Společně proti vyděračům: Iniciativa No More Ransom za pět let zachránila data šesti milionům uživatelů

27. července 2021 – Iniciativa No More Ransom, založená v roce 2016 orgány pro vymáhání práva a IT bezpečnostními firmami na pomoc obětem ransomwaru ve snaze obnovit jejich soubory, tento týden slaví páté narozeniny. Při příležitosti tohoto výročí se může pochlubit tím, že se podařilo připravit kybernetické útočníky o nelegální potenciální zisky ve výši přes 900 milionů amerických dolarů a zachránit data více než šesti milionů lidí.

Ransomware je druh škodlivého softwaru, který blokuje přístup k cenným uživatelským datům (obvykle jejich zašifrováním) a umožňuje pachatelům požadovat od svých obětí výkupné za získání opětovného přístupu k zablokovaným informacím. V posledních letech se tento druh škodlivého softwaru mimořádně rozšířil a způsobuje obrovské škody soukromým osobám i organizacím po celém světě. 

Národní jednotka nizozemské policie pro boj s high-tech kriminalitou, Evropské centrum pro boj proti kyberkriminalitě při Europolu a společnosti Kaspersky a McAfee se již v roce 2016 dohodly na vytvoření společné webové stránky na pomoc lidem a organizacím v boji proti ransomwaru. Jejím cílem bylo umožnit obětem útoků ransomwaru získat zpět jejich zašifrovaná data, aniž by musely zločincům platit. Účastníci iniciativy No More Ransom proto na tomto webu zveřejňovali dešifrovací nástroje, které po stažení a spuštění dokázaly obnovit data lidem napadeným konkrétními rodinami ransomwaru. Kromě dešifrovacích nástrojů jsou zde i rady pro prevenci a pokyny, jak nahlásit kybernetické útoky v konkrétní zemi. 

Od chvíle svého vzniku se iniciativa rozrostla ze čtyř na více než 170 partnerů a uživatelům je nyní k dispozici již 121 dešifrovací nástrojů. Tyto nástroje pomáhají v boji proti 150 rodinám ransomwaru a za posledních pět let si je stáhlo asi šest milionů lidí. Podle odborníků z iniciativy No More Ransom se díky tomu podařilo zabránit zločincům v nelegálním získání více než 900 milionů amerických dolarů. 

Společnost Kaspersky, která byla a zůstává jedním ze zakládajících partnerů, přispěla v rámci iniciativy pěti dešifrovacími nástroji a pomohla tak získat data zašifrovaná 32 rodinami ransomwaru. Od roku 2016 byly tyto nástroje staženy více než 150 000 krát.

„Jsem velmi rád, že se nám od začátku tohoto projektu podařilo pomoci tolika lidem získat zpět jejich soubory bez placení vyděračům. S našimi partnery z oboru a orgány činnými v trestním řízení z celého světa pokračujeme v boji proti ransomwaru, abychom ho dokázali potlačovat ještě účinněji a zabránili dalším škodám,“ řekl Jornt van der Weil, pracovník globálního výzkumného a analytického týmu společnosti Kaspersky. 

Chcete-li získat informace, které vám pomohou v boji proti ransomwaru, nebo se dozvědět více o iniciativě No More Ransom, navštivte webovou stránku nomoreransom.org.

O společnosti Kaspersky

Kaspersky je globální společnost zaměřená na kybernetickou bezpečnost, která vznikla v roce 1997. Odborné znalosti společnosti Kaspersky v oblasti bezpečnostních hrozeb a zabezpečení se neustále transformují do inovativních bezpečnostních řešení a služeb na ochranu firem, kritické infrastruktury, vlád a dalších uživatelů po celém světě. Komplexní portfolio zabezpečení, jejž tato společnost nabízí, zahrnuje špičkovou ochranu koncových bodů a řadu specializovaných bezpečnostních řešení a služeb, jež pomáhají čelit sofistikovaným digitálním hrozbám, jakkoli se neustále proměňují. Technologie společnosti Kaspersky chrání víc než 400 milionů uživatelů a 240 000 firemním klientům přináší ochranu všeho, co je pro ně v digitální oblasti nejcennější. Další informace jsou k dispozici na www.kaspersky.com