Stavebnictví 4.0 přináší nový impuls do českého stavebního průmyslu

Praha, 17. 6. 2021 – V rámci Národního centra „Průmysl 4.0“ byla založena platforma „Stavebnictví 4.0“, jejíž ambicí je spojit významná výzkumná pracoviště, zejména na technických univerzitách, s progresivními stavebními firmami a nabídnout prostor pro vzájemnou spolupráci. Bude se tak dít nejen v prostorách Českého institutu informatiky robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze a v centru Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství v Praze, ale také na dalších pracovištích, zejména na VUT v Brně a VŠB-TU v Ostravě. Cílem je propagace a zavádění nových technologií včetně využití principů Průmyslu 4.0 do výstavby a zvýšení konkurenceschopnosti České republiky v této oblasti v evropském měřítku. 

Význam stavebnictví v rámci českého hospodářství je obrovský. Zejména bytová, občanská, ale i průmyslová výstavba stojí před procesem systémových změn, jejichž významnými nositeli jsou strategie „Smart“, „Green“ a v nich obsažená digitalizace a nástup umělé inteligence. Samostatnou oblastí je výstavba dopravních staveb a technické infrastruktury, které tvoří základ pro další udržitelný rozvoj vystavěného prostředí. Stavební pokrok nezáleží jen na překonání nevlídné legislativy a zajištění dostatku finančních prostředků, ale také na překonání určitého konzervatismu, na urychlení zavádění nových progresivních technologií a co nejbližším spojení výzkumné sféry s realizační praxí, na rychlém předávání a sdílení získaných poznatků a dobré praxe.

Z těchto důvodů vznikla iniciativa Stavebnictví 4.0 v Experimentálním centru (vedoucí prof. Petr Konvalinka) Fakulty stavební ČVUT v Praze (děkan prof. Jiří Máca), v partnerské spolupráci se Svazem podnikatelů ve stavebnictví (prezident Ing. Jiří Nouza) a Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství (předseda představenstva Ing. arch. Jan Fibiger), s významnou podporou Národního centra Průmysl 4.0 (vědecký ředitel prof. Vladimír Mařík) s podporou stavebních fakult univerzit (ČVUT – děkan prof. Máca, VUT – děkan prof. Bajer, VŠB-TU – děkan prof. Čajka), a za účasti stavebních společností Hochtief CZ a.s. (generální ředitel Ing. Tomáš Koranda), Metrostav a.s. (generální ředitel Ing. Jaroslav Heran), VCES a.s. (generální ředitel Ing. Zdeněk Pokorný) a BAUMIT, spol. s r.o. (generální ředitel Ing. Pavel Med). Očekává se, že se připojí další výzkumná pracoviště a stavební firmy, a to jak velké, tak i malé a střední, a že se v rámci této platformy budou nejen sdílet současné poznatky a zkušenosti, ale zejména nabízet progresivní postupy, technologie a nová řešení.

„Velmi oceňuji tuto aktivitu v oblasti stavebnictví, které je významnou součástí průmyslu České republiky a děkuji za impuls, který dává iniciativa Stavebnictví 4.0 stavebním firmám ve spolupráci s universitami a dalšími institucemi,“ říká vicepremiér Vlády ČR a ministr průmyslu, obchodu a dopravy doc. Karel Havlíček.

„Tato aktivita je velmi významná nejen pro stavebnictví, ale také pro naši fakultu a zejména pro naše studenty, kteří se stanou následně zaměstnanci stavebních firem. Jsem přesvědčen, že bude přínosem pro ještě intenzivnější spolupráci fakulty a stavebních společností,“ uvádí děkan Fakulty stavební ČVUT v Praze prof. Jiří Máca.

Ing. Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví k tomu dodává: „Jsme velmi rádi, že tuto iniciativu prof. Konvalinka podnítil, za náš svaz mohu slíbit, že se budeme aktivně účastnit spolupráce s výzkumnými pracovišti, kterou považujeme za velmi důležitou.“

„Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství vítá tuto aktivitu, která velice úzce koresponduje s jejím zaměřením. Je naším zájmem se do fungování platformy Stavebnictví 4.0 co nejvíce zapojit,“ připojuje Ing. arch. Jan Fibiger, předseda správní rady Nadace.

„Chápeme stavebnictví jako součást průmyslu, a proto jsme rádi, že se tato platforma ustavila, protože má šanci posunout české firmy směrem k digitalizaci a alespoň částečné robotizaci. Na příkladu strojírenského průmyslu jsme se přesvědčili o smysluplnosti takové aktivity,“ míní prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr. h. c.

Ing. Tomáš Koranda, generální ředitel společnosti Hochtief CZ a.s. podporuje tuto aktivitu: „Budeme velmi rádi součástí aktivit Stavebnictví 4.0, jako progresivní stavební společnost máme zájem o zavádění špičkových technologií do výstavby.“ 

Slavnostní podepsání memoranda o spolupráci proběhlo 17. 6. 2021 v 9:00 hodin na Ministerstvu průmyslu a obchodu.