Nabídka CV90 BAE Systems splňuje všechny klíčové požadavky ministerstva obrany

ÖRNSKÖLDSVIK, Švédsko – 16. září 2021 – Společnost BAE Systems předložila 1. září, ve spolupráci se státním integrátorem VOP CZ s.p., nabídku České republice na dodání flotily nových vozidel CV90 v sedmi variantách. Předložená nabídka odpovídá požadavku na maximální výši ceny, zaručuje dodávky v termínu a dle požadovaného harmonogramu. Nabídka společnosti BAE Systems umožní nahradit staré vozy BMP-2 české armády vozidly, která plně odpovídají klíčovým požadavkům stanoveným českým ministerstvem obrany a českou armádou. 

Nabídka od švédské společnosti BAE Systems Hägglunds je zaměřena na moderní, v boji osvědčený model CV90 ve variantě MkIV, a zahrnuje prověřený přístup strategické průmyslové spolupráce, který přinese České republice významnou přidanou hodnotu a jedinečnou příležitost připojit se k elitní komunitě sedmi zavedených uživatelů CV90. 

BVP CV90 MkIV, vyrobené společností BAE Systems Hägglunds, je nejvýkonnějším bojovým vozidlem pěchoty dostupným na současném trhu, a jeho výkon dokládají vynikající výsledky testů, kterých dosáhlo během nedávných zkoušek v České republice. CV90 bude představeno na akci Dny NATO v Ostravě (18. – 19. září 2021), a to s podporou letošního partnerského státu, kterým je Švédsko. 

“Naše nabídka pro Českou republiku splňuje všechny klíčové požadavky soutěže, které jasně definovalo české ministerstvo obrany. Zavazujeme se dodat daný počet vozidel, a to zcela v požadovaném rozpočtu a dle stanoveného harmonogramu,” říká Tommy Gustafsson-Rask, generální ředitel BAE Systems Hägglunds. “Nabídka BAE Systems také překračuje požadavky na průmyslovou spolupráci, stanovené českou armádou. Chceme, aby český průmysl hrál vysoce hodnotnou a strategickou roli při vývoji a výrobě nového národního vozidla ve všech jeho variantách, a aby zajistil suverenitu české armádě po další desetiletí.”

Výhody průmyslové nabídky na dodávky CV90: 

  • Česká BVP CV90 MkIV budou dodána jako projekt českého obranného průmyslu, inspirovaného českou inovační strategií. VOP CZ s.p., je hlavním partnerem nabídky, ke kterému se připojují další české průmyslové společnosti, včetně společností MEOPTA, VR Group, VTU a Ray Service, a dalších vice než 30 českých společností obranného průmyslu a česká akademická obec. 
  • Nabídka BAE Systems Hägglunds podstatně přesahuje nařízený 40 % přímý objem průmyslové spolupráce v rámci ČR, a okamžitě vloží značné investice do zúčastněných českých průmyslových společností. Podaná nabídka také nabízí příležitosti s přidanou hodnotou, které by mohly zásadně posílit obranný průmysl země a povzbudit i další hospodářská odvětví.
  • Kromě toho by multiplikační efekty nabídky BAE Systems přinesly po dobu trvání programu výhody přesahující 50 miliard korun a poskytly by českým průmyslovým společnostem významné příležitosti pro připojení se ke globálnímu dodavatelskému řetězci BAE Systems.
  • Zaručen je také převod duševního vlastnictví souvisejícího s CV90 na podporu strategických českých inovačních cílů a zajištění nezávislosti české armády na údržbě, opravách a budoucím vývoji vozidla.

CV90 je nejuznávanější, nejrespektovanější a v boji osvědčené bojové vozidlo pěchoty nasazené členskými státy NATO. Společnost BAE Systems dodala téměř 1 300 vozidel v 15 variantách do sedmi evropských zemí, včetně čtyř členů NATO. Volba CV90 také poskytne přístup k exkluzivnímu kubu uživatelů CV90, který přináší potenciál sdílení klíčových systémů a návrhů napříč rodinou vozidel CV90, snižuje rizika, a poskytuje příležitosti sdílet náklady ve fázi po akvizici. Všech šest předchozích programů průmyslové spolupráce a exportu CV90 od společnosti BAE Systems přineslo zemím v rámci průmyslové spolupráce zpět nejméně plnou hodnotu smlouvy, a to vždy před vypršením domluveného harmonogramu.