Dražší materiál podraží výstavbu nových domů až o statisíce

Češi začínají naplno pociťovat ekonomické důsledky koronavirové krize. Zřejmě nejznatelnější je situace nyní u stavebního materiálu, který v řadě případů zdražuje až o desítky i stovky procenty. Stavba nového průměrného rodinného domku tak může podražit až o stovky tisíc.  Někteří stavitelé se kvůli tomu už dostávají do potíží, banky jim nechtějí navýšit hypotéku a oni nemají dost peněz na dostavbu domku.

„To máte dřevo, polystyren, izolační vatu, ocelové profily, šrouby, OSB desky,“ seznam materiálů zdražujících v posledních týdnech i na více než dvojnásobek nedávné ceny by vydal na samostatný film. Růst cen téměř všech hlavních stavebních materiálů šokuje stavebníky, část ekonomů však podobný vývoj předpokládala už na jaře. „Ve velké části světa v posledním roce zpomalila výroba, továrny byly zavřené, výrobci se potýkali s nedostatkem lidí i váznoucími dodávkami surovin. Až do nynějška byli schopni vydržet se zásobami, ty ale došly,“ vysvětluje partner poradenské společnosti PwC Petr Smutný.

Za současnou krizí je podle něj především nestabilní dodávka materiálů z Číny. „Ta je největším producentem prakticky všeho. Dodávky z Číny nefungují, poptávka ve velké části světa přitom nepolevuje,“ dodal Petr Smutný. 

Česká republika je specifická tím, že Češi rádi stavějí sami svépomocí. Růst cen tak nejvíc dopadá na malé stavebníky, kteří mají rozestavěný svůj vysněný dům. Kalkulace přitom rostou každým dnem a výstavba se prodražuje o desítky procent. „To může u běžného rodinného domku na malém městě znamenat navýšení nákladů až o stovky tisíc a více než kdykoli předtím tak bude důležitá volba materiálu,“ vysvětluje Peter Markovič, ředitel Xella CZ, která v České republice vyrábí zdící prvky známé pod značkou Ytong.

Z nastalé situace tak mohou těžit české firmy, které nejsou závislé na zahraničních dodávkách. „Máme v České republice tři továrny, nejsme závislí na dodávkách ze zahraničí, cena tvárnic Ytong z tohoto důvodu zatím neporoste. Díky výraznému zvýšení cen oceli jsme ale byli nuceni mírně zvýšit ceníkovou cenu u překladů, stropních nosníků a schodů v řádu 3-4 %,“ dodal Peter Markovič.

Oproti tomu nejvíce letí nahoru ceny dřeva a zateplovacích prvků, jako je třeba polystyren. Ty jsou o desítky procent vyšší, než tomu bylo ještě na jaře, ceny některých kovových prvků pak vyskočily i na dvojnásobek nedávné ceny. Výstavba především dřevostaveb se tak prodraží klidně i o půl miliónu korun. Kdy a na jakých úrovních se růst cen zastaví, může případně dojít k jejich poklesu? Ekonomové pokles cen nečekají. „Mezinárodní výroba a obchod se surovinami se na předcovidové úrovně hned tak neobnoví. Přes léto bude růst cen zřejmě ještě pokračovat, i když už ne tak rychlým tempem jako v posledních týdnech. Pak se ceny stabilizují, obávám se ale, že na nákup stavebnin za ceny obvyklé před rokem můžeme zapomenout,“ dodal Petr Smutný z PwC.

Růst cen představuje největší problém pro ty, kteří stavějí pomocí hypotéky. Zájem o hypotéky zatím neutuchá, banky i stavební spořitelny letos lámou prodejní rekordy. I růst cen hypoték začíná výstavbu prodražovat, pro stavebníky je ale v tuto chvíli tou nejmenší překážkou. Problémem spíše začíná být, že banky zatím na rostoucí ceny stavebnin nereagují a nejsou ochotny profinancovat větší než původně dohodnutou částku. Lidem tak v rozpočtu chybějí i stovky tisíc korun, které si budou muset opatřit jinde nebo stavbu zastavit.