Co bude dál s bleskurychlým nabíjením? OPPO představuje novou generaci bezpečnější a chytřejší technologie bleskového nabíjení

Technologie OPPO VOOC Flash Charge, která se soustředí na uživatelský komfort, posouvá rychlost, bezpečnost a inteligenci nabíjení na novou úroveň

Praha, 28. července 2021 – Společnost OPPO, přední světová značka chytrých zařízení, uspořádala konferenci „What’s Next for Flash Charging?“ OPPO Flash Charge Open Day, během které představila nejnovější úspěchy svého nepřetržitého výzkumu technologie rychlého nabíjení a vývoje svého technologického řešení Flash Charge.

Vývoj technologie VOOC Flash Charge společnosti OPPO je založen na inovacích celého systému rychlého nabíjení, který zahrnuje nabíjecí adaptér, nabíjecí kabel, PMIC, baterii a další součásti,“ řekl Jeff Zhang, vedoucí vědecký pracovník OPPO VOOC Flash Charge. „Ať už se lidé rozhodnou pro bezdrátové nabíjení, nebo nabíjení po kabelu, technologie VOOC Flash Charge je nyní schopna uspokojit širokou škálu potřeb, pokud jde o nabíjení elektronických zařízení, a to i v těch nejextrémnějších podmínkách.

Bezpečné nabíjení: Nová vylepšení a inovace zajišťují bezpečnější nabíjení

Společnost OPPO při vývoji technologie Flash Charge vždy kladla důraz na efektivitu a bezpečnost. Na základě této koncepce zavedla společnost OPPO pětinásobný systém bezpečnostní ochrany pro zvýšení bezpečnosti technologie VOOC Flash Charge a zkoumá, jak lze využít nové materiály, algoritmy umělé inteligence, architektury nabíjení a ostatní faktory k dalším inovacím:

  • Pojistka s nižší impedancí: Pojistka obsažená v pětinásobném bezpečnostním ochranném systému Flash Charge je schopna nabíjení okamžitě přerušit v případě přetížení elektrickým proudem nebo jiné abnormality a ochrání baterii tím, že ji fyzicky izoluje od přívodu elektřiny. Modernizovaná konstrukce pojistky má nižší vnitřní odpor a lepší výkon, což pomáhá dále zvyšovat bezpečnost nabíjecího systému. 
  • Spínače z nitridu galia (GaN): Společnost OPPO poprvé použila ve svých chytrých telefonech spínače typu GaN. Tyto spínače jsou nejen schopny na menší ploše dosáhnout stejných funkcí jako tradiční křemíkové spínače typu MOSFET, čímž se zmenšuje potřebný prostor, ale jejich nízká impedance a provoz při vysokém napětí pomáhá také snížit produkci tepla a zlepšit účinnost nabíjení i spolehlivost.
  • Vnitřní sériová dvoučlánková konstrukce: Sériová dvoučlánková konstrukce baterie umožňuje dodávat stejný výkon při současném snížení elektrického proudu a nižší tvorbě tepla. Vnitřní sériová dvoučlánková konstrukce posouvá tuto koncepci o krok dále, když kombinuje tyto dva bateriové články v jedné konstrukci, takže zabírají méně místa, a přitom poskytují stejný bezpečnostní výkon. Nová konstrukce umožňuje zvýšit kapacitu baterie nejméně o 5 % při zachování stejné velikosti.
  • Čip pro detekci bezpečnosti baterie: Proprietární čip pro detekci bezpečnosti baterie, s vestavěnými algoritmy umělé inteligence, vyvinutý společností OPPO, dokáže rozpoznáním poklesu napětí v reálném čase na základě řady scénářů zjistit, zda došlo k vnějšímu poškození baterie, a podle toho jednat. Pokud se předpokládá, že je pokles napětí způsoben poškozením baterie, telefon uživatele varuje a spustí další bezpečnostní opatření, aby zabránil možnému ohrožení.
  • Kompozitní sběrač proudu: Společnost OPPO vyvinula bezpečnou baterii s kompozitní strukturou, která je vybavena zcela novým kompozitním sběračem proudu. Baterie využívá nový kompozitní materiál vložený mezi dvě hliníkové vrstvy, který nahrazuje typickou konstrukci pouze z hliníku, používanou u jiných baterií. Tato „sendvičová“ struktura je navíc potažena dalším ochranným materiálem, který tvoří pětivrstvou kompozitní strukturu sběrače proudu. Tím se zvyšuje bezpečnost baterie, která je chráněná před zkratem způsobeným vnějším poškozením. Testy v laboratoři společnosti OPPO ukázaly, že nová baterie prošla testy probodnutí i nárazu se 100% úspěšností, aniž by to bylo na úkor jejího výkonu.

