % českých stavebních firem. Poptávka po novém bydlení ale přitom nepolevila, naopak ještě vzrostla. „Plných 82 % respondentů vnímá, že chuť obyvatel České republiky po investici do bydlení byla v době pandemie silnější než dříve. Stavební firmy se tak dostaly pod velký tlak, protože jim chyběli pracovníci, ale přitom potřebovaly dokončit své projekty,“ komentoval výsledky ankety generální ředitel Xella pro Českou republiku a Slovensko Peter Markovič. Xella je na českém trhu známá především jako největší výrobce pórobetonu pod značkou Ytong.

Roste přitom nejen poptávka po bydlení, lidé zároveň chtějí bydlet rychleji než před pandemií, tvrdí 65 % ze stavebních firem zapojených do průzkumu. Firmy proto pokračovaly v dokončení rozestavěných projektů, 70 % firem nesouhlasí s tvrzením, že by bylo zastaveno větší množství projektů, naopak pozastavení připouští jen 18 % respondentů.

„České stavebnictví zatím nebylo koronavirem zásadně zasaženo, dochází pouze k mírnému poklesu. Je to ale především proto, že firmy dokončovaly projekty zahájené ještě před krizí. V nejbližších třech letech se výstavba na předcovidovou dobu nevrátí,“ dodal Peter Markovič. To potvrzují i stavební firmy, 2/3 neočekávají, že by se mělo stavět více než dříve, naopak s růstem výstavby počítá jen necelá čtvrtina dotázaných.

Už v posledním roce podle expertů ve stavebnictví zesílil tlak na cenu dodávek a tento faktor bude pokračovat i v následujících měsících. K většímu tlaku na cenu dojde podle 88 % dotázaných. Novým standardem tak bude stavba zvládnutá s menším počtem pracovníků než doposud, očekává 80 % dotázaných stavebních firem. „Nedostatek pracovních rukou přibrzdí nebo oddálí některé stavby a připravované projekty. Důsledkem bude prohlubování deficitu bytové výstavby, což může způsobit další nárůst cen nemovitostí, které se stanou pro část obyvatelstva hůře dostupné,“ vysvětlil Markovič.

„Může vzrůst celkový zájem o stavbu svépomocí především z důvodu úspory vynaložených finančních prostředků. Typicky využívaným a oblíbeným materiálem díky svým vlastnostem a jednoduchou manipulací pro stavbu svépomocí je pórobeton,“ uzavřel Markovič s tím, že jednou z možností, jak zrychlit bytovou výstavbu je využití portfolia velkoformátových výrobků. Velkoformátové zdění snižuje počet pracovníků na stavbě až o 50 %. 

Velkým tématem bude do budoucna i digitalizace, očekává 59 % stavebních firem. Ta by měla vést především k rychlejší a přesnější přípravné fázi výstavby.

Podle očekávání skutečně k nárůstu bytové výstavby v nejbližších letech nedojde. Výstavba nových bytů bude stagnovat okolo současných úrovní a na hodnoty předcovidového roku 2019 se v nejbližších třech letech nevrátí. Celková hodnota nově dostavěných bytů by se tak letos měla pohybovat kolem 170 miliard korun, stejně jako loni a o zhruba 10 miliard méně než
v roce 2019.

Do ankety Xella se zapojilo několik desítek českých stavebních firem zabývajících se jak výstavbou individuálních rodinných domů, tak i developerů a stavitelů kancelářských
a průmyslových prostor.