Nordic Telecom postavil už 1000 vysílačů a pokrývá rychlým internetem třetinu českých domácností

Praha, 8. června 2021 – Telekomunikační operátor Nordic Telecom pokračuje v intenzivním budování své sítě pro poskytování pevného internetu vzduchem. Na začátku června zprovoznil již tisící vysílač v pásmu 3,7 GHz, které je vhodné nejen pro provozování fixního internetového připojení, ale v budoucnosti také pro poskytování 5G mobilních služeb. Nordic Telecom aktuálně pokrývá svým rychlým internetem ve spektru 3,7 GHz už 1,6 milionu domácností. S více než třetinou pokrytých domů a bytů v Česku je nejaktivnějším tuzemským operátorem v tomto pásmu. Výhodou této technologie, která nahrazuje méně spolehlivé WiFi sítě, jsou licencované frekvence, které neruší další poskytovatelé. Zákazníkům nabízí Nordic rychlosti připojení až 100/10 Mb/s.

„Chceme lidem nabídnout kvalitní internetové připojení, a to i tam, kde dosud chybělo. Díky dalším 5G frekvencím, které jsme úspěšně vydražili v loňské aukci, plánujeme navíc v blízké budoucnosti vstoupit i na mobilní trh,“ říká Jan Čornej, výkonný ředitel Nordic Telecomu.

V roce 2017 firma uspěla v aukci pásma 3,7 GHz pořádané ČTÚ, a za více než 400 milionů korun získala 80 MHz tohoto spektra. V loňské aukci 5G kmitočtů si Nordic Telecom připsal další úspěch, a za 168 milionů korun vydražil 20 MHz také v sousedním pásmu 3,5 GHz (3400 až 3600 MHz). 1000 vysílačů (BTS) se společnosti podařilo vybudovat za pouhých 26 měsíců.

Nordic Telecom je aktuálně jeden z pěti největších poskytovatelů pevného internetového připojení v České republice. Kromě bezdrátového připojení k internetu vzduchem na LTE technologii nabízí společnost také připojení pomocí technologií VDSL, optiky nebo WiFi.

Jeho služby již využívá více než 110 tisíc zákazníků. V posledních čtyřech letech investoval ročně do kmitočtových licencí a infrastruktury stovky milionů korun. Hodnota aktiv od vstupu na trh v roce 2016 se zvýšila na 2,6 miliardy korun.

Společnost prostřednictvím dalších akvizic integruje lokální poskytovatele internetu (ISP) v Čechách a na Moravě, a konsoliduje trh rychlého bezdrátového internetu. Strategickým plánem Nordic Telecomu je provést fúzi všech akvizic do jedné společnosti a poskytovat služby z jedné společnosti zákazníkům v celé ČR

Nordic Telecom je telekomunikační operátor s vlastní sítí v pásmu 3,7 GHz a napříč skupinou obsluhuje více než sto tisíc zákazníků. V červnu 2017 uspěl v aukci pásma 3,7 GHz a získal 80 MHz tohoto spektra. Na něm staví a jako první spustil moderní 5G ready síť, která nabízí pevné vysokorychlostní internetové připojení vzduchem dostupné aktuálně více než třetině české populace. V listopadu 2020 rozšířil Nordic Telecom v aukci pásma 3,5 GHz svůj kmitočtový příděl o dalších 20 MHz spektra. V budoucnu tato síť umožní i superrychlé 5G datové mobilní přenosy. Prostřednictvím partnerských sítí funguje Nordic Telecom také jako virtuální mobilní operátor s nabídkou mobilních hlasových a datových služeb.