Přichází doba bezzásahová. Automatizované tiskárny s učícími algoritmy uvolní lidem ruce

PRAHA, 12. srpna 2021 – Technologie sloužící k usnadnění pracovních procesů nezadržitelně směřují k automatizaci a přichází tzv. doba bezzásahová. Tedy doba, kdy je vedle maximální kvality a rychlosti v popředí i uživatelské pohodlí. Podle odborníků společnosti Canon, která se už třetím rokem zabývá vizionářským projektem Kancelář budoucnosti, to platí i pro velkoformátový tisk výkresů, map a plakátů. Obsluha už nebude muset stát nepřetržitě u tiskárny a kontrolovat, zda vše běží, jak má. Hlavně tam, kde se tisknou velké objemy projektových výkresů, map nebo plakátů, lidé ocení možnost vložit roli, zavřít dvířka a odejít. Vše ostatní už dnes zvládne zařídit tiskárna sama.

Segment velkoformátového tisku možná trochu připomíná tanker, který má svou váhu a hybnost a jen tak nezmění směr kvůli závanu větru. Je konzervativní a dlouhodobě odolný vůči trendům a změnám, jinde tak výrazným. I zde se ale pomalu do popředí derou nejmodernější technologie a lze spatřit záblesk, jak bude tento segment vypadat v blízké budoucnosti.

Jedním z takových záblesků je nástup automatizace. „Je zřejmé, že obsluha tiskáren musí být co nejjednodušší a nejpříjemnější. Doba nás tlačí k čím dál větší efektivitě a produktivitě, a právě tady lze získat hodně prostoru pro kreativnější práci s vyšší přidanou hodnotou,“ říká Jiří Linhart, specialista na velkoformátová tisková řešení společnosti Canon CZ. Jeho slova potvrzují i nedávné průzkumy, v nichž respondenti udávají jako největší přínos po zavedení automatizovaných technologií výrazné zrychlení a zjednodušení pracovních procesů. To vede k větší produktivitě, a zaměstnanci tak mohou pobírat vyšší mzdy při současném snížení počtu přesčasových hodin.

Pohodlí především

„Dosud bylo zdlouhavým standardem, že obsluha tiskárny musela založit roli papíru do stroje, ručně zasunout její přední okraj do podavače a po ukončení tohoto procesu nastavit veškeré parametry média. To teď odpadá. Stačí pouze vložit roli, zavřít dvířka zásobníku a v klidu odejít,“ upřesňuje Jiří Linhart. Třeba novinka od Canonu, velkoformátová tiskárna imagePROGRAF TZ-30000, sama roli zavede, zkontroluje správnou polohu papíru, změří jeho šíři a tloušťku, rozpozná typ média a jemu přizpůsobí dávkování množství inkoustu, dokonce uživatele i průběžně informuje o zbývajícím množství materiálu v roli. Díky učícímu se algoritmu si tiskárna navíc i nový materiál sama zapamatuje a příště vždy automaticky použije potřebné nastavení.

„Jde o opravdu velký krok směrem k automatizaci a uživatelskému pohodlí. Díky revoluční úrovni detekce před začátkem tisku odpadá veškerá manuální námaha při obsluze a zvládne to opravdu každý,“ dodává Linhart. Novinka TZ-30000 je první velkoformátovou tiskárnou na trhu, u které lze vyměnit roli papíru během tisku, aniž by došlo k jeho přerušení. 

Nová úroveň tisku pro projektanty a stavaře

„I když si mnoho menších firem během dlouhých měsíců pandemie, kdy byla zavřená copy centra a další outsourcované tiskařské služby, pořídila své vlastní menší plotry třeba pro tisk CAD/GIS výkresů, zařízení typu imagePROGRAF TZ-30000 zůstanou důležitou součástí podnikání velkých projekčních nebo stavebních firem s objemy tisku převyšujícími 300 až 500 m2 za měsíc,“ říká Linhart. 

