Češi milují velké televize. Každou druhou s úhlopříčkou 75″ a vyšší nakoupili od Samsungu

V dubnu připadalo na Samsung 56,5 % prodaných televizorů s úhlopříčkou nad 75″, vyplývá z dat GfK. A také čtyři z deseti nakoupených Ultra HD/4K televizorů.

Praha 21. června 2021 – Více než polovina chytrých televizorů s úhlopříčkou 75“ a vyšší, které se v dubnu prodaly v České republice, připadají na Samsung. Ve čtvrtém letošním měsíci podle dat agentury GfK připadalo na tuto značku 56,5 % prodaných televizních přijímačů z tohoto segmentu. Samsung od ledna do dubna 2021 v Česku prodal každou třetí chytrou televizi (podíl 34,9 %) a mezi televizory s Ultra HD/4K rozlišením (3840 x 2160p) obrazu dosáhl podle GfK dokonce podílu 40,4 %.

GfK má díky své úzké spolupráci s výrobci a největšími prodejci velmi přesné a unikátní informace o trhu televizorů v České republice. Její údaje představují televizory skutečně prodané koncovým uživatelům na českém trhu (sell-out), nikoliv jen dodávky (sell-in), u nichž není jasné, kdy, kde a jak se prodají. GfK tedy dobře zobrazuje skutečnou realitu trhu.

Trendem je UHD/4K nebo 8K. K nim je velká úhlopříčka nutností

„Zájem o televizory s velkými úhlopříčkami potvrzuje trend vysoké poptávky po co nejkvalitnějším obrazu s co nejvyšším rozlišením. Diváci se přesouvají od klasického Full HD rozlišení k Ultra HD/4K, nebo dokonce k rozlišení 8K. Takový obraz vynikne nejlépe na co největší úhlopříčce,“ říká Michal Forejt, ředitel divize spotřební elektroniky společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. Problémem podle něj není ani nedostatek původního obsahu v rozlišení Ultra HD/4K nebo 8K. „Naše televizory dokážou i díky čipům s umělou inteligencí přepočítat v reálném čase obsah v jakémkoli rozlišení na Ultra HD/4K nebo 8K,“ vysvětluje Michal Forejt.

Z dat společnosti GfK vyplývá, že čeští diváci zatím jeví největší zájem o televizory s úhlopříčkou 55“, ale výrazně stoupá prodej přijímačů s úhlopříčkou 65“ (v segmentu televizorů s úhlopříčkou 55“ a vyšší dosáhl Samsung v dubnu tržního podílu 40,6 %). Prodejním žebříčkům televizorů v Česku během dubna vévodil UHD televizor Samsung UE55TU7172 a QLED televizor Samsung QE65Q80T.

Letošní modelové řady televizorů uvádí Samsung na trh postupně od března. Vedle nejnovějších Neo QLED televizorů s technologií Mini LED jde také o QLED, Crystal UHD, lifestylové televizory The Frame, The Serif, The Sero, The Terrace a The Premiere a nejnověji také první MICRO LED televizory.

Fotografie letošních modelových řad televizorů Neo QLED s rozlišením UHD/4K a 8K si můžete stáhnout zde, lifestylového TV projektoru The Premiere zde, první outdoorové televize The Terrace zde a MICRO LED televizorů zde.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými převratnými myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com.