Řešení COVID-19 situací v nejpopulárnějších destinacích pro letecké zájezdy

Praha, 22. 7. 2021 – Mezi nejvíce vyhledávané destinace pro letošní leteckou dovolenou patří Bulharsko, Řecko, Španělsko, Turecko či Egypt. V době pandemie COVID-19 nás zde mohou potkat dva druhy komplikací. Jedná se o samotné onemocnění koronavirem nebo nařízenou karanténu, do které ve všech těchto zemích, kromě Egyptu, musí nastoupit i člověk, který přišel s nakaženým do kontaktu. Řešení vzniklých komplikací a s nimi související náklady se napříč zeměmi ale dále liší. Zatímco například v Řecku a Turecku hradí pobyt v karanténě místní vláda, v Egyptě si musíme připravit až 100 EUR za noc.

Bulharsko

Pozitivní pacient musí nastoupit do karantény v původním ubytování na 14 dní. Osoba, která s ním přišla do kontaktu v karanténě stráví 10 dní. Cena za ubytování po dobu karantény odpovídá danému typu ubytování. Ukončení karantény je pak možné na základě negativního testu po skončení karantény. 

Řecko

Do karantény musí nastoupit COVID-19 pozitivní osoba i další, se kterými přišel pacient do styku. V Řecku jsou pro tyto případy vybrané hotely. Nutné je řídit se pokyny od místí hygienické stanice a místními nařízeními. „Pokud musí klienti nastoupit v Řecku do karantény, apelujeme na ně, aby obratem kontaktovali asistenční službu pojišťovny, která jim pomůže situaci řešit,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Karanténa je dle nařízení místní vlády stanovena na 10 dní u pozitivní osoby a je ukončena v případě negativního PCR testu. U negativních spolucestujících trvá karanténa 14 dní. „Ačkoli náklady na ubytování hradí řecká vláda, doporučujeme sjednat takové pojištění, které kryje náklady na náhradní dopravu zpět do ČR,“ říká Vlastimil Divoký. 

Španělsko

V destinaci zůstává pozitivní osoba i osoby, se kterými přišla do styku. Ubytování po dobu karantény je vyhrazeno v původním hotelu či ubytovacím zařízení, čemuž odpovídá i jeho cena. Karanténa je stanovena na 10 dní. 

Turecko

Pozitivní pacient musí nastoupit do karantény v původním ubytování. Pro pacienta bez příznaků je stanovena na 14 dní v případě, že není hospitalizovaný více než 24 hodin. Desátý den je pak možné provést test, přičemž pokud vyjde negativní, karanténu je možné ukončit. Pokud však test vyjde pozitivní, karanténa se opakuje. 

U negativních spolucestujících je karanténa rovněž nastavena na 14 dní, přičemž desátý den je možné karanténu ukončit, pokud vyjde test negativně. V případě pozitivního testu se ale karanténa prodlužuje o dalších 14 dní. Desátý den (tedy dvacátý den od původního odletu) může pacient absolvovat test nový. V případě, že i tento test vyjde pozitivně, pokračuje další 14denní karanténu (10+10+14). Náklady za ubytování po dobu karantény by měly být hrazeny skrze vládní program pro certifikaci hotelů.

Egypt

Do pětidenní až sedmidenní karantény musí nastoupit pouze COVID-19 pozitivní osoby, pro které je vyhrazeno samostatné patro v hotelu. Cena se pohybuje v rozmezí 50-100 EUR za pokoj/noc. Závažné případy onemocnění jsou léčeny v nemocnici. Pokud musí být pacient umístěn na JIP, náklady šplhají až do výše 900 EUR za den. 

Karanténa v jednotlivých destinacích

destinacekdo jde do karanténydélka karanténynáklady
BulharskoCOVID pozitivní osoba a další, se kterými přišla do styku14 dní pozitivní osoba, 10 dní negativní spolucestující Dle ceny původního ubytování
ŘeckoCOVID pozitivní osoba a další, se kterými přišla do styku10 dní pozitivní osoba, 14 dní negativní spolucestujícíNáklady hradí řecká vláda
ŠpanělskoCOVID pozitivní osoba a další, se kterými přišla do styku10 dníDle původní ceny ubytování 
TureckoCOVID pozitivní osoba a další, se kterými přišla do styku10 až 34 dníNáklady hradí vládní program pro certifikaci hotelů
EgyptPouze COVID pozitivní osoba5 až 7 dní50-100 EUR/ pokoj/ noc

Léčebné výlohy včetně COVID-19 již v základním pojištění 

ERV Evropská pojišťovna nově zahrnula léčebné výlohy spojené s COVID-19 na cesty do oranžově, červeně a tmavě červeně označených zemí v rámci Evropy i do levnějších variant svých produktů. Zatímco doposud cena pojištění vycházela přibližně na 110 korun na den, nyní lze rizika spojená s COVID-19 pojistit za zhruba 40 korun na den. Pro cesty po Evropě navíc mají klienti dodatečnou 20% slevu na pojištění Sbaleno sjednané online. Další výhodou je, že pojišťovna do územní platnosti Evropa zahrnuje všechny země okolo Středozemního moře, tedy i oblíbené destinace jako Egypt či Turecko. 

Karanténa či znemožnění návratu

„Rozšířením základního rozsahu pojištění o balíček ERV Extra si klienti připojistí situace, které obsahují speciální varianty pojištění prodávaných v cestovních kancelářích,“ říká Vlastimil Divoký, manažer komunikace ERV Evropské pojišťovny. „Jde o situace, kdy si klient musí prodloužit pobyt v zahraničí z důvodu nezaviněného umístění do karantény či nesplnění zdravotních podmínek pro cestu zpět, například nevpuštění do letadla.“