Hyundai Motor bude testovat autonomní službu „RoboShuttle“

  • Hyundai Motor spustí od 9. srpna v Jižní Koreji autonomní přepravní službu
  • Pro zkušební provoz byla vybrána trasa o délce 6,1 km v moderně koncipovaném chytrém městě Sejong, kde mohou cestující prostřednictvím aplikace „Shucle“ pro chytré telefony objednat jízdu z některé z 20 zastávek
  • Služba bude ve druhé polovině letošního roku rozšiřována do dalších oblastí, včetně výzkumného a vývojového centra společností Hyundai Motor a Kia

Společnost Hyundai Motor Company oznámila, že 9. srpna zahájí zkušební provoz své služby RoboShuttle (název je složeninou ze slov „Robot“ a „Shuttle“). Služba bude provozována na trase dlouhé 6,1 km v jihokorejském chytrém městě Sejong. Služba bude pohotově reagovat na poptávku po mobilitě vozidly s vysokou obsaditelností a technologiemi autonomní jízdy a umělé inteligence. 

Ve zkušebním provozu budou nasazeny čtyřdveřové lehké užitkové vozy Hyundai H350 (v Koreji, Malajsii a Vietnamu známé pod označením Solati), vybavené technologií autonomní jízdy, která využívá řadu klíčových technologií porovnatelných s úrovní 4 a je vyvíjena společností Hyundai Motor v jejím centru pro autonomní jízdu. Vozidlo také obdrželo od jihokorejského ministerstva pro venkov, infrastrukturu a dopravu přechodné povolení k provozu s funkcí „autonomní jízdy úrovně 3“.

Vozidlo dokáže vzhledem ke své funkci autonomní jízdy vnímat při jízdě na silnici své okolí, rozhodovat se a řídit se. Od řidiče, který sedí za volantem z bezpečnostních důvodů, je vyžadováno jen minimum zásahů. Vozidlo bude jezdit na trase o délce 6,1 km ze správního komplexu města Sejong do národního arboreta v Sejongu. Na celé trase bude 20 zastávek pro cestující. 

Společnost před spuštěním testů podepsala 12. července memorandum o shodě s dopravním podnikem města Sejong, aby zajistila hladký průběh zkušebního programu, který bude probíhat ve spolupráci se službou Shucle (název je odvozen od slov „Shuttle“ a „Circle“). Shucle je služba poskytující v Sejongu „on-demand“ mobilitu. Službu Shucle spustila společnost AIRS Company, výzkumná laboratoř koncernu Hyundai Motor Group se specializací na umělou inteligenci.

Shucle je první služba zaměřená na sdružování jízd, která byla zavedena v Jižní Koreji, a cestujícím s podobnými požadavky na přepravu nabízí řešení pro sdílenou mobilitu pomocí algoritmů, které na základě poptávky určují optimální trasu. Tato služba podle prognóz zvýší efektivitu veřejné dopravy, protože vozidlo bude zastavovat pouze na zastávkách, které si cestující prostřednictvím aplikace předem vybrali k nastoupení nebo vystoupení.

Služba RoboShuttle propojí patentovanou technologii autonomní jízdy společnosti Hyundai s technologií umělé inteligence pro mobilitu firmy AIRS Company. Pokud cestující požádá o RoboShuttle prostřednictvím aplikace Shucle, zamíří k nástupní zastávce autonomní vozidlo, které si vypočte nejlepší trasu pomocí algoritmu s umělou inteligencí.

Hyundai Motor bude od července vybírat cestující, kteří chtějí vyzkoušet službu RoboShuttle ve městě Sejong prostřednictvím aplikace Shucle. Po spuštění zkušebního provozu v Sejongu bude služba postupně rozšiřována do dalších regionů. 

Hyundai Motor také plánuje, že ve druhé polovině letošního roku zavede službu RoboShuttle do výzkumného a vývojového centra společností Hyundai Motor a Kia v Namyangu, kde tak poskytne přepravní služby zajišťované autonomními vozidly i svým zaměstnancům v oblasti výzkumu.