Jak na prodej bytu či domu s hypotékou?

Prodej nemovitosti zatížené hypotékou není nic neobvyklého. Kupující má několik možností, jak se s tímto finančním závazkem u banky vypořádat. Nejčastěji si nový majitel sjedná vlastní novou hypotéku a tu původní v rámci úhrady kupní ceny splatí.

Mnozí majitelé bytů a rodinných domů mají nemovitost zatíženou hypotékou. Pokud se ji rozhodnou prodat, přichází na řadu důležitá otázka, jakým způsobem jim kupující zaplatí požadovanou cenu. „V úvahu přichází úhrada celé kupní ceny z vlastních zdrojů, kdy je část z kupní ceny uhrazena přímo bance prodávajícího, sjednání nové hypotéky kupujícím nebo převzetí stávající hypotéky od prodávajícího,“ vyjmenovaná jednotlivé možnosti Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.

Platba v hotovosti je nejrychlejší

Pokud kupující financuje nákup nemovitosti zatížené hypotékou pouze z vlastních úspor, proběhne obvykle celá transakce velmi rychle. Kupující totiž neztrácí čas vyřizováním vlastní hypotéky. „Po podpisu rezervační smlouvy sdělí prodávající bance, u níž má sjednanou hypotéku, záměr nemovitost prodat a současně ji požádá o vyčíslení aktuálního zůstatku hypotéky. Prodávající a kupující následně podepisují kupní smlouvu a případně také smlouvu o advokátní úschově,“ vysvětluje Veronika Hegrová. 

Po podpisu těchto smluv odešle kupující bance peníze na úhradu nesplacené části hypotéky a zbytek ze sjednané kupní ceny na bankovní účet prodávajícího nebo do sjednané advokátní úschovy. Jakmile je zaplacena celá kupní cena, je podán na katastr návrh na vklad změny vlastníka nemovitosti. Po přepisu vlastníka na katastru nemovitosti získá prodávající peníze z advokátní úschovy. Následně se vymaže zástavní právo banky prodávajícího.

Kupující si sjedná novou hypotéku

Bez hypotéky si většina Čechů nemůže vlastní nemovitost dovolit. Kupující si může sjednat hypoteční úvěr buď u stejné banky, u které splácí úvěr na bydlení původní majitel nemovitosti (prodávající), nebo také u jiné banky poskytující hypotéky. „První možnost je o něco snazší a rychlejší. Banka má totiž okamžitě přehled o aktuální výši zůstatku hypotéky, zná a má již v zástavě kupovanou nemovitost a nemusí komunikovat s jinou bankou. Není například potřeba získávat souhlas banky s přistoupením další banky jako zástavního věřitele. Mění se pouze vlastník nemovitosti. Jakmile banka kupujícímu schválí hypotéku, uvolní peníze na splacení stávající hypotéky a zbývající část kupní ceny je převedena na účet prodávajícího nebo do úschovy,“ uvádí Veronika Hegrová.

Pokud si kupující sjedná hypoteční úvěr u jiné banky než má prodávající, je opět nejprve potřeba zjistit aktuální výši zůstatku stávající hypotéky. Dále je nutné získat od banky prodávajícího souhlas s tím, že si banka kupujícího (pozn. druhá banka v pořadí) vloží na nemovitost zástavní právo a souhlas s přepisem na nového vlastníka.

Po podpisu kupní smlouvy a případně smlouvy o advokátní úschově je část peněz z hypotéky kupujícího využita na úhradu hypotéky prodávajícího a zbývající část nad rámec vyčíslení banky jde do úschovy. „Po složení celé kupní ceny se začne přepisovat vlastník nemovitostí. Jakmile je vlastník na katastru přepsán, vyplatí se kupujícímu peníze z úschovy. Následně se opět vymaže zástavní právo prodávajícího. V katastru nemovitostí zůstává pouze zástava banky kupujícího,“ dodává Veronika Hegrová.  

Převzetí hypotéky od prodávajícího

U nemovitostí zatížených hypotékou se může kupující, prodávající a banka dohodnout na převodu stávající hypotéky. Veronika Hegrová k tomu doplňuje: „S touto možností se v praxi setkáváme jen výjimečně, protože kupující si chtějí nastavit vlastní podmínky hypotéky. Rozdílná je i bonita nového a původního majitele hypotéky a hrozí, že banka hypotéku novému zájemci zamítne.“ Převzetí hypotéky se vyplatí v případě, kdy má současná hypotéka velmi výhodné podmínky – například nízkou úrokovou sazbu.