Nabídka automobilů na evropském trhu dál klesá, růst cen v létě zpomalil

Nedostatek automobilů na celoevropském trhu se nadále prohlubuje. V nabídce v zemích Visegrádské čtyřky jich jen za posledních měsíc ubylo 27 tisíc. 

Praha, 3. srpna 2021 – Zpomalení výroby nových automobilů a nejistá ekonomická situace napříč celou Evropou výrazně ovlivňuje trh ojetých automobilů. Jen za poslední měsíc se v nabídce objevilo o 27 tisíc automobilů méně než v tom předešlém. I přes tento trend, který dlouhodobě vede k růstu cen, zdražování zvolnilo. Na podzim však podle odborníků ceny opět porostou. Vyplynulo to z analýzy trhu největšího prodejce automobilů, skupiny AURES Holdings.

„Celý evropský trh bojuje s nedostatkem nových automobilů, což podporuje poptávku po zánovních a ojetých automobilech. Na druhou stranu se ale nabídka ojetin na trhu zužuje, a i když ceny v létě rostou jen mírně, na podzim očekáváme výraznější nárůst podpořený prohloubením nedostatku nejžádanějších ojetin,“ říká Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO. V České republice bylo v červenci v inzerci nabídnuto celkem 99 728 automobilů s nejčastější cenou 165 000 korun, nájezdem 148 000 km a ve věku necelých deseti let. „Za poslední měsíc jsme zaznamenali nárůst počtu automobilů s původem ze zahraničí. Vozy z dovozu tvořily 43% celkové nabídky. V květnu to bylo jen 36%. Bohužel se mezi těmito vozy objevují i automobily z oblastí sužovaných povodněmi. V důsledku neexistence celoevropské databáze s historií ojetin je tak mnohem jednodušší a finančně výhodnější prodat takto znehodnocené vozy nic netušícímu zákazníkovi například v České republice,“ upozorňuje Topolová.

Situace na trhu ojetin v červenci 2021

V červenci 2021 bylo na českém trhu inzerováno 99 728 ojetin, tedy o 2 467 méně než v červnu a o 14 383 méně než v květnu. Střední hodnota ceny je 165 000 korun, stáří 9,8 roku a tachometr nejčastěji ukazoval 148 000 km. Nejčastěji byla v nabídce Škoda Octavia (9 562 ks), Škoda Fabia (7 264 ks) a VW Passat (3 366 ks). Z SUV pak vedla Škoda Yeti (786 ks) a VW Tiguan (760 ks).