Inteligentní nabíjení: Optimalizace rychlosti a životnosti baterie pro dosažení dokonalé rovnováhy

Společnost OPPO během akce představila také novou technologii inteligentního nabíjení. Tato technologie je navržena tak, aby udržovala rychlost nabíjení v co nejbezpečnějším rozsahu, a upravuje nabíjecí proud na základě inteligentní detekce různých scénářů nabíjení. To může také pomoci snížit výskyt neobvyklého stárnutí baterie, což uživatelům umožní užívat si optimální životnost baterie po delší dobu. 

Technologie inteligentního nabíjení je schopna zajistit znatelné zlepšení více aspektů výkonu baterie, včetně:

  • Delší životnosti baterie: Při zajištění rychlosti 65W SuperVOOC nabíjení a plného nabití/vybití baterie je technologie schopna udržet kapacitu baterie na 80 % její původní kapacity i po 1 500 nabíjecích cyklech.
  • Vyšší rychlost nabíjení ve specifických scénářích: Rychlost nabíjení lze zvýšit podle konkrétních situací na základě okamžitého maximálního výkonu, který může baterie v daném okamžiku bezpečně přijmout. V případě 65W SuperVOOC nabíjení je možné zvýšit jeho rychlost přibližně o 20 %, což umožňuje v případě potřeby plně nabít 4 500mAh baterii za 30 minut. 
  • Vyvážení rychlosti nabíjení a teploty telefonu: Technologie dokáže inteligentně najít nejlepší rovnováhu mezi optimálním nabíjecím proudem a souvisejícím zvýšením teploty při různých scénářích používání. Výsledkem je, že mohou uživatelé ovládat svůj telefon i při bleskovém nabíjení bez jakéhokoli nepohodlí.

Extrémní nabíjení: Flash Charge se nevzdává ani v těch nejchladnějších prostředích

Kromě toho, že se společnost OPPO snaží zajistit co nejbezpečnější a nejchytřejší nabíjení VOOC Flash Charge, zkoumá také způsoby, jak optimalizovat technologii rychlého nabíjení v extrémnějších situacích. Například může být obtížné nabíjet lithium-iontovou baterii ve velmi chladném prostředí, kde nucení baterie k nabíjení může dokonce způsobit její zkrat. Řešení společnosti OPPO pro nabíjení při velmi nízkých teplotách využívá inteligentní algoritmy, které určují optimální teplotu nabíjení baterie a zvyšují teplotu před zahájením nabíjení. Výsledky testů ukazují, že baterie je schopna zvýšit teplotu z -20 ℃ na 10 ℃ během pouhých desítek sekund, což umožňuje normální nabíjení baterie.

Od uvedení VOOC Flash Charge v roce 2014 jsou bezpečnost, efektivita a snadné používání třemi hlavními oblastmi, které přispívají k výzkumu a vývoji společnosti OPPO v oblasti baterií a nabíjecích technologií. K 30. červnu 2021 již společnost OPPO požádala o více než 3 000 patentů týkajících se technologie rychlého nabíjení; a prostřednictvím více než 30 zařízení, která podporují technologii VOOC Flash Charge, přinesla tento rychlý, pohodlný a bezpečný způsob nabíjení více než 195 milionům lidí na celém světě.

V roce 2021 zahájila společnost OPPO svůj nový projekt The Flash Initiative, který přináší její patentovanou technologii VOOC do automobilů, veřejných prostor a čipů uvnitř nejrůznějších zařízení. V éře internetu zkušeností (Internet of Experience) se technologie Flash Charge společnosti OPPO dále vyvíjí, aby uživatelům přinesla novou generaci nabíjení navrženou tak, aby vynikla v každé situaci a umožnila lidem kdykoli a kdekoli nabíjet jakékoli zařízení.

_________________________________________________________________

O ZNAČCE OPPO

OPPO je přední světová značka na poli chytrých telefonů a zařízení. Svůj první mobilní telefon společnost uvedla na trh již v roce 2008 a od samého začátku se snaží do technologií vkládat své srdce i duši.  Zároveň neúnavně usiluje o dokonalou harmonii designu a inovací. Dnes OPPO nabízí širokou škálu chytrých zařízení v čele se sériemi smartphonů s označeními Find a Reno. Mimo ta poskytuje OPPO svým uživatelům vlastní softwarovou nadstavbu uživatelského prostředí ColorOS. OPPO působí ve více než 40 zemích světa. Po celém světě má také 6 vlastních výzkumných ústavů a 5 center výzkumu a vývoje. V Londýně sídlí OPPO International Design Center. Po celém světě má OPPO více než 40 000 zaměstnanců.