Spotřeba plynu stoupá. V pololetí narostla meziročně o 21 %

Praha, 15. července 2021 – V České republice spotřeba zemního plynu v první polovině roku 2021 výrazně vzrostla. Meziročně se jedná o 21% nárůst. Podle společnosti GasNet jsou hlavními důvody chladnější počasí, přechod tepláren z uhlí na zemní plyn i pokračující trend zájmu o zemní plyn jako o ekologické a spolehlivé palivo pro domácnosti.

Od ledna do června letošního roku bylo v soustavách společnosti GasNet distribuováno 4,26 miliardy m3 zemního plynu při průměrné atmosférické teplotě 6,3 ˚C. Tento údaj představuje meziroční nárůst o 732 milionů m3 (21 %). Přestože teplota byla oproti dlouhodobému normálu zhruba o 1 ˚C nižší, i při započtení jejího vlivu spotřeba zemního plynu vzrostla o 13 %. 

„Pokračuje trend nastavený v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy jsme zaznamenali meziroční nárůst o 14 procent. Důvodem vyšší spotřeby byly abnormálně chladné jarní měsíce. Letos jsme například zažili nejchladnější duben za posledních 42 let,“ vysvětluje ředitel distribučního dispečinku skupiny GasNet Jiří Zdvořáček.

Zemní plyn je atraktivní pro teplárny i domácnosti

Důvodem nárůstu spotřeby však nebylo pouze studené počasí. Ze statistik GasNetu, který má zhruba 80% podíl na distribuci zemního plynu v České republice, jednoznačně vyplývají i další trendy podporující vyšší spotřebu. Jednak je to pokračující růst zájmu o zemní plyn mezi tuzemskými domácnostmi a jednak je dalším významným faktorem přechod teplárenských provozů z uhlí na ekologičtější zemní plyn.  

„Přechod řady tepláren k ekologičtějším palivům se projevuje už delší dobu. Dobrým příkladem úspěšného využívání zemního plynu je třeba provoz v Náchodě. Ekologický rozměr i udržení stávajících soustav centrálního zásobování teplem jsou další důležité přínosy tohoto kroku. My jsme teplárnám s přechodem na zemní plyn připraveni maximálně pomáhat,“ říká Libor Braun, který ve společnosti GasNet vede tým zabývající se přechodem teplárenských provozů na zemní plyn.  

O společnosti GasNet

GasNet je provozovatel největší plynárenské distribuční soustavy v České republice. Zajišťuje spolehlivé a bezpečné dodávky zemního plynu pro více než 2,3 miliónu zákazníků. GasNet má v tuzemsku zhruba 80% podíl na distribuci zemního plynu a spravuje 65 tisíc kilometrů plynovodů ve všech regionech České republiky kromě Prahy a Jihočeského kraje. Stoprocentním vlastníkem společnosti GasNet je konsorcium investorů vedené společností Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), do nějž patří British Columbia Investment Management Corporation (BCI) a Allianz Capital Partners zastupující pojišťovací společnosti skupiny Allianz.