Gebrüder Weiss navyšuje kapacitu svých solárních elektráren

Praha, 23. srpna 2021 – Mezinárodní poskytovatel dopravních a logistických služeb Gebrüder Weiss dosáhl dalšího milníku na své cestě ke klimaticky neutrálním logistickým zařízením. Na začátku srpna uvedla logistická společnost do provozu fotovoltaickou instalaci v lokalitě Graz (Kalsdorf v Rakousku), která je schopna ročně vyrobit přes 460 megawatthodin elektřiny. 

Tato kapacita vystačí na pokrytí přibližně poloviny energetické potřeby logistického centra v Grazu o rozloze 27 000 metrů čtverečních. Střešní plochy překládkových a logistických hal jsou ideálním prostorem pro instalaci zařízení na výrobu solární energie. Gebrüder Weiss proto takové energeticky úsporné a tím i ke klimatu šetrné koncepty zahrnuje do plánování všech svých nových nebo rozšiřovaných logistických terminálů. „Tento přístup platí i pro aktuální projekty rozšiřování našich poboček v Jenči u Prahy a v Syrovicích poblíž Brna. Po jejich dokončení budou střechy budov připraveny na budoucí instalaci fotovoltaických článků,“ uvádí Jan Kodada, ředitel obchodu a marketingu Gebrüder Weiss ČR. 

Gebrüder Weiss využívá solární energii pro napájení osvětlení, klimatizace a nabíjení elektrických podlahových dopravníků nejen v Grazu, ale i v dalších pěti lokacích a dokáže tak pokrýt přibližně deset procent současných energetických potřeb všech svých poboček na území Německa, Rakouska a Švýcarska. Do konce roku 2021 plánuje Gebrüder Weiss vybavit solárními zařízeními další čtyři pobočky. Po instalaci budou všechny její provozovny vyrábět celkem 8,5 gigawatthodin elektřiny (GWh) a ušetří přibližně 1050 tun CO2 ročně. Většinu elektřiny vyrobené pomocí fotovoltaiky využívá Gebrüder Weiss přímo v místě, kde je vyrobena.

Stopa CO2 se zmenšuje

Postupný přechod na obnovitelné zdroje energie je pro Gebrüder Weiss jedním z hlavních prvků strategie vlastní udržitelnosti. Cílem společnosti je do roku 2030 provozovat všechny svoje logistické budovy výhradně s využitím elektřiny z obnovitelných zdrojů. Společnost také od roku 2011 pomáhá zlepšovat ekologické parametry celoevropské skladby zdrojů elektrické energie díky své větrné farmě na severu Německa. Součástí strategie udržitelnosti je i využití různých druhů nízkoemisních nákladní vozů poháněných zemním plynem (LNG, CNG), elektřinou nebo vodíkem.

Fotovoltaika pobočky Gebrüder Weiss Graz, Rakousko 

Plocha fotovoltaického zařízení (FVE): 2 600 m2. 

Počet solárních modulů: 1,500 

Maximální výkon soustavy: 500 kilowattů ve špičce 

Elektřina získaná z fotovoltaických zařízení/rok: 460 megawatthodin 

Úspora emisí CO2/rok na pobočce Graz, Rakousko: 36,8 tuny 

Fotovoltaika skupiny Gebrüder Weiss Corporate Group: 

Celkový počet míst s fotovoltaickými instalacemi: 9 (na konci roku 2021: 13) 

Celková plocha všech fotovoltaických instalací: 46,000 m2 

pro vlastní potřebu: 24,000 m2 

pro použití třetích stran: 22 000 m2 (pronajaté střešní plochy)

Elektřina získaná ze všech fotovoltaických zařízení/rok: 8 400 megawatthodin 

Úspora emisí CO2/rok ve všech lokalitách: 1 050 tun

O společnosti

Firma Gebrüder Weiss zaměstnává více než 7400 zaměstnanců ve 170 vlastních pobočkách a patří k předním přepravcům a logistickým firmám v Evropě. Zastřešen společností Gebrüder Weiss Holding AG se sídlem v rakouském Lauterachu sdružuje tento podnik kromě svých hlavních obchodních divizí, jimiž jsou pozemní přeprava, letecká a námořní přeprava a logistika, též řadu vysoce specializovaných oborových řešení a dceřiných společností – mj. logistické poradenství x|vise, tectraxx (oborový specialista pro high-tech firmy), dicall (komunikační řešení, průzkum trhu, školení), Rail Cargo (železniční přeprava) a balíkovou službu Gebrüder Weiss Paketdienst, spolupodílník rakouské společnosti DPD. Toto propojení umožňuje koncernu reagovat rychle a flexibilně na požadavky zákazníků. Zásluhou velkého množství ekologických, ekonomických a sociálních opatření je tento rodinný podnik s historií v oblasti přepravy dlouhou více než 500 let považován i dnes za průkopníka v otázce udržitelného hospodaření.

V České republice společnost Gebrüder Weiss zaměstnává 366 zaměstnanců. Poskytuje tuzemské a mezinárodní pozemní přepravy, leteckou a námořní přepravu, skladovou logistiku a komplexní logistická řešení šitá na míru.