Průzkum: bouřka připraví o proud či zničí přístroje, elektrickou síť ale chrání jen 40 procent Čechů

Praha, 29. července 2021 – Devět z deseti Čechů zažilo v souvislosti s bouřkou výpadek proudu, čtvrtině respondentů pak přepětí v síti pokazilo nějaký elektrický přístroj. Přesto se však proti bleskům většinou nechrání, nějakou formu prevence volí jen 40 procent lidí. Nejčastěji se jedná o přepěťovou ochranu, záložní zdroje či jejich kombinaci. Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Schneider Electric.

Téměř každý týden v létě upozorňují meteorologové na možnost příchodu silných bouřek. Poškození ale nepřináší jen prudký vítr a déšť, ale i samotné blesky. Následné kolísání napětí zaznamenalo 40 procent Čechů. 90 procent zažilo výpadek proudu. Za následek může mít poškození některých citlivějších přístrojů. 23 procent respondentů v průzkumu uvedlo, že takto o nějaké elektronické zařízení přišli.

„Téměř polovina Čechů udává, že se nějakého poškození majetku v souvislosti s bouřkou obává. Výrazně častěji to pociťují lidé v menších obcích, zatímco ve velkých městech obyvatelé riziko trochu podceňují,“ uvádí Petr Baudyš z divize Secure Power společnosti Schneider Electric. Ve srovnání s loňským průzkumem jsou lidé trochu nervóznější, v roce 2020 se poškození domácnosti vlivem bouřek a blesků obávali čtyři lidé z deseti.

Ochranu sítě lze pořídit za pár stokorun

Pokud lidé svou domácnost chrání, volí především přepěťovou ochranu. Činí tak každý třetí respondent. „Toto řešení chrání připojená zařízení před přepětím v napájecí síti, které může nastat nečekaně z různých příčin a dokáže poškodit nebo úplně zničit připojená zařízení,“ říká Baudyš. Opatření není drahé, nákup se pohybuje v řádu stovek korun. Může však ochránit domácí přístroje v hodnotě desítek či stovek tisíc korun. Přepěťová ochrana ale nepomáhá uživatelům při výpadku proudu. K takovému účelu jsou určena jiná zařízení – záložní zdroje (UPS).

Výrazně méně respondentů, jen asi 8 %, volí buď záložní zdroj, nebo jeho kombinaci s přepěťovou ochranou. UPS zásadnímu vybavení pomůže překlenout chvíle výpadku proudu a některá zařízení ochrání i před kolísajícím napětím. Domácnostem přitom obvykle stačí zařízení o výkonu do 500W. Majitelům se vyplatí zabezpečit především routery, počítače, televize, herní konzole, ale i domácí kotle.

„Dobrou zprávou ale je, že každý desátý respondent uvažuje o tom, že nějakou formu ochrany pro domácí elektrickou síť pořídí,“ uzavírá Baudyš.

Neopatrné firmy může bouřka připravit o zásadní data

Zatímco v domácnostech dokáže bouřka vyřadit z provozu například televizi, kotle a jinou elektroniku, firmy může zásah blesku přijít ještě dráže. Velká část společností je digitalizovaných, potřebují zajistit internet, a především pracují s obrovskou porcí dat. Právě ta mohou být při bouřce a chybějícím zabezpečení ve značném ohrožení. Schneider Electric doporučuje, aby se firmy zaměřily na ochranu kritických zařízení a aplikací Edge computingu, velmi důležité je zálohování serverů, síťových prvků, racků, distribuce energie, chlazení u serveroven. Ohrožené jsou ale i pracovní stanice, výrobní zařízení, ústředny a storage. 

Firmám se tak vyplatí investovat do profesionálního řešení, jehož výkon dokáže zajistit potřebnou ochranu napájení, a přitom zůstává ekologický. Schneider Electric nabízí celou řadu takových produktů. Například letos na jaře představil své nové řešení pro střední a větší datová centra. Jedná se o nejnovější příspěvek do rodiny záložních zdrojů Galaxy – třífázové UPS Galaxy VL. Modulární škálovatelná platforma Galaxy VL umožňuje firmám platit  podle aktuální potřeby a v případě růstu navýšit výkon zařízení, což snižuje investiční a provozní náklady, spotřebu energie a celkové náklady na vlastnictví. Výkon lze zvyšovat od 200 do 500 kW v krocích po 50 kW bez dalších nároků na prostor.

Průzkum byl realizován v červnu 2021, a to na vzorku 1000 respondentů.



O společnosti Schneider Electric

Vizí společnosti Schneider Electric je umožnit každému co nejlépe využívat energii a dostupné zdroje, proto přinášíme pokrok a udržitelnost do všech oblastí života. Žijeme v souladu s heslem Life Is On. Naším posláním je být vám digitálním partnerem ve sférách udržitelnosti a energetické účinnosti. Řídíme digitální transformaci prostřednictvím integrace předních světových procesních a energetických technologií, produktů propojujících cloud s koncovými zařízeními, ovládacích prvků, softwaru a služeb napříč životním cyklem. Naše řešení umožňují integrovanou správu firem, domácností, budov, datových center, infrastruktury a průmyslu. Jsme nejlokálnější z globálních společností. Jsme zastánci otevřených standardů a partnerských ekosystémů, které sdílejí naše hodnoty smysluplného účelu, inkluze a zmocnění (Meaningful Purpose, Inclusive and Empowered). 

Více na www.se.com

Zdroje:

Hashtags: #LifeIsOn #SmartEV #BusinessContinuityMadeEasy