Tiskárna zvládne i tiskové objemy přes 1000 m2 a produktivitu dále zvýší také volitelný integrovaný barevný skener pro souběžný tisk, kopírování a skenování. „Hašení“ deadlinů, kdy je třeba tisknout velké objemy dokumentů v krátkém čase, bude snazší díky produkci až 244 výtisků A1 za hodinu. 

Budoucnost je v pigmentových inkoustech

Technická dokumentace, plakáty nebo mapy blízké budoucnosti se budou vyznačovat také řádově vyšší odolností. Na popularitě totiž získávají pigmentové inkousty, které jsou odolné vůči rozmazání nebo smytí vytištěných informací a dobře čelí UV záření a s ním souvisejícímu vyblednutí. „Končí tak starosti o výkresy na stavbě nebo ve výrobě, kde hrozí jejich poškození vnějšími vlivy, o turistických mapách ani nemluvě. Třeba takový reklamní plakát na voděodolném médiu vydrží v exteriéru ponechán napospas vlivům počasí klidně půl roku, a to i bez nutnosti laminace nebo povrchové úpravy,“ vysvětluje specialista na velkoformátová tisková řešení společnosti Canon CZ.

Zásobníky pigmentových inkoustů lze dnes navíc – stejně jako role papíru – měnit během tisku, a to díky mezizásobníkům, z nichž je inkoust v případě potřeby do zařízení dodáván. Canon díky službě eService dokonce zaručuje nepřetržitý online dohled nad zařízením, jehož součástí je automatické dodávání inkoustových náplní v momentě, kdy poklesnou pod stanovenou úroveň. Tento „hlídací pes“ si však nevšímá jen inkoustů, neuniknou mu ani náhradní nebo spotřební díly. Zákazník pouze obdrží automaticky vygenerovanou fakturu za skutečně spotřebovaný inkoust a nemusí na nic myslet.

„Takhle vypadá přicházející budoucnost velkoformátového tisku. Profesionální poskytovatelé tisku a copy centra, stejně jako architekti, strojaři nebo stavaři, si velmi rychle zvyknou právě na vysokou míru automatizace a nečekané uživatelské pohodlí, které jim umožní soustředit se na další pracovní úkony a radikálně zvýšit produktivitu své firmy,“ uzavírá Jiří Linhart ze společnosti Canon.


O společnosti Canon Europe
Canon Europe je strategickou centrálou pro region EMEA společnosti Canon Inc., předního světového dodavatele technologií a služeb pro digitální zpracování obrazu. Canon působí přibližně ve 120 zemích, ve kterých zaměstnává zhruba 13,5 tisíce lidí. Na celosvětových příjmech společnosti se Canon Europe podílí přibližně jednou čtvrtinou. Společnost Canon Inc. byla založena v roce 1937. Od té doby díky neustálým inovacím svých produktů a řešení stojí v oblasti zpracování obrazu na světové špičce. Neustále investuje do správných oblastí a využívá příležitostí k růstu – od fotoaparátů přes komerční tiskárny a firemní konzultační služby až po zdravotnické technologie. Podniková filosofie společnosti Canon nese název Kyosei, což nejlépe vystihuje překlad „Společně žít a pracovat pro obecné blaho”. Společnost Canon Europe usiluje v rámci regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) o udržitelný růst podnikání se zaměřením na snižování vlastního dopadu na životní prostředí. Stejně tak dbá na to, aby tento dopad minimalizovali i její zákazníci při využívání produktů a služeb Canon.Canon je průkopníkem, který přispívá ke zlepšování neustále se vyvíjejícího světa zobrazovací techniky. Svými technologiemi a inovativním duchem Canon posouvá hranice možného a pomáhá tak lidem podívat se na svět z nové perspektivy. Vnášíme do života kreativitu, snímek za snímkem. Protože jen pokud se dokážeme na svět správně podívat, můžeme jej změnit k lepšímu.Další informace o společnosti Canon Europe a Canon CZ jsou k dispozici na www.canon-europe.com a www.canon.cz.