75 % startupů platí faktury do 14 dnů. Aktuální data StartupJobs sledují trendy a platební morálku

Praha 14. září 2021 – Nejnovější data portálu StartupJobs, tuzemské startupové jedničky, ukazují, jak poctivými plátci jsou české startupy. Pouze 2,9 % firem platí později než za 30 dní, naopak okamžitě 8,3 %. Platba bankovním převodem je pořád oblíbenější, ale karty nezůstávají pozadu. Jak situace vypadá ve světě mimo startupy?

„Přestože jsme zažili a stále zažíváme nepříjemné chvíle kvůli pandemii koronaviru, tak se to určitě nepromítá na platební morálce startupů. Řada zpráv informovala o tom, že firmy platí čím dál později, ale našeho odvětví se to nedotklo,“ říká Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Do 30 dnů platí 97,1 % startupů

Ze 4 618 sledovaných plateb v roce 2021 jich StartupJobs obdrželo 58,6 % bankovním převodem. 41,4 % bylo uhrazeno kartou. Firmy, které platí převodem, si většinou chtějí nechat delší dobu větší cash flow, s tím souvisí i větší obliba tohoto způsobu úhrady. Nejvíce plateb dorazí po týdnu a do jednoho měsíce – celkově tento objem tvoří 60,5 %. „Okamžitě po vystavení faktury nám přijde 8,3 % plateb, což je více než dvojnásobek oproti těm, které přijdou později než za měsíc. Určitě si nemůžeme na platební morálku svých klientů stěžovat, převážná většina z nich je součástí nové generace mladých podnikatelů, kteří jsou velice zodpovědní a je pro ně běžné plnit své závazky včas,“ komentuje Mikschik. StartupJobs udává, že většina pohledávek má 14denní splatnost, pouze několik startupů má dobu delší, a to 30 dní. Valná většina firem tedy platí včasně.

„Spousta firem u nás inzeruje pravidelně, takže si dopředu nakupují kredity. Ty slouží jako předplatné na našem portálu. Minulý měsíc tvořila částka za ně 44 % celkového obratu StartupJobs,“ dodává Mikschik.

Jak je to jinde?

Mimo startupy se můžeme pravidelně setkat s rapidně delší dobou splatnosti, pokud se podíváme za hranice, tak je to ještě horší. Velké korporace v Česku platí většinou mezi měsícem až čtvrtrokem. Data společnosti Cribis z roku 2018 říkají, že nejen ve startupovém prostředí v Česku jsme na tom velice dobře. V Číně byla průměrná doba splatnosti faktur 92 dní, v Řecku činila 91 dní a Itálie nezůstala pozadu s 86 dny. Celosvětově  je to pak průměrně 64 dní.

„Dle těchto dat je jasně vidět, že přestože se platební morálka za poslední léta celkově zlepšila, jsme na tom v českém startupovém ekosystému velice dobře. Korporace a běžné firmy se tomuto prostředí u nás ani ve světě nemohou rovnat,“ uzavírá Mikschik.

O StartupJobs

StartupJobs je česká online platforma, která se specializuje na to, aby pomohla startupům nalézt ty správné lidi. Již 20 tisíc lidí zde našlo svou práci snů ve více než 2000 firmách. Není to ale jen pracovní portál, je také vstupní branou do tohoto inovativního a neustále se vyvíjejícího prostředí.