Do Zlína dorazí producent filmu Zrodila se hvězda Bill Gerber

Praha – Již za pár dní startuje druhá část 61. Zlín Film Festivalu. Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě navštíví hned v jeho úvodu známý americký producent Bill Gerber. Zlatý střevíček letos udělí organizátoři Ondřeji Vetchému. Hvězdy na Chodníku slávy nově ponesou jména hereček Anny Geislerové a Kláry Issové. Hlavním tématem festivalu, který se koná ve dvou částech, je letos „Literatura ve filmu“. Podzimní 2. díl Zlín Film Festivalu se uskuteční od 9. do 15. září 2021. 

Zrodila se hvězda, Gran Torino, Zpátky do ringu, Příliš dlouhé zásnuby – to jsou jen některé producentské počiny Billa Gerbera. Podílel se také na snímcích Láska přes internet, L.A. – Přísně tajné, JFK, Nelítostný souboj, ale také na filmech o Harry Potterovi a řadě dalších. „Je nám velkou ctí, že tento světově uznávaný americký producent zavítá k nám na festival a osobně uvede v pátek projekci filmu Zrodila se hvězda. Aktivně se zúčastní také programu pro filmové odborníky,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura. Setkání s Billem Gerberem pod názvem „Od rockenrolových snů po Oscary“ se uskuteční v sobotu 11. září od 16.30 hodin a bude věnováno jeho práci na několika nejlepších snímcích posledních třiceti let, včetně zmiňovaného filmu Zrodila se hvězda.

Dalším významným hostem, který letos navštíví zlínský festival, je herec Ivan Shvedoff, známý mimo jiné z filmů Mission: Impossible – Ghost Protocol a Most špiónů či z úspěšného seriálu Babylon Berlín. Ve Zlíně herec představí večerní zahajovací snímek festivalu Mise Asteroid.

Během 61. ročníku budou opět odhaleny dvě hvězdy na zlínském Chodníku slávy. Historie tohoto společného projektu Nadačního fondu Kapka naděje a Zlín Film Festivalu sahá už do roku 2006. Letos se na kamenných dlaždicích před Velkým kinem objeví jména hereček Anny Geislerové a Kláry Issové. „Filmová kariéra obou dam započala již v útlém věku. Anna Geislerová se nesmazatelně zapsala v pouhých čtrnácti letech do československé filmové historie hlavní rolí v debutu Filipa Renče Requiem pro panenku, který se navíc natáčel přímo ve Zlíně,“ vysvětlila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a doplnila: „Pro Kláru Issovou byla zase osudovou v šestnácti letech její první filmová role v černé komedii režiséra Saši Gedeona Indiánské léto, za níž byla nominována na Českého lva.“

Zlín Film Festival se již několik let zaměřuje také na zajímavé mladé herecké hvězdy. Letošními Young Stars, které přijedou do Zlína, budou Veronika DivišováOskar Hes. „Veronika Divišová i Oskar Hes jsou talentovaní herci a diváci je mohli vidět v mnoha filmech či seriálech. Naši volbu asi nejvíce ovlivnil snímek Město režiséra Jiřího Diviše, ve kterém oba ztvárnili hlavní role a který bude mít na festivalu premiéru. Dalším společným titulem je pak televizní minisérie Božena, kde si oba zahráli. Oskar se navíc objevil ve filmu Spící město,“ zdůvodnila rozhodnutí organizátorů Markéta Pášmová a dodala, že i fantasy snímek Spící město bude uveden v rámci festivalového programu.

Již dříve avizované ocenění Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež si ze Zlína odveze herec Ondřej Vetchý, který jej převezme během závěrečného galavečera 15. září.

Ve filmovém programu i v soutěžích se na rozdíl od přechozích let objeví i řada snímků z domácí produkce pro děti a mládež. „Přestože byla kina dlouho dobu zavřená, čeští filmaři se nevzdali, dokázali se přizpůsobit obtížným podmínkám, a mohly tak vzniknout nové filmy,“ konstatovala s radostí umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová a dodala: „Kvalitní český film pro děti a mládež proto opět po mnoha letech ožívá a důkazem je i to, že uvedeme hned čtyři české snímky v hlavní soutěži.“ Půjde o animovaný celovečerní film Myši patří do nebe, který je současně dopoledním zahajovacím snímkem, dále o hraný film režiséra Petra Oukropce Mazel a tajemství lesa, celovečerní loutkový film s názvem Barevný sen a koprodukční animovaný snímek Přes hranici francouzské režisérky Florence Miailhe. 

Nejstarší a největší festival filmů pro děti a mládež letos vzdává poctu literárnímu umění, které bylo inspirací pro filmové scenáristy již od prvopočátku kinematografie. Největší pozornost bude směřována ke knihám pro malé a mladé publikum. Hlavní festivalové téma se promítne nejen na filmové plátno, ale i do doprovodného programu. Po jarní online části budou mít návštěvníci opět možnost navštívit řadu workshopů, koncertů, besed, výstav, virtuální realitu a další zajímavé aktivity pro celou rodinu. „Nemůžeme opomenout každoroční aukci filmových klapek, festivalový půlmaraton, malování na chodníku. Diváci by si však neměli nechat ujít koncert Filmové melodie Ondřeje Soukupa v podání Filharmonie Bohuslava Martinů nebo uvedení filmu Hotel Modrá hvězda z roku 1941, jehož speciální projekci chceme věnovat učitelům a zdravotníkům jako poděkování za jejich nasazení během pandemie,“ dodala Jarmila Záhorová.

Kompletní filmový i doprovodný program je k dispozici na www.zlinfest.cz a ve festivalové aplikaci Zlinfest.

Festival v rámci svého 61. ročníku zahajuje spolupráci s novým charitativním partnerem, kterým je Patron dětí. Charitativní projekt Nadace Sirius chce návštěvníky Zlín Film Festivalu upozornit na příběhy dětí ze znevýhodněných rodin. „Pokud znáte dítě, kterému rodiče nemohou zaplatit základní věci, jako jsou školní pomůcky, zájmové kroužky, školu v přírodě či třeba z dávek či zdravotního pojištění nehrazenou léčbu, rehabilitace a zdravotnické pomůcky, řekněte nám o nich,“ vyzývá Edita Mrkousová, výkonná ředitelka Patrona dětí. 

61. ročník Zlín Film Festivalu se letos historicky poprvé koná ve dvou částech. Jarní 1. díl se uskutečnil v původním termínu festivalu v online podobě. Podzimní 2. díl v tradičním formátu začíná již 9. září a potrvá do 15. září.