Ústecký GoodAccess funguje už ve 120 zemích a expanduje s investicí od Nation 1

Technologická firma nyní získává 22 milionů korun na posílení pozice globálního hráče.

Ústí nad Labem, 7. září 2021 GoodAccess, nástroj který zajišťuje bezpečný vzdálený přístup k IT systémům firmám ve 120 zemích světa, získal investici ve výši 22 milionů korun od českého venture kapitálového fondu Nation 1. Investici plánuje využít k posílení vývoje a marketingu na klíčových trzích, kterými jsou Spojené státy a Velká Británie.

Podle průzkumu společnosti Enterprise Technology Research se v roce 2021 poměr lidí trvale pracujících vzdáleně, například z domova, meziročně zdvojnásobí. Tento trend, umocněný decentralizací IT napříč různými lokacemi, datacentry a cloudy, staví před firmy otázku, jak zaměstnancům umožnit vzdálený přístup k firemním nástrojům, aniž by se musely strachovat o bezpečnost svých systémů a dat.

Tým z Ústí nad Labem pod vedením Michala Čížka (36) přišel před rokem s řešením. Firmám nabídla cloudovou službu, díky které si mohou vytvořit virtuální privátní síť, skrze níž se pak zaměstnanci bezpečně a odkudkoliv připojí k aplikacím, nástrojům a datům. A to bez potřeby investovat do vlastní infrastruktury a starosti o ni. Podnikatelský nápad přitom vzešel z vlastní potřeby.

“Potřebovali jsme pro naše zaměstnance zřídit bezpečný vzdálený přístup k IT systémům odkudkoliv. Na trhu ale nebylo pro menší a střední firmy, jako jsme my, řešení, které by to umožnilo, aniž bychom museli nákladně budovat hardwarovou infrastrukturu. Začali jsme tedy vyvíjet vlastní řešení, které by bylo flexibilní, méně nákladné a snadno se používalo,” popisuje Michal Čížek, CEO a spoluzakladatel GoodAccess.

“Zároveň jsme viděli tržní příležitost přinést síťové a IT bezpečnostní funkce, tradičně využívané velkými firmami, do segmentu malých a středních podniků. V roce 2019 jsme pak rozšířili tým, zajistili financování, vytvořili robustní platformu a následně v srpnu 2020 uvedli na trh GoodAccess,” dodává Čížek.

GoodAccess momentálně využívá přes 1000 zákazníků právě v segmentu menších a středních podniků, kde se službě daří konkurovat zavedeným IT hráčům, jako je například Cisco. Od konce roku 2020 firma více jak zdvojnásobila svůj měsíční obrat.

“GoodAccess má skvěle rozjetý produkt s velkým potenciálem a výjimečnou energii celého týmu,” říká Jaroslav Trojan, Managing Partner kapitálového fondu Nation 1. “Naším cílem je investovat do českých startupů se zahraničním přesahem a potenciálem zlepšit ve svém oboru svět. Michal nás přesvědčil, že má ty správné předpoklady nabídnout přesně takový produkt a být zároveň inspirací pro ostatní nejen svým přístupem, ale i způsobem řízení, přátelskou a otevřenou firemní kulturou,” dodává Trojan.

Nástroj GoodAccess spadá mezi technologie umožňující cloudovou bezpečnost a neomezenou síťovou dostupnost, které analytici označují jako SASE (Secure Access Service Edge). Tento trh je aktuálně nejrychleji rostoucím segmentem oboru síťové bezpečnosti a do roku 2024 by měl dosáhnout objemu 11 miliard USD. Díky investici z Nation 1 firma posílí svůj vývoj a marketing na klíčových trzích. V krátkodobém horizontu chce vyvinout funkce důležité pro větší firmy, rozšířit povědomí o značce a investovat do péče o zákazníky.

“Od začátku bylo naší vizí vytvořit globální produkt s ambicemi podobnými Esetu nebo Avastu. Máme skvělý tým a technologický náskok oproti konkurenci. V následujících 5 až10 letech chceme tento potenciál plně vytěžit. Investice od Nation 1 je na této cestě důležitým mezníkem,” uzavírá Čížek.

O GoodAccess

V GoodAccess věříme, že kdokoliv se potřebuje bezpečně připojit k důležitým IT systémům, měl by toho dosáhnout bez jakýchkoliv potíží. Naše zkušenosti a vášeň pro technologie proto investujeme do vývoje a podpory GoodAccess, dostupné a spolehlivé SaaS služby, kterou nasadíte během 10 minut. S GoodAccess mají firmy po celém světě jistotu, že je o vzdálený přístup jejich uživatelů dobře postaráno. Kdekoliv a kdykoliv.

O Nation 1

Investor, akcelerátor i sehraný tým profesionálů, kteří nejdou pro dobrou radu daleko: to je Nation 1, venture kapitálový fond se zaměřením na preseedová a seedová kola investic do startupů. Za jeho vznikem stojí trojice Marek Moravec, Jaroslav Trojan, a Petra W. Končelíková, kteří do fondu dohromady vložili 1 milion eur a prostřednictvím financování i sdílení mnohaletých zkušeností podávají pomocnou ruku startupům v raných fázích vývoje. Pro startupy s globální vizí má fond v seedových fázích připravené částky až 1,5 milionu eur. V následujících deseti letech plánuje Nation 1 investovat 35 milionů eur do zhruba 40 firem na území Česka a pomoci jim tak s mezinárodní expanzí.